Dieta ketogenica și ficatul gras

                                                                                                                                  Cum ajută dieta ketogenica când ai ficatul gras ? Cum adică mănânci grăsimi când ai ficatul gras ? Nu o să fie mai rău ?

“O să fac steatoză ? Pai, cum, mănânc atâtea grăsimi și nu pățesc nimic la ficat ?”

Steatoza hepatică ( ficatul gras, ficatul încărcat cu grăsime) are 2 cauze : consumul excesiv de alcool sau consumul excesiv de carbohidrați ( fructoza din fructe, de exemplu ) și grăsimi trans ( margarină, produsele alimentare care conțin grăsimi hidrogenate sau parțial hidrogenate- CONTROLAȚI ÎNTOTDEAUNA ETICHETELE CU INFORMAȚIILE NUTRIȚIONALE ȘI INGREDIENTELE CONTINUTE ÎN PRODUSELE PE CARE LE CUMPĂRAȚI).

#Steatoza hepatica provocată de alcool nu se poate vindeca decât, logic, prin limitarea consumului de băuturi alcoolice.

Am ales să vă prezint azi câteva date științifice legate de efectele dietei LCHF/keto asupra steatozei hepatice induse de alimentatia actuală.

Netrată, steatoza hepatică poate evolua spre ciroza, dar, până acolo, provoacă alte boli grave, cum ar fi diabetul zaharat de tip 2. De aceea este foarte gravă, nu reprezintă doar o banală acumulare de grăsimi în ficat.

Există un studiu publicat de revista medicală ” The journal of clinical endocrinology and metabolism ” care a evidențiat că o dieta bogată în fructoză ( zahărul din fructe ) provoacă sinteza de acizi grași în ficat , cu inițierea proceselor ce duc, în final, la steatoză hepatică.

Puteți consulta studiul urmând următorul link : http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25825943.

Într-un alt studiu derulat pe o perioadă de 3 săptămâni , care a înrolat adulți obezi , s-a administrat o dietă cu 1000 calorii mai mult în grupul de studiu, față de grupul de control, calorii care proveneau din dulciuri, sucuri îndulcite. În acest grup s-a evidențiat creșterea cu 27% a incidenței steatozei hepatice, comparativ cu grupul de control.

Date mai amănunțite puteți obține aici : http://www.academic.oup.com/ajcn/article/96/4/727/4576835.

Există o mulțime de astfel de studii care demonstrează efectul nociv al consumului de carbohidrați ( glucoză,  fructoză– ca să amintim dușmanii cei mai cunoscuți) în geneza steatozei hepatice.

În anul 2007 au fost publicate rezultatele unui studiu pilot legate de efectul dietei LCHF-KETO asupra steatozei hepatice ( detalii aici http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17219068).

În cadrul acestui studiu, 5 pacienți super obezi și cu steatoză hepatică clar diagnosticata prin puncție hepatică au urmat o dietă keto, cu consumul a maxim 20 g carbohidrați/zi , alături de suplimente cu vitamine și minerale, timp de 6 luni. După acest interval s-a observat o scădere ponderală importantă și, cu ajutorul puncției ficatului, s-a demonstrat ameliorarea netă a steatozei hepatice.

Nu e un studiu izolat legat de acest subiect , dar mă opresc aici ca să nu plictisesc cu prea multe date științifice.

In mod sigur voi reveni asupra acestui subiect cu alte date interesante.

Comentariile sunt apreciate

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll to Top
%d bloggers like this: