Dieta ketogenica in boli aplicatii practice

Dieta ketogenica – aplicatii practice

Dieta ketogenica in boli – aplicatii practice. Ca nu o vorba doar de scadere in greutate.

Introducere

                                                                                                                                                                        Voi incerca sa iti prezint o serie de informatii despre efectele terapeutice ale dietei keto în diverse boli, un rezumat al acestora,  publicat în ” EUROPEAN JOURNAL OF CLINICAL NUTRITION ” – JURNALUL EUROPEAN DE NUTRIȚIE.

Articolul original îl puteți accesa aici  , urmand  linkul , și a fost publicat în iunie 2013 ( iar eu nu știam nimic despre dieta keto sau LCHF atunci. Trist ! Foarte trist !).

Autorii acestui articol sunt A. PAOLI, A. RUBINI, J.S.VOLEK si K.A. GRIMALDI.

Voi traduce din articol propoziții si paragrafe, dar voi adapta traducerea , astfel încât exprimarea să nu devina prea academica- medicală. Fiecare trebuie să înțeleagă ce se întâmplă în corp, fără a avea studii de biochimie sau fiziologie , studii supraspecializate.

Inainte sa vindeci pe cineva

Ce stim despre dieta ketogenica

  • Dieta ketogenica este cunoscută si folosită , ca metodă de tratament, încă din 1920. Atunci se folosea cu mult succes împotriva epilepsiei, în unele cazuri ducând la întreruperea totală a medicației împotriva epilepsiei.
  • Începând cu anii 1960 , dieta devine foarte cunoscută ca metodă foarte eficientă de tratament împotriva obezității.
  • Studii recente au demonstrat că dieta keto are efecte pozitive asupra diabetului, ovarului polichistic, acneei, bolilor neurologice de tot felul, cancerului, precum și asupra factorilor de risc pentru boli de inima si plămâni .
  • Posibilitatea ca modificarea stilului de viață alimentar să ducă la reducerea sau chiar eliminarea completă a medicamentelor ( care , de cele mai multe ori, au reacții adverse importante și necesită folosirea pe toată durata vietii, fără vindecarea completa a bolii ) a impus efectuarea de studii științifice foarte amănunțite, serioase.

Date generale

  1. În ultimii ani s-au acumulat multe dovezi științifice care susțin că dieta keto poate avea un rol terapeutic în multe boli.
  2. În anii 1970 făcea furori dieta Atkins, dieta care este ” mama ” dietei keto așa cum o știm noi  astăzi.
  3. Dieta keto este caracterizată prin reducerea aportului alimentar de carbohidrați ( din cereale, fainuri, fructe, cartofi etc) și produse zaharoase sub 50 g / zi ( opinia autorilor articolului citat . Recomandabil sub 20 g/zi , opinia doctorilor americani care au obținut rezultate spectaculoase în diverse boli, inclusiv cancer, ajutându-se de dieta keto). Scăderea carbohidraților din alimentația de zi cu zi duce la necesitatea de a suplini combustibilul pentru producerea de energie necesară funcționării corpului uman. Aceasta se obtine prin creșterea semnificativă a aportului de grăsimi și consum moderat de proteine.
  4. Autorii articolului fac referire la efectele benefice ale dietei contra epilepsiei amintite chiar în Noul Testament ( Matei 17:14- 21 ).
  5. Deși este o dieta greu acceptată de diversele entitati medicale care reglează și fac recomandări despre cum ar trebui să mâncăm ( se vede clar că recomandările anterioare au dus la o epidemie de diabet și obezitate, chiar în rândul copiilor, si de aici prevalența  și incidența mai mare a bolilor grave, de inimă, accidentelor vasculare cerebrale, cancer, insuficiență cardiacă și renală , etc ),  se impune acum ca aceste organisme si autorități să iși găsească timp să citească date științifice și să modifice recomandările lipsite de substrat științific pe care le-au tot susținut.
  6. Hipocrate a spus : ” Lasă mâncarea să fie medicament, si medicamentul să fie mâncare!”. E un principiu al medicinei preventive.

Ce este cetoza nutritionala ?

  • Insulina este hormonul care asigură metabolizarea carbohidraților.
  • După câteva zile de post sau reducere consistentă a aportului alimentar  de carbohidrați , rezervele de glucoză ale corpului sunt epuizate  și se inițiază arderea de grăsimi pentru a asigura energia necesară creierului și celulelor corpului.
  • Creierul nu poate arde grăsimi, dar trăiește foarte bine cu carbohidrati. Dupa 3- 4 zile fără carbohidrați, creierul este obligat să găsească o sursă alternativă de energie. Arderea grăsimilor dă nastere la reziduuri numite corpi cetonici. Creierul iubește corpii cetonici și începe să trăiască cu ajutorul lor. Procesul de ardere a grăsimilor se produce în ficat. Corpii cetonici rezultați sunt acetoacetat ( bine cunoscutul oțet), acetona ( si ea bine cunoscută ) și acidul beta-hidroxi butiric ( cel mai important corp cetonic, când ne referim la efectele benefice ale cetozei și la măsurarea cetozei din sânge ).
  • Ficatul produce multă acetonă, dar, cel mai important corp cetonic din sânge este beta- hidroxi butiratul. Acidul acidoacetic se acumulează în ficat si este metabolizat în celelalte 2 forme de corpi cetonici.
  • Acetona este eliminată prin respirație , iar restul corpilor cetonici  prin urina. Așadar, poți măsura cetoza în urină,  prin teste de respirație și în sânge. Cel mai fidel test este cel din sânge.

Diferenta dintre cetoza nutritionala si cetoacidoza diabetica

Nu ai cum sa ajungi la glicemie zero

Concluzia : nu e deloc absolut imperios să mâncăm carbohidrați,  deoarece corpul are resurse fiziologice proprii de a-și asigura necesarul de glucoză pentru diversele funcții care impun prezența obligatorie a glucozei.

Cetoza nutrițională este considerată o stare fiziologică pentru corp, nu o boală. Aici, în cazul dietei keto, este vorba de o cetoza obținută voluntar prin modificarea dietei, de asta e numită nutrițională,  care nu va depăși 6,5-7.  Este important de stabilit diferența clară dintre cetoza nutrițională si  cetoacidoza diabetică , o stare foarte gravă, indusă de lipsa totala de insulină,  care poate duce la deces în lipsa unui tratament adecvat. În cetoacidoza diabetică, corpii cetonici ating concentratii imense, până la 20 mmol/ l , iar sângele devine foarte acid , ” arzând ” , practic, celulele.Cetoacidoza diabetică este o complicație acută și gravă în diabetul de tip 1, și mult mai rară în diabetul de tip 2.

Sfătuiește-te întotdeauna cu personalul medical de specialitate dacă te decizi să faci schimbări importante în stilul tău de viață alimentar, mai ales dacă ai boli cunoscute și urmezi tratamente cronice.

Conținutul articolelor mele nu reprezintă sfaturi medicale care să substituie recomandările și tratamentele medicale convenționale .

Dieta keto și obezitatea

Obezitate

Aici cred că sunteți de acord cu mine că există o scădere în greutate extrem de impresionantă când se adopta stilul de viață keto.

În decurs de 10 luni , eu am scazut în greutate 25 kg ( de la 92 la 67 kg ) , fără să mă înfometez, fără să mă simt rău, cu îmbunătățirea considerabilă a tensiunii arteriale, a stării mele de bine fizic și psihic, cu creșterea nivelului de energie și a capacității de concentrare. Pe deasupra , am scăpat de toate medicamentele pe care le luam și mi-am îmbunătățit rezultatele la analizele de sânge. Am uimit pe asistentul de igienă dentară, cu ameliorarea către dispariție a unei parodontoze de care sufeream, ceea ce se consideră imposibil. Ba chiar m-am lăsat și de fumat, fiind fumătoare de 32 de ani.

Există o serie de cercetători care susțin că nu există nici un beneficiu metabolic adus de keto și că scăderea în greutate se datorează doar reducerii consumului de calorii.Cum se reduce consumul de calorii când mănânci la greu grăsimi ? 

Cantar
De mâine , la dietă !

Ăștia sunt cei care nu știu  să piardă. Dieta keto înseamnă să ai un aport de cel puțin 75 % de grăsimi. Grăsimile sunt cele mai calorice,  arderea unui gram de grăsime eliberând 9 kcal ( față de 1 g carbohidrat, respectiv proteină, care eliberează, fiecare în parte, 4 kcal prin ardere ). Pe deasupra, nu se recomandă calcularea caloriilor în keto, cel puțin în primele luni, până atingi greutatea pe care ai stabilit-o ca ideală.

Am mâncat unt cu lingura, am pus în cafea , peste carne, am făcut sosuri foarte grase și le-am consumat fără să mă uit, și, totuși, am continuat constant să scad în greutate, în ciuda aportului imens de grăsimi,  ceea ce înseamnă excesiv de multe calorii. Așa că , teoria caloriilor nu stă în picioare pentru mine ( și pentru mulți alții ).

Studiile arată că starea de cetoză nutrițională induce diminuarea apetitului, datorită reechilibrării  balanței  dintre hormonul foamei -numit grelină- și hormonul stării de sațietate- cunoscut sub numele de leptină. Efectele de scădere în greutate când se adopta stilul de viață keto se datorează :

  1. Reducerii apetitului datorită creșterii sațietății secundar efectului proteinelor, efectului asupra hormonilor care controlează apetitul si, probabil , un efect direct de inhibiție a apetitului exercitat de către starea de cetoză în sine.
  2. Frânarea depozitării de grăsimi, cu intensificarea arderilor de grăsimi, secundar scăderii rezistenței la insulină.
  3. Eficiență metabolică  crescută, datorită reducerii metabolismului bazal. Adică, mai simplu spus, scăderea intensității  stressului asupra corpului.
  4. Creșterea consumului energetic al corpului pentru a sintetiza glucoza din alte surse decât carbohidrații ( în keto există sinteză constantă de glucoză, atât cât e necesar pentru corp ,la cererea structurilor din corp care nu pot funcționa fără glucoză ,  chiar dacă noi nu mai mâncăm nici macar un gram de carbohidrați ). Se consumă,  de asemenea, mai multă energie ( care înseamnă că organismul produce calorii ) și pentru a asigura căldura corpului .
Ce alimente sunt keto
Ghid complet al alimentelor keto-video YouTube

Dieta keto și bolile cardiovasculare ( angina pectorală, infarctul de miocard, accidentul vascular cerebral, s.a.m.d ).     

Stilul de viață keto a fost criticat mult timp , fără argumente științifice solide,   considerându- se că este foarte periculos, deoarece consumul de grăsimi va duce , inevitabil, la creșterea colesterolului .

Există multe studii de dată recentă, și mai puțin recentă , care demonstrează exact inversul ( puteți citi amănunte accesand linkul de la începutul acestui articol  ). Dieta keto:

  • Scade trigliceridele ( o parte din de grăsimile  din sânge, care, dacă sunt crescute , arată că ai ficat gras, că ai diabet și că ai un mare risc să te îmbolnăvești de inima sau să faci accident vascular cerebral , etc).
  • Scade colesterolul total.
  • Crește colesterolul bun ( HDL în analizele de sânge)
  • Crește colesterolul pe nedrept numit colesterol rău (LDL ), care, de fapt,  e un colesterol bun atunci când nu este oxidat în particule mici ( în prezența rezistenței la insulină,  a consumului mare de carbohidrați ).

Toate acestea duc la reducerea riscului de infarct cerebral sau cardiac , si alte boli cardiovasculare ( hipertensiune, ateroscleroză, insuficiență cardiacă).

Cata sare sa consum
Cosumul de sare – o necesitate sau o problema?

Dieta keto și diabetul de tip 2

Aici, am si eu o dilemă. Soțul meu a avut diabet. Este sub control perfect doar prin intermediul dietei. Toate probele de sânge care țin de diabet s-au normalizat și arată mai mult decât perfect. Pot considera că s-a vindecat ? Asta e dilema mea ca medic.

Ei, medicii din America și de pe alte continente vorbesc de remisia diabetului de tip 2 , nu de vindecarea lui. Așadar, așa voi considera și eu.

În mod clar, dacă Victor ar începe să mănânce cantități mari de carbohidrați și ar redeveni obez , diabetul s-ar reîntoarce bucuros în viața lui.

Despre efectele benefice ale LCHF ( nu neaparat keto ) în diabetul zaharat de tip 2 puteți citi o mulțime pe internet, unde există și sute, mii de povești de succes. Nu insist.

Rezistenta la insulina si derivatele lactate
Rezistenta la insulina si derivatele lactate

Dieta keto și epilepsia severă

Dieta keto a fost recunoscută ca modalitate eficientă de tratament împotriva epilepsiei severe la copii încă din 1920. Apoi,   industria farmaceutică a ocupat locul 1 , cu toate că nu a obținut rezultate notabile în aceleași situații grave, plus  că orice medicament aduce cu sine și reacții adverse , unele foarte periculoase.

Pentru a veni în sprijinul a ceea ce spun,  vă invit să urmăriți un film creat după o poveste reală ( în film , rolul principal e deținut de MERYL STREEP ) , care poate fi găsit pe Youtube, fără plată. Las un link aici, în speranța că nu va dispare, cum au dispărut alte chestii preluate de pe Youtube.

Filmul se numeste ” FIRST DO NO HARM ” , care este unul din principiile din jurământul lui Hippocrate pe care medicii îl depun la sfârșitul facultății. Adică ” În primul rând, nu fă rău, nu vătăma cu acțiunile tale medicale ! “.

Linkul este http://www.youtube.com/watch?v=HyeC9IiFKpw&t=104s

Dacă linkul nu funcționează, căutați pe Youtube ” FIRST DO NO HARM – FULL MOVIE “. Îl recomand . E un film excepțional.

Ulterior, studiile privind efectele spectaculoase ale dietei keto împotriva epilepsiei au fost reluate, iar acum există dovezi puternice ca dieta poate fi folosita cu succes, si, FOARTE IMPORTANT, FĂRĂ REACȚII ADVERSE , CA MEDICAMENTELE, în tratamentul epilepsiei severe, ducând la reducerea crizelor grave, repetate, asa numitul status epilepticus , precum și la reducerea semnificativă a dozelor de medicamente folosite . Pe deasupra, dieta keto este deja folosita la nivel mondial în aceste situații  de mare gravitate care pot aparea la cei care suferă de epilepsie. Există, în lume, centre medicale specializate care tratează epilepsia severă cu o variantă a dietei keto ( nu chiar cea pe care o folosim noi ) . 

Acneea

Este o boală foarte frecventă și nu este doar apanajul vârstelor foarte tinere, asa cum se crede, datorită modificărilor hormonale, existând foarte mulți adulți care suferă de acnee, deși modificările hormonale specifice prepubertății și adolescenței au trecut de mult.

  • Date obiective : o mulțime de studii au dovedit că există o legătură între dezvoltarea acneei și anumite alimente. Adică , spus invers : acneea s-a ameliorat sau dispărut atunci când anumite grupuri de alimente au fost evitate. Aici este vorba despre alimente care au capacitatea să intensifice procesele de proliferare ( adică, înmulțire, multiplicare) care se desfășoară în mod normal în corp. Asemenea alimente sunt cele care au un indice glicemic mare ( adică, cresc mult glicemia ), precum și laptele / produsele derivate din lapte.

Laptele este un subiect mult dezbătut. Pe de o parte este industria alimentară,  care susține cât de sănătos este să bem lapte și să mâncăm produse lactate, deși studiile au dovedit clar total inversul ( dar, asta nu face subiectul prezentării mele de azi ), și lumea științifică. Aceasta din urmă susține cu dovezi că laptele este un factor de agravare a unor boli.

Si, să o luam metodic:

  • Laptele este creat de natură pentru a asigura creșterea și dezvoltarea normala a unui descendent din specia mamiferelor, deci, în mod evident, va conține factori de creștere de natură hormomalaă, care vor influența și hormonii noștiri.
  • Laptele normal, netratat, conține cam tot ce e nutritiv pentru puiul de mamifer . Așa că,  în ferme, animalele sunt tratate cu hormoni, antibiotice, mănâncă cereale tratate cu tot felul de pesticide, ierbicide și alte ” cide ” , care se vor regăsi, în concentratii mari , și în laptele final, deci și în derivate, precum și în corpul nostru.

Am ascultat o prelegere în care se spunea că suntem singura specie de animale care mănâncă laptele altui animal. M-a izbit atunci că nu m-am gândit niciodată la asta.

Keto înseamnă, totuși, cantități mari de lactate grase. Eu am renunțat parțial la ele   datorită faptului că am sesizat că dupa fiecare masa cu produse lactate imi creștea glicemia foarte mult, nu valori compatibile cu diabetul, dar mult mai mari față de cele testate după mesele care nu au inclus produse lactate. De asemenea , am mai avut si o peripeție care mi-a dovedit clar că trebuie să termin orice relație de prietenie cu produsele lactate.

M-am decis într-o zi ( după o perioadă în care nu mai mancasem brânză sau cașcaval) să gătesc o plăcintă cu brânză. Zis si facut ! Foarte gustoasă, bineînțeles!

La vreo 4-5 ore după masă am început să am crampe abdominale și diaree. A doua zi m-am trezit cu acnee , care dispăruse de ceva timp sub keto. Am decis clar că produsele lactate nu sunt pentru mine !

Un alt pont pe care pot să vi-l ofer ( l-am oferit unor persoane care mi-au cerut ajutorul/ sfatul și a funcționat foarte bine, după cum am aflat ulterior ) este că, în caz că stagnati să scădeți în greutate, faceți o probă și renunțați la produsele lactate timp de o săptămână. Cântăriți-vă înainte și după. Apoi, reintroduceți produsele lactate în alimentație timp de o săptămână și cântăriți-vă iar. Dacă ați luat în greutate, e un semn că ar trebui să evitați lactatele, deoarece vă cresc glicemia, ceea ce duce la frânarea arderilor de grasimi, datorită creșterii secreției de insulină ( care trebuie să aiba grija de scăderea glicemiei) , cu frânarea scăderii în greutate, sau, mai rău,  cu creștere în greutate.

Dieta keto provoaca acnee?
Dieta keto provoaca acnee?

Cancerul

Este o boala care a explodat în ultimii 50 de ani, de când s-au tot făcut recomandări alimentare care au condus și la creșterea obezitatii, diabetului și a complicațiile acestora.

 Există acum dovezi clare ca rezistența la insulina, glicemia crescută și inflamația cronică stau la baza cauzelor multor boli, inclusiv a cancerului.

Conform articolului citat ( vedeți linkul de mai sus ), un cercetător ruso-german cu numele de Dr. A. Braunstein a observat că un pacient cu diabet, care a dezvoltat cancer, a început să nu mai urineze glucoză,  ceea ce înseamnă că boala canceroasa a început să consume glucoza aflată în exces . Era în anul 1920 , același an în care un alt cercetător german , WARBURG, primea premiul Nobel pentru că a demonstrat că o celula canceroasa are un metabolism defect și depinde foarte mult de prezența glucozei pentru a putea trăi.

Există studii care au dovedit efecte pozitive asupra unor cancere , studii desfășurate în laborator, care susțin că dieta keto reprezintă o modalitate de tratament adjuvant, nu care vindecă, alături de tratamentul convențional , în ceea ce privește boala secolului, cancerul.

Boala polichistica ovariana

Este o boala endocrină specifică sexului feminin, care are ca și trăsături creșterea nivelului de androgeni ( hormoni sexuali masculini – testosteron  ) , cu apariția părului pe față, în barbă, infertilitate ( incapacitatea de a rămâne gravidă) , obezitate și rezistență la insulină.

Atunci când astfel de paciente au ales stilul de viață keto, s-a observat că boala s-a ameliorat semnificativ. Acum, stilul de viață keto este prima metoda de tratament a tinerelor care suferă de această boală in unele zone medicale ale lumii.

Puteți citi mai multe în articolul pe care l-am am dedicat special acestui subiect , urmând linkul :

Keto pentru ovarele polichistice
Ovarul polichistic (PCOS ) si keto

Be keto Be happy 😀 !

2 thoughts on “Dieta ketogenica – aplicatii practice”

  1. In cetoacidoza, incepe descompunerea si arderea proteinelor, nu doar a grasimilor, de unde si nivelul de aciditate periculos al sangelui.

    1. Nu mi-am propus să dezbat starea de cetoacidoza cu fiziopatologia eu, de aici doar o pomenire superficială.

Comentariile sunt apreciate

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Discover more from lacra.blog

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading

Scroll to Top