Întrebări frecvente legate de dieta ketogenica ( prescurtat – keto ) – partea I

1. Ce este dieta keto ?

Dieta ketogenică se refera la dieta în care aportul alimentar de carbohidrați este redus la minim, permițând consumul a cantități moderate de proteine , alături de cantități mari de grăsimi  keto, sănătoase. Grăsimile sunt folosite de corp ca sursă de energie, prin arderea lor rezultând acizi grași liberi ( si glicerol ) , iar prin arderea acestora din urmă se pun în circulație corpi cetonici ( ketone bodies ) de aici și numele.

Unii adepți ai dietei ketogenice recomandă până la maxim 30 g carbohidrați/zi , proteine 1,2 – 1,5 g / kg corp greutate ideală calculată pentru vârstă, înălțime și activitate fizică ( și nu greutatea actuală de la care porniți cu cur de slăbire) și restul de energie se asigura prin grăsimi în cantități mari, sau , mai bine zis, mult mai mari decât în recomandările clasice.

 

2. Ce înseamnă ” cetoza  nutrițională ” ?

Cetoza nutrițională reprezintă o stare metabolica normală , în care corpul tău e “alimentat “, în principal, de către grăsimi și corpi cetonici , în loc de carbohidrați ( glucoză, fructoză, galactoză, maltoză , etc ).

Cetoza nutrițională apare când se limitează foarte mult consumul de carbohidrați. Corpul produce atunci energie din grăsimi ( în obezitate, grăsimea care s-a depus peste tot , dar și din grăsimea pe care o consumi ( sunt persoane cu greutatea normală care au adoptat stilul de viață keto, deci, ele folosesc grăsimea din alimentație, nu cea depusă în diverse zone ale corpului ). O stare de cetoză nutritionala înseamnă că nivelul măsurabil al copiilor cetonici din sânge ( metoda cea mai sigură de evaluare a cetozei ) se menține între 1- 3 .

3.Cum ating nivelul cetozei nutriționale ?

Unii sunt de părere că cetoza nutrițională se produce când consumul de carbohidrați scade sub 30 g / zi ( noi folosim maxim 20 g / zi ). Și mă refer la carbohidrați neți, adică totalitate minus fibre.

Capacitatea de a intra în cetoză este diferită de la persoana la persoană. Unele persoane ating cetoza nutrițională în câteva zile de la limitarea consumului alimentar de carbohidrati, altele au nevoie de 2- 3 săptămâni, mai ales dacă se afla sub tratament cu medicamente împotriva diabetului sau care au ca reacție adversă hiperglicemia ( ca de ex, prednison sau alți derivati de cortizol, unele diuretice etc. ).

După ce corpul tau va reuși să obțină starea de ketoza , va începe un proces numit ” adaptarea la cetoză ” ( vezi articolul despre adaptarea la cetoză).

Imaginile au fost preluate din aplicația gratuită Image Search Man care pune la dispoziție imagini de pe următoarele site-uri:

http://www.healthline.com

http://www.thefithousewife.com

http://www.siimland.com

Comentariile sunt apreciate

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.