Despre colesterol

Astazi m-am decis så scriu despre colesterol si dieta ketogenica.

O dieta care implica aportul unor cantitati mari de grasimi poate trezi neliniste in legatura cu vesnicul vinovat de toate , colesterolul. Cel putin asa ni s-a spus multe decenii: ai grija de colesterol , ca så nu mori !

Nu mi-am propus så prezint metabolismul lipidelor / grasimilor din sange , deoarece este foarte complicat , chiar si pentru breasla medicala,  dar voi prezenta  simplist cateva date,  doar pentru o mai buna intelegere a situatiei.

Colesterolul este o substanta foarte importanta in corpul nostru. 60% din compozitia creierului este reprezentata de derivati de colesterol . Vitaminele liposolubile, importante pentru corp- vitaminele A,D,E,K – au nevoie de colesterol pentru a fi absorbite in corp si pentru a functiona. Hormonii sexuali, atat la barbati , cat si la femei , contin colesterol. Oare ce se intampla cand se incearca diminuarea concentratiilor de colesterol ? E simplu de dedus ca apar o multime de probleme de sanatate.

Dupa ce mancam se produc in corp asa numitii chilomicroni, care sunt molecule mari , alcatuite din trigliceride ( grasimi si ele, care se pot masura cu probe de sange) , colesterol, vitamine liposolubile ( care se dizolva in grasime, nu in apa ) si lipoproteine ( molecule complexe alcatuite din grasimi si proteine , extrem de importante pentru membrana celulara).

Chilomicronii sunt metabolizati in ficat , iar in urma acestui proces se produc acizii grasi , care pot fi depozitati sau pot fi transformati in colesterol si ketone .

Colesterolul care se produce in ficat trece in sange sub forma unor particule care se numesc VLDL. De fapt, analiza trigliceridelor este o masura a VLDL.

Moleculele de VLDL contin colesterol, trigliceride, lipoproteine si vitamine liposolubile.

Acizii grasi si colesterolul parasesc VLDL in molecule denumite LDL ( pe nedrept numit colesterolul rau ), LDL care transporta, asadar, colesterolul catre celulele corpului.

HDL ( numit colesterolul bun) transporta colesterolul in directia opusa ( de la celule la ficat ) , asigurand astfel curatarea celulei de colesterolul in exces.

LDL nu este periculos pentru artere in mod normal , cand se afla sub forma unor particule mari, pufoase. Ele devin periculoase dupa ce sunt supuse proceselor de oxidare care le transforma in particule mici ce se pot fixa in peretele arterial.

Dar , intrebarea e : cine initiaza procesul de oxidare a LDL si il face så devina personajul negativ ?

Ei, aici intervin zaharul/ carbohidratii care induc un proces de inflamatie ce implica intensificarea proceselor de oxidare, cele care sunt “vinovate ” de toate bolile pe care le facem si pentru imbatranire.

Sunt multe studii care au dovedit ca nu colesterolul/ LDL sunt responsabile pentru bolile cardiovasculare ( puteti urmari materialul video spre exemplificare ).

In cazul dietei ketogenice , creste colesterolul total si LDL, cel din urma reprezentat de particule mari, nepericuloase pentru artere, si creste HDL , particulele care ” curata ” celulele de colesterolul in exces.

Dieta ketogenica este antiinflamatorie. Boli alergice, autoimune, reumatologice pot beneficia de pe urma acestei diete.

O dieta bogata in zahar/carbohidrati duce la inflamatie, oxidare excesiva si probleme grave de sanatate ( cancer, infarct, diabet, obezitate, accident vascular cerebral etc – lista e lunga ).

Ca mesageri in sprijinul celor povestite am ales 3 video ( variantele pe scurt, ca så nu devina plictisitor ).

Vizionare placuta!🤓

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.