Cum calculezi macroza si indicele keto

                                                                                                                                                                                M-am gândit să scriu un articol despre aceste subiecte, deoarece am tot scris în rețetele mele despre aceste noțiuni și , poate,  sună foarte științific pentru cei aflați la început de drum.

De ce e bine să calculați indicele keto și să verificați dacă există macroza keto ? Deoarece internetul e plin de rețete care nu respectă aceste principii, iar mâncând un meniu LCHF , și nu keto , starea de cetoză nutrițională nu va fi atinsă , deci, nici beneficiile ei nu vă vor fi la îndemână. Subliniez că și LCHF mai moderat sau liberal este un beneficiu pentru sănătate. Mai bine LCHF decât alimentația cu 300-400 g carbohidrați pe zi. Starea de cetoză nutrițională este foarte sensibilă, deși există variații individuale metabolice. Unii pot atinge cetoză la 25-30 g carbohidrați neți pe zi, alții sunt ” aruncați afară din cetoză ” doar la 21 g carbohidrați pe zi.

În general, meniurile keto conțin și referinte la valoarea nutrițională si, atunci, puteți ușor verifica macroza keto, daca există sau nu , și puteți calcula extrem de simplu indicele keto. Astfel veți ști dacă este necesară suplimentarea cu grăsimi a meniului.

Macroza keto zice așa : din totalul de calorii ( energie măsurată în kcal) al unei porții, 75% trebuie să provină din arderea grăsimilor, 20% din arderea proteinelor și 5% din arderea carbohidraților ( în acest caz se iau în calcul gramele de carbohidrat net , scăzându-se gramele de fibre, care se găsesc în fiecare aliment și care nu sunt absorbite în intestine, doar ajută la bună funcționare a intestinului și în menținerea sănătății florei intestinale).Adica, in meniul tau keto 75% din calorii trebuie sa vina din grasimi, 20% din proteine si 5% din carbohidrati digerabili ( deci, net, fara fibre )

De exemplu :

În acest caz avem în total 4 g de carbohidrati , din care 3 g de fibre și zero g glucoză/fructoză/zaharoză.  Așadar, un aliment ideal.

Cantitatea totală de carbohidrați = fibre+ carbohidrați net este foarte importantă când calculezi indicele keto.

Să revenim la macroza keto , care , dacă nu e specificată în procente în rețeta pe care o folosiți, poate fi calculată ținând cont de următoarele:

  • 1 g grasime eliberează prin ardere 9 kcal
  • 1 g proteina eliberează prin ardere 4 kcal
  • 1 g carbohidrat eliberează prin ardere 4 kcal

De aici, e simplu, știind cantitățile.

Pentru exemplificare , puteți urmări video meu de pe canalul meu YouTube ” Be keto Be happy “.

Cum calculezi indicele keto al unui meniu

Nu este obligatoriu să faci asta. Indicele keto esta util atunci când keto este folosit în tratamentul dietetic al unor boli ( epilepsie gravă, chiar unele cancere ).

Aici te uiți la cantitatea totală de carbohidrați ,  cu tot cu fibre , și procedezi astfel ( te uiți la numărul absolut , nu la procente ):

  • Prima oară aduni gramele de proteine cu cele de carbohidrați totali.
  • Apoi, împarți gramele de grăsimi la suma celor de proteine și carbohidrați.

Schematic devine astfel :

G/C+P= INDICE KETO

unde G este cantitatea în g de grăsimi, C = grame carbohidrați totali și P = grame proteine.

Se recomandă un indice keto de 2 : 1 sau 3:1 pentru ca să aveți o cetoză ce asigură cele mai bune rezultate. Funcționează foarte bine si cu indici keto sub 2 , dar nu sub 1. Indici de 2-3 , sau mai mari , au și indicații de terapie adjuvantă ( de exemplu, în unele forme de cancer și epilepsie ( există articole separate despre aceste subiecte ). Cine dorește să citească , recomand , de exemplu, munca profesorului universitar Thomas Seyfried ( care a scris și cartea ” Teoria metabolică a cancerului ” ).

Să luăm un exemplu :

1 ou mai mare conține zero grame carbohidrați și 6 g proteină, așadar:

C+P = 6

și avem 5 g de grăsimi.

Indicele keto este : 5÷6 = 0,8 , nu prea bine, dar sigur vom folosi oul la o masa care conține alte grăsimi keto ( unt, ghee, ulei măsline, avocado etc ).

Alt exemplu :

C+P = 3,6

G= 8,4

INDICE KETO = 8,4/3,6 = 2, 3 😀 e chiar bine.

Ei, ce spui ? Am reușit să aduc puțină lumină ? Nu-i așa că nu este greu deloc ?

Be keto Be happy !

Citește avertizările legale / disclaimerul urmând linkul de mai jos :

https://lacra.blog/2018/07/11/blog-disclaimer-declaratie/

Scroll to Top
%d bloggers like this: