Dieta ketogenica grasimi sanatoase

Despre colesterol si dieta ketogenica

O dietă care implică aportul alimentar al unor cantități mari  de grăsimi poate trezi neliniște în legătură cu veșnicul vinovat de toate , colesterolul. Cel puțin așa ni s-a spus multe decenii: ai grijă de colesterol , ca să nu mori !

Nu mi-am propus să prezint metabolismul lipidelor / grăsimilor din sânge, deoarece este foarte complicat , chiar și pentru breasla medicala,  dar voi prezenta  , la un mod cât mai simplu, câteva date,  doar pentru o mai bună înțelegere a situației.

Colesterolul este o substanță foarte importantă în corpul nostru. 60% din compoziția creierului este reprezentată de derivați de colesterol . Vitaminele liposolubile – A,D,E,K – au nevoie de colesterol pentru a fi absorbite în corp . Hormonii sexuali, atât la barbati , cât și la femei , se sintetizează din colesterol. Oare ce se întâmplă când se încearcă diminuarea concentrațiilor de colesterol  din corpul uman ? E simplu de dedus că apar o mulțime de probleme de sănătate.

După ce mâncăm se produc în corp așa numiții chilomicroni, care sunt molecule mari , alcătuite din trigliceride ( grăsimi  și ele, care se pot măsura cu probe de sânge) , colesterol, vitamine liposolubile ( care se dizolva in grăsime, nu în apă ) și  lipoproteine ( molecule complexe alcătuite din grăsimi și proteine , extrem de importante pentru membrana celulară ).

Chilomicronii sunt metabolizați în ficat . In urma acestui proces se produc acizii grași, care pot fi depozitați sau pot fi transformați în colesterol si corpi cetonici.

Colesterolul care se produce în ficat trece în sânge sub forma unor particule care se numesc VLDL. De fapt, analiza trigliceridelor este o măsură a VLDL.

Moleculele de VLDL conțin colesterol, trigliceride, lipoproteine și vitamine liposolubile.

Acizii grași si colesterolul părăsesc VLDL și se acumulează sub formă de molecule denumite LDL ( pe nedrept numit colesterolul rău ). LDL transportă, așadar, colesterolul către celulele corpului.

HDL ( numit colesterolul bun) transportă colesterolul în direcția opusă  ( de la celule la ficat ) , asigurând astfel curățarea celulei de colesterolul în exces.

LDL nu este periculos pentru artere atunci când se află sub forma unor particule mari, pufoase. Ele devin periculoase după ce sunt supuse proceselor de oxidare , care le transformă în particule mici . Aceste particule mici se pot fixa în peretele arterial inflamat de prezența rezistenței la insulină. De aici, ateroscleroza.

Dar , întrebarea e  cine inițiază procesul de oxidare a LDL si îl face să devină personajul negativ ?

Ei, aici intervine consumul de zahăr/ carbohidrați . Un consum crescut de carbohidrati si zahar induce inflamație. Inflamatia implică intensificarea proceselor de oxidare, cele care sunt “vinovate ” de toate bolile pe care le facem și pentru îmbătrânire.

Sunt multe studii care au dovedit ca nu colesterolul/ LDL este responsabil pentru bolile cardiovasculare .

În keto crește colesterolul total și LDL, cel din urmă reprezentat de particule mari, nepericuloase pentru artere, și creste HDL , particulele care ” curăță ” celulele de colesterolul în exces.

Dieta keto este antiinflamatorie. Bolile alergice, autoimune, reumatologice pot beneficia de pe urma acestei diete. Vezi titlurile din blogul meu dedicate acestor subiecte.

O dietă bogată în zahăr/carbohidrați duce la inflamație, oxidare excesivă Acestea aduc cu sine probleme grave de sănătate ( cancer, infarct, diabet, obezitate, accident vascular cerebral , etc – lista e lungă ).

Ca mesageri în sprijinul celor povestite am ales 3 video ( variantele pe scurt, ca să nu devina plictisitor ).

Vizionare placuta!🤓

Comentariile sunt apreciate

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll to Top
%d bloggers like this: