Cum calculezi macroza si indicele keto

                                                                                                                                                                                M-am gândit să scriu un articol despre aceste subiecte, deoarece am tot scris în rețetele mele despre aceste noțiuni și , poate,  sună foarte științific pentru cei aflați la început de drum.

 

De ce e bine să calculați indicele keto și să verificați dacă există macroza keto ? Deoarece internetul e plin de rețete care nu respectă aceste principii, iar mâncând un meniu LCHF , și nu keto , starea de cetoză nutrițională nu va fi atinsă , deci, nici beneficiile ei nu vă vor fi la îndemână. Subliniez că și LCHF mai moderat sau liberal este un beneficiu pentru sănătate. Mai bine LCHF decât alimentația cu 300-400 g carbohidrați pe zi. Starea de cetoză nutrițională este foarte sensibilă, deși există variații individuale metabolice. Unii pot atinge cetoză la 25-30 g carbohidrați neți pe zi, alții sunt ” aruncați afară din cetoză ” doar la 21 g carbohidrați pe zi.

În general, meniurile keto conțin și referinte la valoarea nutrițională si, atunci, puteți ușor verifica macroza keto, daca există sau nu , și puteți calcula extrem de simplu indicele keto. Astfel veți ști dacă este necesară suplimentarea cu grăsimi a meniului.

Macroza keto zice așa : din totalul de calorii ( energie măsurată în kcal) al unei porții, 75% trebuie să provină din arderea grăsimilor, 20% din arderea proteinelor și 5% din arderea carbohidraților ( în acest caz se iau în calcul gramele de carbohidrat net , scăzându-se gramele de fibre, care se găsesc în fiecare aliment și care nu sunt absorbite în intestine, doar ajută la bună funcționare a intestinului și în menținerea sănătății florei intestinale).

De exemplu :

În acest caz avem în total 4 g de carbohidrati , din care 3 g de fibre și zero g glucoză/fructoză/zaharoză.  Așadar, un aliment ideal.

Cantitatea totală de carbohidrați = fibre+ carbohidrați neți este foarte importantă când calculezi indicele keto.

Să revenim la macroza keto , care , dacă nu e specificată în procente în rețeta pe care o folosiți, poate fi calculată ținând cont de următoarele:

  • 1 g grasime eliberează prin ardere 9 kcal
  • 1 g proteina eliberează prin ardere 4 kcal
  • 1 g carbohidrat eliberează prin ardere 4 kcal

De aici, e simplu, știind cantitățile.

Pentru exemplificare , puteți urmări video meu de pe canalul meu YouTube ” Be keto Be happy “.

https://youtu.be/AkOpOL0w2NE

Cum calculezi indicele keto al unui meniu

Nu este obligatoriu să faci asta. Indicele keto esta util atunci când keto este folosit în tratamentul dietetic al unor boli ( epilepsie gravă, chiar unele cancere ).

Aici te uiți la cantitatea totală de carbohidrați ,  cu tot cu fibre , și procedezi astfel ( te uiți la numărul absolut , nu la procente ):

  • Prima oară aduni gramele de proteine cu cele de carbohidrați totali.
  • Apoi, împarți gramele de grăsimi la suma celor de proteine și carbohidrați.

Schematic devine astfel :

G/C+P= INDICE KETO

unde G este cantitatea în g de grăsimi, C = grame carbohidrați totali și P = grame proteine.

Se recomandă un indice keto de 2 : 1 sau 3:1 pentru ca să aveți o cetoză ce asigură cele mai bune rezultate. Funcționează foarte bine si cu indici keto sub 2 , dar nu sub 1. Indici de 2-3 , sau mai mari , au și indicații de terapie adjuvantă ( de exemplu, în unele forme de cancer și epilepsie ( există articole separate despre aceste subiecte ). Cine dorește să citească , recomand , de exemplu, munca profesorului universitar Thomas Seyfried ( care a scris și cartea ” Teoria metabolică a cancerului ” ).

Să luăm un exemplu :

1 ou mai mare conține zero grame carbohidrați și 6 g proteină, așadar:

C+P = 6

și avem 5 g de grăsimi.

Indicele keto este : 5÷6 = 0,8 , nu prea bine, dar sigur vom folosi oul la o masa care conține alte grăsimi keto ( unt, ghee, ulei măsline, avocado etc ).

Alt exemplu :

C+P = 3,6

G= 8,4

INDICE KETO = 8,4/3,6 = 2, 3 😀 e chiar bine.

Ei, ce spui ? Am reușit să aduc puțină lumină ? Nu-i așa că nu este greu deloc ?

 

Be keto Be happy !

 

Citește avertizările legale / disclaimerul urmând linkul de mai jos :

 

https://lacra.blog/2018/07/11/blog-disclaimer-declaratie/

3 thoughts on “Cum calculezi macroza si indicele keto

  1. […] Cum calculezi macroza si indicele keto […]

  2. […] În general se recomandă calcularea cantității totale de carbohidrați ( fibre+ cantitatea netă de carbohidrați). Aceasta ajută și la calcularea indicelui keto ( citește mai mult despre asta în articolul https://lacra.blog/2018/08/07/cum-calculezi-macroza-si-indicele-keto/ […]

  3. […] 2 tipuri de dieta keto se refera la un indice keto de 3:1 si 6.6:1 ( despre cat de usor se calculează indicele keto, care e mereu prezent si in rețetele mele) am scris aici. […]

Comentariile sunt apreciate

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.