Dieta ketogenica/LCHF si teama de osteoporoza

Mulți si-au exprimat temerea că o dieta keto/LCHF poate provoca osteoporoza ( fragilitatea oaselor datorită demineralizarii lor ) , deoarece , reducerea cantităților de carbohidrati ar duce la acidifierea sângelui , care, la rândul ei , ar provoca leziuni ale matricei osoase, cu pierderea de minerale din os.

De la bun început pot sa afirm cu certitudine un lucru : echilibrul acido-bazic al corpului este foarte strict controlat și nu poate fi influențat de ceea ce mâncăm ( daca ar fi asa , am muri rapid ).

Dar, când apare un semn de intrebare, stiinta se pune în mișcare și execută……studii științifice.

Un astfel de studiu a fost publicat de către ” The journal of pediatrics ” ( Revista de pediatrie- traducerea mea ) în august 2010.

Pentru detalii despre studiu accesați linkul https://www.jpeds.com/article/S0022-3476(10)00120-4/abstract.

Studiul se intitulează ( traducerea autorului ) : ” Eficienta si siguranta dietei cu cantități reduse de carbohidrati si mari de proteine în cazul scăderii ponderale la adolescenții cu obezitate severă “.

Studiul a urmărit să evalueze eficienta si siguranta unei diete restrictive în carbohidrati versus dieta clasic recomandată , cu cantități reduse de grasimi si mari în carbohidrati , asupra scăderii în greutate, compoziției masei corporale ( oase și mușchi) si asupra unor teste cardiace la pacienți adolescenți cu obezitate severă.

  • Adolescenții au fost incluși în 2 grupuri.
  • Un grup a adoptat dieta ketogenica cu continut de maxim 20 g carbohidrati pe zi si multe proteine.
  • Celălalt grup a adoptat regimul low-fat ( cantității reduse de grăsimi).
  • Studiul s-a desfășurat pe durata a 13 săptămâni.
  • Urmărirea rezultatelor s-a facut prin măsurarea unui indice de masă corporală în săptămâna 13, 24 si 36 ( pentru a se putea concluziona și despre efectele pe termen lung ale modelelor dietetice).

Rezultate

  1. Scădere semnificativă în greutate s-a observat în ambele grupuri.
  2. O scădere mai importantă în greutate s-a observat, în schimb, în grupul cu dieta low-carb.
  3. Nu s-a putut detecta pierdere de tesut musculare si osos în grupul aflat pe dieta low -carb. Adolescenții inrolati în grupul low-carb nu au prezentat nici un fel de simptome , profilele metabolice si testele funcționale cardiace au rămas în limitele normalului.

Concluzia studiului a fost ca dieta low-carb high-protein se poate folosi ca tratament dietetic în tratamentul obezitatii la adolescenți. Dieta e eficienta si sigură.

Dar, este dieta ketogenica sigură , în ceea ce privește sănătatea oaselor, si la adulți?

Exista mai multe studii legate de acest subiect. Am ales spre prezentare un studiu publicat recent ( septembrie 2016 ) în revista de specialitate ” Nutrition journal ” – Jurnalul de nutritie ( traducerea autorului ).

Studiul poate fi accesat urmând linkul https://www.nutritionjrnl.com/article/S0899-9007(16)00129-5/abstract.

În studiu s-au înrolat 180 de adulți obezi , dar doar 65 din aceștia au reușit să participe complet în studiu, care s-a derulat pe o perioadă lungă de timp, de 1 an.

Studiul a urmărit efectele dietei ketogenice ( putini carbohidrati- multe grasimi ) versus dieta clasică numită dieta occidentală ( mulți carbohidrati- puține grăsimi) asupra greutății corporale, conținutului în minerale al oaselor si asupra densității osoase si asupra unor analize de sânge care indică nivelul distructiei osoase.

Studiul a concluzionat că scăderea ponderala ,ca urmare a regimului dietetic sărac în carbohidrati ( comparativ cu dieta clasică occidentală cu cantități mult prea mari de carbohidrati ), nu a afectat diversele teste care arată sănătatea oaselor la pacienții adulți obezi care au urmat dieta ketogenica timp de 12 luni.

Imaginile au fost preluate din aplicația gratuită Image Search Man care pune la dispoziție imagini de pe următoarele site-uri:

www.memory.foundation

www.wikepidia.org

www.ridetrec.us

www.salabucuresti.ro

www.nutritionj.biomedcentral.com

www.radiologul.ro

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.