Greșeli frecvente în dieta keto

                                                                                                                                                                         Se pot face multe greșeli în keto , ceea ce duce la frustrări , deoarece rezultatele nu sunt cele așteptate. De aici , până la abandonarea dietei , e doar un pas. Greșelile se produc datorită lipsei de informații. Documentarea personală este primul pas când ai decis că vrei sa îți schimbi stilul alimentar. Plus contactul cu personalul medical calificat.

 

Dieta keto nu e pentru toată lumea, dar, daca te documentezi înainte să o încerci, vei putea lua o decizie informată privind adaptarea ta la un nou stil de viață cu multiple beneficii pentru starea de sănătate și de bine, în general.

Prima greșeală este să nu te documentezi înainte să încerci dieta.

 

Auzi de colo, și de dincolo , una și alta , și începi  să mănânci cum crezi tu că ar fi bine. Dar această dietă este îndelung studiată în medicină, iar studiile și cercetările continuă, așa că îți recomand să citești despre dietă în cărți, articole, pe net, pe bloguri dedicate , să vizionezi  filme  pe youtube etc. Nu porni la drum fără bagaje! 😀

O altă greșeală frecventă, cu influență negativă, este nerespectarea macrozei specifice dietei keto.

În imaginea de mai jos vedeți cum se recomandă  să se mănânce în keto , și asta înseamnă keto macroza  : 75 % din cantitățile de nutrienți ale unei mese trebuie sa fie grăsimi bune keto, 20% proteine si 5% carbohidrați. Există mai multe școli, dar asta este macroza pe care am respectat-o noi și cu care am avut rezultate uimitoare.

Nerespectarea acestor proporții duce la frânarea scăderii în greutate, ba chiar creștere în greutate, senzație de rău  general, oboseală, etc, adică , nimic bun.

Află cum poți calcula macroza unei meniu , rapid și simplu,din următorul video :

Lipsa unei hidratări corespunzătoare este o altă greșeală frecvent întâlnită.

Când începi să restricționezi cantitățile de carbohidrați  pe care le mănânci, se întâmplă o mulțime de lucruri, cum ar fi scăderea glicemiei și a concentrațiilor de insulină din sânge ( astfel se explică cum de diabeticii de tip 2 au beneficii extraordinare cu această dietă ).

Insulina în cantități mari duce la reținerea de sare în corp si, unde e sare e , întotdeauna , și apă. Dacă insulina scade ( ceea ce se întâmplă extrem de rapid în primele 2-3 zile de când ai început dieta) , înseamnă că rinichiul e liber acum să elimine excesul de apă și sare , ceea ce poate duce ușor la deshidratare. Se recomandă 2-3 litri lichid pe zi în primele zile ale dietei.

Senzația de sete este cea mai bună cale de monitorizare a unei hidratări corespunzătoare. Completează apa cu sare ( noi folosim sare Himalaya , despre care se spune că are în compoziție și alte minerale, în cantități mici , și că este alcalină ). Am citit undeva( nu știu cât este de adevărat ) că zahărul este adăugat în pachetele cu sare , ca antiaglomerant. Dacă este adevărat……e chiar înspăimântător.

 

Consumul insuficient de magneziu duce la diverse neplăceri.

Magneziu e un mineral foarte important pentru corp si sănătate. Se elimină în cantități crescute în keto , odată cu creșterea eliminărilor urinare de apă și sare. Lipsa de magneziu duce la crampe musculare, palpitații șicontractii ale unei pleoape ( ” Mi se zbate ochiul ” – ca termen popular).

Alimente bogate în magneziu:

 • Cacao
 • Pește
 • Migdale si nuci braziliene
 • Spanac
 • Avocado

Puteți citi mai multe despre magneziu accesând linkul de mai jos.

https://lacra.blog/2018/09/30/magneziu-mineralul-prea-des-uitat/

Lipsa de somn

Am accentuat aici deoarece somnul este foarte important pentru corp, indiferent de starea keto sau nu.

Străduiți-vă să vă odihniți 8 ore. Atunci se află și corpul în post, o noțiune despre care voi scrie foarte multe, pentru că acum există date științifice că postul intermitent+ dieta keto înseamnă sănătate, ameliorarea substanțială a unor boli , întinerirea celulelor, sinteza de noi proteine si înlăturarea celor defecte, bătrâne , etc. E un subiect care mă pasionează foarte mult.

 

Explicația că lipsa de somn duce la boli este următoarea: lipsă de somn -stress- nivel crescut al glicemiei ( datorită secreției de hormoni de stress- cortizol, adrenalină și noradrenalină )  – scăderea sensibilității la insulină.

Dacă nu dormi suficient când faci keto , asta duce la diminuarea , până la dispariție, a efectelor pozitive ( datorită explicației de mai sus ) , ceea ce te va trage înapoi.

Nu mănânci suficiente grăsimi ” bune”, sănătoase

 

Regula în keto e : aport extrem de redus de carbohidrați si aport cât mai mare de grăsimi bune pentru keto.

Multe persoane reduc carbohidrații, dar nu îi înlocuiesc cu grăsimi.

Atenție, deci , la aportul de grăsimi în cantități suficiente.

O altă greșeală este să ignori valoarea nutritivă pozitivă a diverselor alimente.

 

Dacă nu te documentezi corespunzator înainte de dietă, poți interpreta că produsele cu conținut în cereale integrale, crenvurștii , mezelurile și pastramele procesate, uleiurile vegetale ( gen rapiță, sosia, floarea soarelui ) ar putea fi produse keto.

Realitatea nu e așa.  Valoarea nutritiva a celor enumerate mai sus este aproape nulă iar, pe deasupra, induc inflamație și lezează intestinul ( am mai amintit într-un articol anterior de importanța sănătății intestinului , a bacteriilor intestinale, subiect pe care îl voi dezbate separat, deoarece este extrem de important ).

O dietă keto poate fi ” curată ” sau ” murdară ” , depinzând de ce alimente te decizi să folosești.

Evită toate produsele rafinate, procesate, hidrogenate.

Alege produse proaspete, ecologice.

 

Sunt multe recomandări legate de consumul de proteină. Am citit atâtea chestii, că nu mai știam ce să aleg.

Noi mâncăm acum 1 g proteina / kg corp, calculat la greutatea ideală, nu actuală.  Dacă obișnuiți să vă antrenati din greu, se recomandă 1,5- 2 g proteina / kg corp.

Prea puțină proteină poate duce la  pierderea de masă musculară și scăderea cantității de proteină din corp. Eu am pățit asta.

Aveam o cetoză  perfectă,  de 5- 7 , dar nu mă simțeam așa de bine ca la început , când aveam între 2- 4. În plus am descoperit ca picioarele mele erau foarte umflate. Mi-am luat analize de sânge care mi-au arătat că albumina ( cea mai importantă proteina din corp ) era în scădere. Practic mâncam prea puțină proteina, corpul era secat de albumina, reținea apă ca să poată menține tensiunea arteriala, si de aici picioarele umflate. Eram în modulul de înfometare, exact ca cei care nu au acces la mâncare.

A mânca grăsimi greșite este un aspect întâlnit frecvent

Evitați consumul de uleiuri de soia, rapiță, floare soarelui, margarină.

Nu va lăsați păcăliți de așa numitele produse keto care se găsesc pe piață. Până la capăt sunt tot chestii procesate. Evitați-le. Pot conține carbohidrați ascunși. Studiați atent ingredientele.

Aportul  alimentar inadecvat de potasiu  ( care, așa cum am discutat mai devreme, se pierde prin urină , împreună cu sodiul și magneziul ) poate duce la o mulțime de probleme , cum ar fi : durere de cap, crape musculare, oboseală, creșterea tensiuni arteriala , palpitații. Nu am folosit suplimente cu potasiu, ci asigurarea necesităților din surse naturale , alimentare. Prea mult potasiu poate duce la tulburări grave de ritm cardiac, cu risc de moarte subită.La fel și un nivel de potasiu prea mic. Fă analize de sânge. Consultă-te cu doctorul.

 

Alimente bogate în potasiu:

 • Avocado
 • Cacao
 • Macrou
 • Somon
 • Spanac

Consumul inadecvat de natriu ( sare ) poate fi extrem de periculos pentru corp

 

În primele zile de keto se pierd cantități imense de sare odată cu excesul de apă. Asta poate duce la oboseală marcată, letargie, amețeli,  dureri de cap. De aceea se recomandă suplimentarea cu sare a apei pe care o bei.

Dacă deveniți brusc extrem de obosit, beți un pahar de apă cu un vârf de sare. Veți simți imediat efectul  , dacă motivul oboselii era aportul insuficient de sare.

Nu uitați de bolile pe care le aveti

Dieta keto este benefică în foarte multe boli dar , totuși, recomand să contactați un nutriționist și pe medicul vostru înainte de a începe dieta.

Aici e vorba , în special , de diabetul tratat cu insulină, situație în care va fi nevoie de scăderea dozelor de insulină , recomandată de un diabetolog, pentru a evita accidente grave cu hipoglicemii , care pot evolua până la moarte.

Obsesia de cântar poate fi periculoasă, vă poate face să trăiți mici drame și vă influențează atitudinea față de viitorul dietei.

Cântăriți-vă și măsurați-vă talia la începutul dietei și apoi săptămânal. Folosiți mereu același cântar și aceleași condiții ( de exemplu , dimineața, după vizita la toaletă ).

Țineți un jurnal al greutății și măsurătorilor taliei.

Foarte frecvent e ca mesele, meniurile, cu cantitățile adecvate conform macrozei keto , să nu se planifice din timp. Mai nou circulă moda să pui în farfurie ce crezi tu că e keto, fără a cântări, fără a calcula, a face o poză și a te sfătui cu cei de pe un grup keto. Poate conduce la multe greșeli. E de dorit să calculezi macroza. Asta înseamnă să cântărești ce pui în farfurie. Nimeni nu poate spune dacă e keto ce ai tu în meniu fără a cunoaște cantitățile și a calcula. 

A depăși cantitățile recomandate, în special de carbohidrați, este foarte ușor. Asta va ” rupe ” cetoza  și va frâna scăderea în greutate. Cetoză  e o stare foarte fragilă, care se poate pierde foarte ușor.

Noi stabilim ce vom mânca săptămâna care urmează, cu meniuri și cantități , apoi facem o listă de cumpărături pe care o respectăm cu strictețe. Așa e mai greu de facut greșeli.

 

Vă recomand cu tărie să nu începeți dieta fără a vă face un control general de sănătate la medic, fără a vă sfatui cu doctorul și nutriționistul.

Citiți și disclaimerul.

https://lacra.blog/2019/03/12/avertizare-disclaimer/

Pentru cei care absorb mai bine informațiile ascultând, nu citind, pun la dispoziție 2 filmulețe video legate de acest  subiect :

 

4 thoughts on “Greșeli frecvente în dieta keto

 1. Vreau si eu un raspuns la o intrebare :
  Cum arată o farfurie keto de prânz eu nu inteleg pe deplin aportul de proteine si grăsimi de exemplu daca am in farfurie o bucată de carne de porc sau pui cat podul palmei prăjite în ulei de cocos sau in untura inteleg ca asta ar fi proteina atunci care ar fi grăsimile acele 75% cu ce as putea mânca acea bucată de carne sa rezulte cele 75 procente de grăsimi?

  1. Trebuie să îți calculezi macroza ta. . Grosier vorbind, ai voie la o cantitate de 1 g de proteina pe kg c greutate corporala ideala pentru tine, nu calculat la greutatea actuala. Daca faci și efort fizic moderat, poți calcula 1,2-1,5 g pe kg corp. Apoi, daca îneci friptura in ulei, ai un aport mare de grăsimi ( trebuie calculate pe câtă cantitate folosești, că sa fii foarte corect ). Daca mai tragi și niște spanac, cam 75 g prin ulei, iar ai grăsimi. O fleica de carne cat palma nu reprezintă o măsură buna. Daca e groasa, poate ai 200-250 g carne, care înseamnă cam 60 g proteina, poate că e cat ai tu voie toată ziua.

 2. De ce untul de arahide nu este bun în keto?

  1. Nu zice nimeni ca nu e bun, dar are un conținut mare de carbohidrați 20 g , din care 14 g neți. Pe deasupra, dacă îl cumperi din comerț risti sa dai peste produse supuse hidrogenarii , ceea ce îl face foarte inflamator, conducând la multe boli. Dacă alegi sa îl faci in casa – ceea ce este foarte ușor – va trebui sa te abții sa mănânci cantități prea mari, pentru ca vei afecta ketoza sau nu vei mai putea mânca altceva in ziua aia, datorită faptului ca ai depășit cantitatea de carbohidrați la care ai voie zilnic. Sunt variante mai keto , cum ar fi nucile pecan sau nucile obișnuite, cum le știm noi. Poți face unt in casa și folosi la diverse deserturi, sau cum îți place. Am pus astfel de retete pe blog , la capitolul home made. Am reușit sa aduc putina lumina in rândul nelămuririlor tale ?

Comentariile sunt apreciate

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.