Keto

Metabolismul glucidelor și insulina

                                                                                                                                                                      Cum au ajuns glucidele sau carbohidrații să fie vinovate/ vinovați pentru toate bolile grave pe care le putem face , și aici mă refer la diabetul de tip 2, obezitate, infarctul miocardic, accidentul vascular cerebral -infarctul cerebral , cancer, demență……Și lista e foarte lungă.

Obișnuiesc să spun că dacă știi cum funcționează organismul în condiții normale , atunci vei înțelege de ce apare boala. De aici , dorința mea de a posta câteva aspecte despre fiziologia corpului. Voi încerca să prezint totul cât mai simplu.

Zahărul  din sânge = glucoza din sânge ( care capătă valori numerice când se măsoară glicemia ) este rezultatul descompunerii chimice , sub influența sucurilor digestive, a carbohidraților = glucidelor din pâine, cartofi, orez, paste, cereale, fructe și legume, dulciuri, lactate. Glucoza este substrat energetic pentru toate celulele corpului. Prin arderea glucozei în celule se eliberează apă, dioxid de carbon și energie. Dar, pentru a pătrunde în celule e nevoie de insulină. Insulina funcționează ca o cheie ce deschide ușa celulei astfel încât glucoza/zahărul din sânge să poată pătrunde în celule și sa fie metabolizată, să își atingă scopul de a crea energie pentru organism.

Fără insulină ( absența totală a insulinei în tipul 1 de diabet sau cantități insuficiente de insulină, alternativ , rezistență la insulina proprie ,  ca în cazul diabetului zaharat de tip 2) este clar că glicemia va fi anormală, mare, deoarece nimeni nu poate deschide ușa celulei pentru carbohidrați/zahăr/glucide.

În mod normal avem în sânge cam un cubuleț jumătate de zahăr. Dacă beți un litru de sucuri acidulate , care se găsesc din plin în magazine, restaurante, chiar acasă la noi, glicemia va crește până la valori de 10 ori mai mari decât normalul. Totuși, dacă pancreasul secretă cantități normale de insulină, o parte din glucoză se depune  în ficat și mușchi, sub forma de glicogen , care reprezintă ” rezerva ” corpului de glucoză în caz că glicemia scade ( de exemplu, după ce mergem la o plimbare sau la sală, etc ). Putem înmagazina cantități limitate de glucoza : 100 g în ficat și 500 g în mușchi. Tot surplusul de carbohidrați pe care îl mâncăm, care depășește această capacitate de înmagazinare, se transformă în grăsime, deci OBEZITATE.

Odată cu obezitatea se instalează și așa numita rezistență la insulină, deoarece celulele de grăsime nu sunt sensibile la acțiunea insulinei.

Rezistența la insulină este principalul vinovat în apariția diabetului de tip 2 asociat cu obezitate. Un pacient cu diabet de tip 2 și obezitate are , la debut, secreție normală de insulină dar, aceasta din urmă , nu poate acționa în grăsime. Pancreasul înțelege că trebuie să producă și mai multă insulină, se stresează major să își facă treaba și, în cele din urmă, epuizat, clachează și nu mai are celule să sintetizeze insulină. Atunci se impune tratamentul cu insulină,  care induce o creștere în greutate ( insulina este unul din cei mai importanți hormoni de creștere ) care, la rândul ei , duce la creșterea necesarului de insulină, cu creștere suplimentară în greutate, un cerc vicios care induce inflamație cronică în toate organele corpului, cu creșterea produșilor de oxidare a celulei și instalarea unui mediu acid în corp. Practic , îmbătrânim datorită acestor procese de oxidare, care sunt normale, dar, atunci când mâncăm prost, necalitativ, mâncare rafinată, procesată , aceste procese sunt duse la un apogeu care, ireversibil , pot îmbolnăvi corpul , dacă nu se intervine la timp.

Hipocrate a spus : ” Permiteți ca mâncarea să fie medicament și medicamentul să fie mâncare ! “. Interesant, nu ?

As vrea doar să vă gândiți că ceea ce se vede cu ochiul liber ca și ” colăcei ” sau burtă este doar vârful ice bergului, o ” imagine ” blândă a dramei obezității. În interiorul abdomenului , practic, organele sunt înecate în grăsime și , de aici, toate bolile de organ asociate obezității și diabetului.

Această rezistență la insulină va conduce la apariția bolilor grave, de care ne temem cu totii, chiar și la cancer. Există acum dovezi clare că dezvoltarea cancerului are mult de-a face cu nutriția, există studii științifice care au dovedit așa numită cauză metabolica a cancerului.

Cancerul nu poate trăi fără glucoza, zahăr. Oare noi , conștient sau inconștient, ne autoîmbolnăvim ? Puteți citi mai multe în articolul de mai jos.

Consider că sunt multe date care nu ni se aduc la cunoștință, că există o dezinformare sau ” neinformare” și, pe măsură ce citesc studii, ascult prelegeri, vizionez documentare, îmi dau seama că am fost intoxicată, fără să vreau și fără sa fiu informata de pericole, cu zahăr, aspartam, glutamat, etc.

Am luat o cutie de vitamina D din farmacie și m-am uitat la ingrediente. Era de bun simț ca primul ingredient să fie vitamina D , nu🤔🤔🤔 ?

Nu, era îndulcitorul, apoi puțin conservant cu amidon ( o molecula mai complexă, tot de zahăr ) și apoi și vitamina D 😅😅😅😅. Era ca și cum mâncam un borcan de gem la plajă că, sub acțiunea razelor de soare , se sintetizează vitamina D din piele. 😎

Nu vreau să conving pe nimeni de nimic. Eu am ales să studiez despre tot ce ține de LCHF/dieta keto, eu am ales să fac schimbări importante în viața mea : să slăbesc, să mă las de fumat, să fac puțin sport zilnic. Am ales să încerc să îmi îmbunătățesc calitatea vieții., starea de bine general fizic, psihic, emoțional și organic, la nivel celular.

Dacă vor fi și alții inspirați , pot considera povestea o poveste de succes , genul : ” Și au trăit fericiți până la adânci bătrâneți ” 😇😀😇

Be keto Be happy !

3 thoughts on “Metabolismul glucidelor și insulina”

  1. Pingback: Curs în diabet - Eu si stilul de viață keto

  2. Cristina Tiru

    Hello! Felicitari pentru articol, este clar si la obiect. Recunosc ca abia acum l-am citit. Am o singura obiectie, la exemplul cu comprimatul de vit D. Stiti f bine ca ordinea obligatorie de pe prospect este cea descrescatoare a cantitatii si cum de regula substanta activa este de ordinul mg sau microgramelor, in cazul vit D, evident ca nu putea fi trecuta prima, ci excipientul, baza, este in procentul cel mai mare per comprimat. As fi extrem de dezamagita sa regasesc in blogul dvs teoriile despre veracitatea Big Pharma sau desppre conspiratiile mondiale ale societatii medicale. Stiti ca nu este asa. Ca este delasare, uneori prostie, dar mai ales goana de a face bani, de a vinde, fara a mai controla indeajuns ce inghitim – fie ca e mancare, medicamente – cu asta sunt perfect de acord.

    1. Multumesc frumos pentru aprecieri ! Nu stiu regulile, dar oricum nu consider normal ca zahărul sa se regăsească în suplimente. Si, imi pare foarte rau, dar vei fi dezamăgită. Cred ca exista o politică care ne face să fim dependenți de zahar. Iau multe suplimente. Cele care sunt organice au ca prim ingredient substanta activă, apoi niște stabilizatori si, niciodată zahăr sau alt tip de carbohidrati. Imi pare rau pentru ca vei fi dezamăgită, dar, da, cred ca Big food ne îmbolnăvește si Big Pharma nu tratează cauza, ci doar efectele cauzei. Cred ca lumea ar trebui informată despre ce înseamnă otrava din mâncare, si de aici articolele mele. Din nou, regretul meu ca voi pierde un cititor de calitate, dar rămân strâns legată de parerile mele. Am citit mult, stiu multe, documentate, nu din aer, voi scrie despre asta. A fost un șoc si pentru mine.

Comentariile sunt apreciate

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll to Top
%d bloggers like this: