Dieta keto și efectele ei asupra obezității și colesterolului crescut

                                                                                                                                                                          În cele ce urmează vă prezint rezultatele unui studiu științific publicat  2004 în revista de profil medical “ANNALS OF INTERNAL MEDICIN ” .

Studiul se numește ( traducerea mea ) : Dieta keto versus dieta clasică cu conținut redus de grăsimi ( și conținut mare de carbohidrați , dacă îmi permiți completarea ) – studiu randomizat .

Puteți accesa https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15148063 pentru o lectură aprofundată. Eu voi încerca să descriu, pe scurt, ce e relevant pentru cel ce dorește să adopte stilul de viață keto, dar se teme de faptul că trebuie să mănânce cantități impresionante de grasimi.

Studiul a urmărit să compare efectele dietei keto și ale dietei clasice recomandate în prezent, adică cu cantități cât  mai reduse de grăsimi, săracă în calorii , asupra unui grup de 120 de voluntari , care au avut în comun obezitatea si colesterolul crescut.

Participanții au fost împărțiți în 2 grupuri : un grup a adoptat dieta keto ( care permite consumul a maxim 20 g carbohidrați/ glucide pe zi ), alături de consumul de suplimente nutriționale si recomandarea de a efectua activitate fizica , iar celălalt grup a adoptat o dietă săracă în grăsimi și calorii ( sub 30% energie din grăsimi ), sub 300 mg colesterol pe zi , scăderea aportului caloric cu 500- 1000 kcal pe zi, alături de recomandarea de efectuare de activitate fizică.

Studiul s-a desfășurat pe o perioada a 24 de săptămâni.

Pacienții au fost urmăriți cu măsurarea greutății, compoziția corpului în grăsime, analiza pe nemâncate a grăsimilor din sânge și toleranța la dieta adoptată.

Rezultate

  1. Un procent mai mare din cei care au adoptat dieta keto au reușit să ducă la bun sfârșit studiul, comparabil cu cei care au mâncat mai puține grăsimi și calorii ( 76 % comparativ cu 57% ).

    Cum se traduce asta ? Oamenilor le-a fost , pur si simplu, mai ușor să-și modifice stilul alimentar , si să-l si mențină, cu dieta keto, plina de calorii, din aportul mare de grăsimi,decât cu dieta clasică, săracă în grăsimi, deci, și în calorii. Sună cunoscut ?

2. Scăderea în greutate pe parcursul celor 24 de săptămâni a fost , în medie, de 9,4 kg în grupul keto , si de 4,8 kg în celălalt grup.

Traducere: Dieta keto este de aproape 2 ori mai eficientă în obținerea scăderii în greutate decât dieta clasic recomandată, raportându-ne la același interval de timp.

3. Cu toate că grupul aflat pe dieta clasică a redus mult cantitatea de grăsimi alimentare, scăderea trigliceridelor ( o formă de grăsimi din sângele nostru) și cresterea colesterolului așa zis bun a fost mult mai mare în grupul aflat pe dieta keto.

Traducere: consumul de cantități mari de grăsimi ( specific dietei ketogenice) nu duce la creșterea grăsimilor/colesterolului din sânge, ba , din contra, provoacă scăderea acestora, cu creșterea proporției de colesterol bun. E ușor de dedus că altcineva e vinovat de colesterolul mare . Cine ? Zahărul, îndrăznesc eu să spun. Carbohidrații , deoarece dietele clasice implică reducerea cantităților de grăsimi în favoarea  carbohidratilor, cantitățile de proteină  recomandate fiind , în general, fixe, clar stabilite.

Imaginile au fost preluate din aplicația gratuită Image Search Man care pune la dispoziție imagini de pe următoarele site-uri:

http://www.ncbi.nlm.nih.gov.

http://www.naturapentrusanatate.com

http://www.charliefoundation.org

http://www.houseofketo.com

http://www.menshealth.com

http://www.ziaruldesanatate.ro

Comentariile sunt apreciate

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.