Dieta keto și inflamația

 

De ceva ani buni mă lupt cu o parodontoză, care înseamnă inflamația gingiilor, care conduce, în final , la pierderea danturii. A ajutat și fumatul la asta ( la care am renunțat la circa 2 luni după ce am început keto ). Dar fumatul nu este singura cauză.

Se spune că nu e vindecabilă , dar cu tratament periodic la stomatolog, igiena corectă a gurii , precum și abandonarea fumatului , evoluția spre căderea dinților poate fi încetinită.

În imagine se vede clar gingia inflamată  și sângerândă , aspect specific parodontozei. Nu, nu este o poză personală. Nu a fost chiar așa grav ca în poză, dar, aveam o problemă.

Despre dieta keto se spune că este o dieta antiinflamatorie si sunt multe dovezi în acest sens. O dovadă sunt eu.

De mai mulți ani merg la fiecare 6 luni pentru tratament de specialitate împotriva parodontozei la specialist. Nu a fost niciodată o îmbunătățire. Îmi spunea ba căvarată mai binișor , ba mai grav.

Azi a fost prima dată când am fost chemată la control de când am început dieta keto. I-am povestit eu că urmez  o dietă antiinflamatorie și că am mari așteptări ca situația gingiilor mele să fie mult mai puțin inflamată. 😅😅😅

Nu a fost deloc curios de tipul dietei,  ceea ce m- a dezamăgit un pic 🤣🤣.

În timp ce îmi înțepa gingiile cu instrumentul ala de seamănă cu o croșeta, nu zicea nimic ( altfel, era un tip destul de vorbăreț 😂😂😂 ).

La sfârșitul examinării, oftează un pic și imi zice așa :

” Arată mult mai bine, nu sângerează deloc. Și la o persoană cu gingiile sănătoase acestea sângereaza în timpul acestei examinari. Pot să spun că gingiile tale sunt sănătoase acum “.

Fie vorba între noi , mi s-a parut puțin nemulțumit că a trebuit să recunoască asta .

Cred ca o mare parte a lumii medicale nu e pregătită să recunoască un adevăr evident: omul poate preveni sau ameliora multe boli grave doar prin intermediul unui anumit stil de viață și alimentar, evitând total diverse medicamente care au reacții adverse și conțin si alte substanțe decât medicamentul în sine ( stabilizatori, conservanți, etc ).

Așa că am părăsit cabinetul cu un zâmbet larg și , cel mai important , oficial declarat sănătos, pe buze.

Fotografii preluate din aplicația gratuită Image Search Man care pune la dispoziție imagini de pe următoarele site-uri:

http://www.sanatate.bzi.ro

http://www.cuidei.ro

Comentariile sunt apreciate

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: