Postul intermitent- aspecte practice

 

Există mai multe moduri de a posti intermitent: 16:8, 24 ,2 zile pe săptămână, posturi prelungite.

Reamintesc că este foarte important să contactați și să vă sfătuiți cu un medic /nutriționist înainte să vă decideți să începeți să postiți. 

Cel mai simplu model este cel numit ” postul intermitent zilnic” sau modelul ” Leangains” , cunoscut în lumea celor care obișnuiesc să posteasca drept ” 16:8″, adică 16 ore de post și 8 ore pentru a mânca.

 

Nu are nici o importanță la ce oră începi postul. Tu decizi. Totul e să respecți perioada de 16 ore de post , perioadă în care ai voie sa consumi doar apă plată/ minerală, cafea, ceai, preferabil verde, datorită  conținutului mare în antioxidanți.

 

Mai multe detalii despre postul intermitent zilnic puteți găsi pe https://leangains.com. Veți observa că e o pagina dedicată celor care se antrenează la maxim, deoarece din ce în ce mai mulți sportivi se antrenează în stare de cetoză nutrițională și post, dar, puteți găsi informații practice despre acest tip de post, chiar dacă nu țineți sa fiți un sac de mușchi și pătrățele 😄.

 

Deoarece postul intermitent zilnic este practicat zilnic, pe perioade scurte de timp , este foarte ușor să ” îl rupi ” , adică să începi să mănânci ceva.

În arta postitului intermitent se vorbește foarte mult de ” știința de a rupe ( întrerupe) postul ” , pentru a evita anularea tuturor proceselor benefice induse de post în corp, precum și pentru a evita asa numitul ” sindrom de realimentație “. Voi scrie mai multe despre asta în alte postări. 

 

Dacă vreți să vă provocați, după ce v-ați antrenat cu postul de 16:8 , puteți trece la postul de 24 de ore, ceea ce înseamnă că mâncați o dată la 24 de ore. Acest model de a posti duce la o scădere în greutate mult mai accentuată decât în modelul anterior, iar celelalte efecte benefice ale postului ( descrise intr-o postare anterioară de-a mea ) sunt intensificate, deoarece corpul are mai mult timp la dispoziție când se poate ” autorepara ” , autoregenera, întineri, reînnoi.

 

Dacă începe să vă placă ( nouă ne place să postim, ne simțim mult mai energici, mai concentrați, organizați) puteți trece la post de 36 de ore, adică fără mâncare timp de 36 de ore. Practic, puteți alterna zilnic sau săptămânal aceste tipuri, după cum preferați.

 

De fapt, chiar se recomandă alternarea postului ( de aici și numele de intermitent) pentru a ” duce în eroare ” corpul, care începe să se adapteze dacă începe să cunoască regulile jocului.

 

Despre postul prelungit ( 3 până la 5 zile ) voi dezbate în alte postări, deoarece sunt multe de spus, multă știință în spatele acestor concepte. 

 

Cum abordezi  o perioadă de post intermitent cu apă?

  1. Poti bea apă plata/ minerală, sifon , ceai ( fără zahăr sau îndulcitori, fără fructe , fără lapte, frișcă) , cafea ( aceleași restricții ca la ceai ). Pune sare in toate lichidele tale.
  2. Dacă ești în cetoză nutrițională , nu ai voie să mai pui grăsime în cafea /ceai. Grăsimea va ” biciui ” insulina ( chiar dacă intr-un grad incomparabil mai mic decât carbohidratii) , ceea ce va duce la ieșirea din post.
  3. Încercați să evitați suplimentele alimentare ( multe dintre ele se recomandă a se lua în timpul mesei ).

 

Comentariile sunt apreciate

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.