Macroza keto

Dieta ketogenica și macroza

                                                                                                                                                            Ce e macroza în dieta ketogenica? Cum se calculează ?  Spuneam într-un articol anterior că dieta ketogenica nu este doar o simplă dietă, ci este un stil de viață care are la bază aspecte foarte științifice legate de metabolismul principiilor alimentare în corp, are reguli stricte impuse de aspectele biochimice specifice activității celulare, de activitatea noastră cotidiană, fizică și psihică. Nu e doar așa: ” De mâine nu mai mănânc carbohidrați și bag cu polonicul grăsimi “. Nu, nu !

În dieta keto se vorbește despre macroză și de indicele keto . Poți citi mai multe despre aceste subiecte in articolul meu de mai jos ( accesează linkul) .Dacă  se ignoră principiile macrozei keto , dieta nu dă rezultate pe termen lung, ba chiar se poate întâmpla să te îngrași, să intri în platou, ,  să nu obții nici un rezultat, să nu atingi starea de cetoză decât cu gândul. Asta devine extrem de frustrant, iar frustrarea duce la abandon.

https://lacra.blog/2018/08/07/cum-calculezi-macroza-si-indicele-keto/

Macroza este o noțiune introdusă de americani și vinerea la ” macronutrients”, macronutrienti, in traducere libera. Pe românește se numesc principii alimentare ( proteine, lipide sau grăsimi și carbohidrați ). Macro bine de la mare, adică sunt molecule mari.

Micronutrientii sunt vitaminele și mineralele .

Macronutrienții sunt substanțele necesare pentru supraviețuirea unui organism viu. Aici se înscriu :

  1. Carbohidrații
  2. Grăsimile
  3. Proteinele

Să amintim un pic și de calorii.

Prin arderea a 1 gram de proteină sau carbohidrat  se eliberează 4 calorii.

Prin arderea a 1 gram grăsime se eliberează 9 calorii.

Acești macronutrienți au un impact diferit asupra producerii de corpi cetonici, deoarece au efecte diferite pe stimularea secreției de insulină, hormonul secretat de pancreas , care inhibă producerea de corpi cetonici.

Cu alte cuvinte, cu cât vei avea o pondere mai mare de macronutrienți care stimulează secretia de insulină, cu atât mai greu va fi să atingi starea de cetoza, adică, cu atât mai greu va fi să scazi în greutate ( sau să beneficiezi de celelalte avantaje ale cetozei ).

Grăsimile sunt în proporție de 90% cetogenice  și 10 % anticetogenice , aceasta din urmă datorită unei cantități mici de glucoză care se eliberează când sunt metabolizate de către ficat.

Proteinele sunt circa 46 % ketogenice și 54 % antiketogenice ( de aici riscul de a ieși repede din cetoză daca se consumă cantități prea mari de proteine ) , efectul antiketogenic datorându-se stimulării secretiei de insulină de către unii aminoacizi ( care intră în compoziția proteinelor complexe pe care noi le mâncăm).

Carbohidrații  sunt în proporție de 100 % antiketogenice, deoarece provoacă eliberarea unor cantități mari de insulină, ca răspuns la creșterea glucozei/zahărului din sânge, cu blocarea totală a sintezei de ketone.

Corpul are nevoie de proteine pentru a menține starea de sănătate a mușchilor ( și , nu uitați  că și inima este un mușchi 💟 ), deci o dieta bazată numai pe grăsimi nu este compatibilă cu noțiunea de ” stil de viață “.

Vă mărturisesc că de fiecare dată când am întâlnit termenul de ” cantități prea mari de proteine ”  am avut dureri de cap , deoarece nu înțelegeam deloc care este recomandarea medicală privind necesarul de proteine al unui adult pe zi. Sunt tot felul de informații pe net, care nu fac altceva decât să creeze și mai multe confuzii.

Am reușit , în cele din urmă, să găsesc o recomandare care mi se pare bazată pe măsurători obiective. Aceasta propune ca și cantitate de proteina / kg corp ( atenție: este vorba de greutatea ideala, nu cea de la care pornești tu )și pe zi astfel :

  • 0,8 g proteina/kg corp /zi la persoanele sedentare
  • 0,8- 1,2 g proteina/ kg corp /zi la persoanele cu activitate fizică ușoară
  • 1,5-2 g proteina/kg c greutate și pe zi la persoanele care se antrenează susținut

După vârsta de 50 de ani trebuie så consumi 1,5-2 g / kg corp greutate ideala, pentru a compensa pierderea de masă musculară inerentă vârstei.

Eu am calculat 1g proteină pe kg c de greutate corporală ideală ( conform recomandărilor actuale ) și pe zi. La început, până nu am intrat în platou am calculat doar maxim 20 g carbohidrați pe zi , neți. In rest, nu m-am uitat la calorii, proteine, grăsimi. Grăsimi la greu, carbi cât mai puțini. Și am avut rezultate foarte bune.

Carbohidrații nu sunt esențiali absolut deloc pentru supraviețuire, asa cum sunt grăsimile și proteinele. Acum , probabil că o sa mă întrebați: ” Bine, bine…..Păi, atunci cum menținem glicemia ?”

E foarte simplu. Corpul uman sintetizează glucoza din resturi de acizi grași (glicerolul care rezultă din metabolizarea acizilor grași în trigliceride și glicerol ) , precum și din anumiți aminoacizi ( O proteina este un lanț complex de aminoacizi ). Procesul se numește Gluconeogeneza ( sinteza de glucoză din produși care nu sunt carbohidrați ).

Așa a supraviețuit omul primitiv în zilele când nici nu se inventase cuvântul carbohidrați/ zahăr.

Macroza în keto poate avea următoarele aspecte :

  • 75% grăsimi, 20 % proteine și 5 % carbohidrați sau
  • 85 % grăsimi, 10% proteine și 5% carbohidrați

Prima situație este macroza care se folosește îndieta ketogenica,. ea de a doua este folosita pentru tratamentul dietetic al unor boli ( epilepsia severa, cancer ).

Va pun la dispoziție un video cu explicații practice despre cum se calculează macroza unui meniu .

Invata cum sa afli dacă un meniu respecta macroza keto

Comentariile sunt apreciate

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll to Top
%d bloggers like this: