Greșeli frecvente în keto

Se pot face multe greșeli în keto , ceea ce duce la frustrări , deoarece rezultatele nu sunt cele așteptate. De aici până la abandonarea dietei e doar un pas.

Dieta keto nu e pentru toată lumea, dar, daca te documentezi înainte să o încerci, vei putea lua o decizie informată privind adaptarea ta la un nou stil de viață cu multiple beneficii pentru starea de sănătate și de bine, în general.

Prima greșeală este să nu te documentezi înainte să încerci dieta.

Auzi de colo, și de dincolo una și alta si incepi să mănânci cum crezi tu ca ar fi bine. Dar, aceasta dietă este îndelung studiată în medicină, iar studiile si cercetările continuă, așa că îți recomand să citești despre dieta în cărți, articole, pe net, pe bloguri dedicate , sa vezi video pe youtube etc. Nu porni la drum fără bagaje! 😀

O altă greșeală frecventă, cu influență negativă, este nerespectarea macrozei specifice dietei keto.

În imaginea de mai jos vedeți cum se recomanda sa se mănânce în keto , si asta înseamnă keto macroza ( în engleză- macros) : 75 % din cantitățile de nutriente ale unei mese trebuie sa fie grăsimi bune keto, 20% proteine si 5% carbohidrati.

Nerespectarea acestor proportii duce la dispariția scăderii în greutate, ba chiar creștere în greutate, senzatie de rau general, oboseala etc, adică nimic bun.

Lipsa unei hidratari corespunzătoare este o altă greșeală frecvent întâlnită.

Când începi să restrictionezi cantitățile de carbohidrati pe care le mănânci, se întâmplă o mulțime de lucruri, cum ar fi scăderea glicemiei si a concentratiilor de insulina din sânge ( astfel se explică cum de diabeticii de tip 2 au beneficii extraordinare cu această dietă- medicament ).

Insulina în cantități mari duce la reținerea de sare in corp si, unde e sare e , întotdeauna , si apă. Dacă insulina scade ( ceea ce se întâmplă extrem de rapid în primele 2-3 zile de când ai început dieta) înseamnă că rinichiul e liber acum sa elimine excesul de apă și sare , ceea ce poate duce ușor la deshidratare. Se recomandă 2-3 litri lichid pe zi în primele zile ale dietei.

Senzația de sete este cea mai bună cale de monitorizare a unei hidratari corespunzătoare. Completează apa cu sare (1/2 linguriță sare la 4 l apă).

Consumul insuficient de magneziu duce la diverse neplăceri.

Magneziu e un mineral foarte important pentru corp si sănătate. Se elimină în cantități crescute în keto , odată cu creșterea eliminarilor urinare de apă și sare. Lipsa de magneziu duce la crampe musculare, spasme musculare si contractii ale unei pleoape ( ” Mi se zbate ochiul ” – ca termen popular).

Alimente bogate în magneziu:

 • Cacao
 • Peste
 • Migdale si nuci braziliene
 • Spanac
 • Avocado

Lipsa de somn

Am accentuat aici deoarece somnul este foarte important pentru corp, indiferent de ketoza sau nu.

Straduiti-va să vă odihniti 8 ore. Atunci se află și corpul în post, o noțiune despre care voi scrie foarte multe, pentru că acum există date științifice ca postul intermitent+ dieta keto înseamnă sănătate, vindecarea sau ameliorarea substanțială a unor boli , intinerirea celulelor, sinteza de noi proteine si înlăturarea celor defecte, bătrâne etc. E un subiect care ma pasionează foarte mult.

Explicația ca lipsa de somn duce la boli este următoarea: lipsă de somn -stress- nivel crescut al glicemiei ( datorită excretiei de hormoni de stress- cortizol,adrenalina si noradranalina ) – scăderea sensibilității la insulina .

Dacă nu dormi suficient când faci keto , asta duce la diminuarea până la disparitie a efectelor pozitive ( datorită explicației de mai sus ) , ceea ce te va trage înapoi.

Nu mănânci suficiente grăsimi.

Regula în keto e : aport extrem de redus de carbohidrati si aport cat mai mare de grăsimi bune pentru keto.

Multe persoane reduc carbohidratii dar, nu ii înlocuiesc cu grăsimi.

Atenție, deci , la aportul de grăsimi în cantități suficiente.

O altă greșeală este să ignori valoarea nutritiva pozitivă a diverselor alimente.

Dacă nu te documentezi corespunzator înainte de dietă, poți interpreta ca produsele cu continut în cereale integrale, crenvurstii, mezelurile si pastramele procesate, uleiurile vegetale si de soia ar putea fi produse keto.

Realitatea nu e asa. Valoarea nutritiva a celor enumerate mai sus este aproape nulă iar, pe deasupra, induc inflamatie si lezează intestinul subtire ( am mai amintit intr-un post de importanță sănătătii intestinului subțire, subiect pe care il voi dezbate separat, deoarece este extrem de important ).

O dieta keto poate fi bună sau rea , depinzând de ce alimente te decizi sa folosesti.

Evită toate produsele rafinate, procesate, hidrogenate.

Alege produse proaspete, ecologice.

 

Sunt multe recomandări legate de consumul de proteina. Am citit atâtea chestii, ca nu mai știam ce să aleg.

Noi mâncăm acum 1 g proteina / kg corp. Dacă obișnuiți să vă antrenati din greu, se recomandă 1,5- 2 g proteina / kg corp.

Prea puțină proteina poate duce la starvitie. Eu am pățit asta.

Aveam o ketoza imensă, de 5- 7 ( recomandabil e între 1 și 3 ), dar nu ma simteam asa de bine ca la început , când aveam între 2- 4. În plus am descoperit ca picioarele mele erau foarte umflate. Mi-am luat analize de sânge care mi-au arătat că albumina ( cea mai importantă proteina din corp ) era în scădere. Practic mâncam prea puțină proteina, corpul era secat de albumina, reținea apă ca să poată menține tensiunea arteriala, si de aici picioarele umflate. Eram în starvitie, exact ca cei care nu au acces la mâncare.

A mânca grăsimi greșite este un aspect întâlnit frecvent.

Evitați consumul de uleiuri de soia, rapita, floare soarelui, margarina.

Nu va lăsați pacaliti de asa numitele produse keto care se gasesc pe piața. Până la capăt sunt tot chestii procesate. Evitati-le.

Aportul  alimentar inadecvat de potasiu  ( care, așa cum am discutat mai devreme, se pierde prin urina , împreună cu sodiul/ sarea si magneziul ) poate duce la o mulțime de probleme , cum ar fi : durere de cap, crape musculare, oboseală, creșterea tensiuni arteriala , palpitatii. Nu recomand suplimente cu potasiu, ci asigurarea necesităților din surse naturale , alimentare. Prea mult potasiu poate duce la tulburări grave de ritm cardiac, cu risc de moarte subita. La fel și un nivel de potasiu prea mic. Fa analize de sânge. Consulta-te cu doctorul.

Alimente bogate în potasiu:

 • Avocado
 • Cacao
 • Macrou
 • Somon
 • Spanac

Consumul inadecvat de natriu ( sare ) poate fi extrem de periculos pentru corp.

În primele zile de keto se pierd cantități imense de sare odată cu excesul de apă. Asta poate duce la oboseala marcată, letargie, ameteli, dureri de cap. De aceea se recomandă suplimentarea cu sare a apei pe care o beti.

Dacă deveniți brusc extrem de obosit, beti un pahar de apă cu un vârf de sare. Veți simți imediat efectul , daca motivul oboselii era aportul insuficient de sare.

Nu uitați de bolile pe care le aveti.

Dieta keto este benefica in foarte multe boli dar , totuși, recomand să contactați un nutritionisti si pe medicul vostru înainte de a începe dieta.

Aici e vorba , în special , de diabetul tratat cu insulina, situație în care va fi nevoie de scăderea dozelor de insulina , recomandată de un diabetolog, pentru a evita accidente grave cu hipoglicemii , care pot evolua până la moarte.

Obsesia de cântar poate fi periculoasă, va poate face sa trăiți mici drame si va influențează atitudinea față de viitorul dietei.

Cantariti-vă si masurati-va talia la începutul dietei si apoi săptămânal. Folosiți mereu același cântar și aceleași condiții ( de exemplu , dimineata, după vizita la toaletă ).

Țineți un jurnal al greutății și măsurătorilor taliei.

Foarte frecvent e ca mesele, meniurile, cu cantitățile adecvate conform macrozei keto , sa nu se planifice din timp.

A depăși cantitățile recomandate, în special de carbohidrati, este foarte ușor. Asta va ” rupe ” ketoza si va frâna scăderea în greutate. Ketoza e o stare foarte fragilă, care se poate pierde foarte ușor.

Noi stabilim ce vom mânca săptămâna care urmează, cu meniuri si cantitati , apoi facem o listă de cumpărături pe care o respectăm cu strictețe. Asa , e mai greu de facut erori.

 

Va recomand cu tărie sa nu începeți dieta fără a va face un control general de sănătate la medic, fără a va sfaturi cu doctorul și nutritionistul.

Imaginile au fost preluate din aplicația gratuită ” Image Search Man ” care pune la dispoziție imagini de pe următoarele site-uri:

www.iiasa.ac.at

www.bebrainfit.com

www.rd.com

www.pinterest.com

www.earthsavewhistler.com

www.sfexaminer.com

www.odoras.com

www.more.com

www.thehealthupdate.net

www.nl.pinterest.com

www.naturalon.com

www.dailynewsz.com

www.thecookie.com

www.medbiochemistry.com

www.nutritionyoucanuse.com

www.ro.stockfresh.com

www.sweetlifewellness.com

2 Replies to “Greșeli frecvente în keto”

  1. Nu zice nimeni ca nu e bun, dar are un conținut mare de carbohidrați 20 g , din care 14 g neți. Pe deasupra, dacă îl cumperi din comerț risti sa dai peste produse supuse hidrogenarii , ceea ce îl face foarte inflamator, conducând la multe boli. Dacă alegi sa îl faci in casa - ceea ce este foarte ușor - va trebui sa te abții sa mănânci cantități prea mari, pentru ca vei afecta ketoza sau nu vei mai putea mânca altceva in ziua aia, datorită faptului ca ai depășit cantitatea de carbohidrați la care ai voie zilnic. Sunt variante mai keto , cum ar fi nucile pecan sau nucile obișnuite, cum le știm noi. Poți face unt in casa și folosi la diverse deserturi, sau cum îți place. Am pus astfel de retete pe blog , la capitolul home made. Am reușit sa aduc putina lumina in rândul nelămuririlor tale ?

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.