Dieta keto și bolile

 

.

Keto este în prezent studiată pentru a se putea evidenția efectele benefice ale acesteia asupra diverselor boli, de tot tipul. O să scriu și articole separate, acesta fiind ceva mai general, despre  cum se trăiește keto când ai diverse boli.

Eu sunt foarte interesată de subiect.Din punct de vedere cronologic,   dieta este folosită din anii 1920 împotriva  epilepsiei și chiar diabetului de tip 1 ( înainte de descoperirea insulinei).

Nu se recomandă dieta keto în diabetul de tip 1 unde, când,datorită lipsei complete de insulină, există riscul de apariție a așa numitei cetoacidoze diabetice. Cetoacidoza diabetică  este o stare medicală foarte gravă care necesită tratament de urgență, calificat. În lipsa tratamentului este mortală.

Efectele benefice ale dietei keto în tratamentul epilepsiei sunt cunoscute încă din anii ‘ 20. Există și un film , o poveste reală,  care poate fi văzut pe http://www.youtube.com.

Ce se întâmplă, de fapt, în dieta keto?

Dieta keto este varianta extrem de strictă , ” hard core ” , a dietei LCHF. În dieta keto se permite consumul a maxim 20 g carbohidrați neți pe zi ( care se calculează scăzând fibrele din carbohidrații totali ). În aceste condiții , corpul este obligat să găsească altă sursă de energie în loc de glucoză și începe să ardă grăsimi . Corpul consideră proteinele drept un material de aur, extrem de prețios pentru structura tuturor organelor și țesuturilor și, de aceea , proteina este folosită ca sursă de energie doar în condiții extrem de grave, cum este înfometarea .

 

Conform unui articol publicat de JPGM- Journal of Postgraduate Medicine , în 2017 ( care poate fi consultat pe http://www.ncbi.nlm.gov ) , citez , ” dieta keto are efecte benefice în boala ischemică de inima, ameliorează oxigenarea la pacienții suferinzi de insuficiență respiratorie, îmbunătățește controlul glicemiei în diabet, este asociată cu scădere semnificativă în greutate și are un impact pozitiv important în boala polichistică ovariană “.

 

Dieta a fost recent propusă ca bază  de tratament  alimentar, dietetic, în diabet și obezitate, bolile care au acum un caracter epidemic în lumea occidentală. Sunt boli grave, cu complicații care duc la o mortalitate și morbi foarte mari.

Corpii cetonici , care apar ca urmare a arderilor grăsimilor din corp și din alimentație , sunt văzuți acum ca un supercombustibil metabolic.

Acumularea de corpi cetonici în sânge , atunci când se respectă  principiile dietei keto , duce la așa numita cetoză nutrițională. Înfometarea duce la cetoacidoză , stare în care sângele devine extrem de acid și ” arde ” toate celulele. În lipsa unui tratament corespunzător, aceasta din urma duce la deces.

Dieta keto  este într-un proces continuu  de cercetare și arată rezultate promițătoare în tratamentul unei largi palete de boli neurologice, traumatice, acnee, cancer și afecțiuni metabolice ( sursa JPGM și același site ca mai sus ).

Conform articolului citat , dieta keto a demonstrat efecte benefice în  diabet, obezitate, sindromul metabolic, sindromul ovarelor polichistice, steatoza hepatică neindusă  de alcool, epilepsie, Parkinson, Alzheimer, scleroza laterală amiotrofică, migrenă, depresie,autism,cancer,boala ischemică a inimii, traumatisme, boli rare metabolice.

Corpii cetonici pot fi folosiți de creier , inima, mușchi și rinichi. De fapt, creierul ” adoră ” să   fie ” drogat ” cu corpi cetonici. Totul funcționează maximal în aceste condiții.

Globulele roșii nu pot folosi corpii cetonici ca sursă de energie, deoarece le lipsește mitocondria , o structură importantă a celulei , în care se produce energie. De asemenea, nici ficatul nu poate folosi corpii cetonici , deoarece îi lipsește o enzimă.

Ca o paranteză, vreau doar să amintesc că se vorbește din ce în ce mai mult despre importanța sănătății mitocondriei și florei bacteriene din intestine , despre rolul lor în dezvoltarea bolilor și cancerului.Voi dezvolta subiecte în alte posturi dedicate.

Cetoză nutrițională nu modifică pH-ul sângelui ca cetoacidoză diabetică, adică sângele nu devine acid , ca în ultima situație.

Nutriția umană începe cu starea de cetoză . Colostrul  este cetogenic  și servește perfect nutriției nou-născutului.

Corpii cetonici produc mai multă energie decât glucoza și , asta , în condițiile pierderii grăsimilor din corp. Nu e minunat să stai în canapea la TV și să știi că organismul tău arde grăsimi ? 😁

Vă recomand să vă sfătuiți cu medicul și nutriționistul înainte de a începe dieta keto. Sunt multe aspecte care sunt importante.

Nu uitați să luați suplimente cu vitamine ! Nu uitați să vă hidratați corespunzător și să suplimentați aportul de sare ! Citiți cât mai mult despre dietă, documentați-vă , luați contact cu medicii și nu încercați să faceți experiențe pe propriul corp.

 

 

Comentariile sunt apreciate

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.