Cum calculezi macroza si indicele keto

M-am gândit să scriu un articol despre aceste subiecte, deoarece am tot scris in rețetele mele despre ele si, cred ca poate a sunat putin chinezesc.

De ce e bine să calculați indicele keto si sa verificați dacă există macroza keto ? Deoarece internetul e plin de rețete care nu respectă aceste principii, iar mancand un meniu LCHF si nu keto , va va face sa iesiti din ketoza. Starea de ketoza este foarte sensibilă, 1 g de carbohidrat sau proteina în plus te poate ” arunca afară ” din cetoza. Va spun din propriile noastre experiente.

În general, meniurile keto conțin si referinte la valoarea nutritiva si, atunci, puteți ușor verifica macroza keto, daca exista sau nu , si puteți calcula extrem de simplu indicele keto. Astfel, veți sti daca este necesară suplimentarea cu grăsimi a meniului.

Macroza keto zice asa : din totalul de calorii ( energie măsurată în kcal) al unei porții, 75% trebuie sa provină din arderea grăsimilor, 20% din arderea proteinelor si 5% din arderea carbohidratilor ( în acest caz se iau în calcul gramele de carbohidrat net , scazandu-se gramele de fibre, care se gasesc in fiecare aliment si care nu sunt absorbite în intestine, doar ajută la bună funcționare a intestinului si în menținerea sănătății florei intestinale).

De exemplu :

În acest caz avem în total 4 g de carbohidrati , din care 3 g de fibre si zero g glucoză/fructoza/zaharoza. Așadar, un aliment ideal.

Cantitatea totală de carbohidrati = fibre+ carbohidrati net este foarte importanta când calculezi indicele ketogenic.

Sa revenim la macroza keto , care , daca nu e specificată în procente în rețeta pe care o folositi, poate fi calculată tinand cont de următoarele:

  • 1 g grasime eliberează prin ardere 9 kcal
  • 1 g proteina eliberează prin ardere 4 kcal
  • 1 g carbohidrat eliberează prin ardere 4 kcal.

De aici, e simplu, știind cantitățile.

Cum calculezi indicele keto/ketogenic al unui aliment /meniu

Aici te uiti la cantitatea totală de carbohidrati, cu tot cu fibre si procedezi astfel ( te uiti la numărul absolut , nu la procente ):

  • Prima oară aduni gramele de proteine cu cele de carbohidrati totali.
  • Apoi, împărți gramele de grăsimi la suma celor de proteine si carbohidrati.

Schematic devine astfel :

G/C+P= INDICE KETO

unde G este cantitatea în g de grăsimi, C = grame carbohidrati si P = grame proteine.

Se recomanda un indice keto de 2 : 1 sau 3:1 pentru ca să aveți o ketoza ce va asigura cele mai bune rezultate. Funcționează foarte bine si cu indici keto sub 2 , dar nu sub 1. Indici de 2-3 , sau mai mari au si indicatii terapeutice , precum în cancer si epilepsie.

Sa luam un exemplu :

1 ou mai mare contine zero carbohidrati si 6 g proteina , așadar:

C+P = 6

și avem 5 g de grăsimi.

Indicele keto este : 5÷6 = 0,8 , nu prea bine, dar sigur vom folosi oul la o masa care conține alte grăsimi keto ( unt, ghee, ulei măsline, avocado etc ).

Alt exemplu :

C+P = 3,6

G= 8,4

INDICE KETO = 8,4/3,6 = 2, 3 😀 e chiar bine.

Sper că am reușit să aduc lumină în legătură cu aceste noțiuni pe care le tot folosesc când postez rețete.

Imaginile au fost preluate din aplicația gratuită Image Search Man care pune la dispoziție imagini de pe următoarele site-uri:

www.loveonetoday.com

www.pinterest.com

www.aeb.org

www.oreganstate.edu

1 thought on “Cum calculezi macroza si indicele keto

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: