Întrebări frecvente legate de dieta ketogenica ( prescurtat – keto ) – partea I

1. Ce este dieta ketogenica ?

Dieta ketogenica se refera la dieta în care aportul alimentar de carbohidrati este redus la minim, permițând consumul a cantități moderate de proteine si mari de grasimi. Grăsimile sunt folosite de corp ca sursă de energie, prin arderea lor rezultând acizi grași liberi ( si glicerol ) , iar prin arderea acestora din urmă se pun în circulație ketone, de aici si numele.

Unii adepți ai dietei ketogenice recomandă până la maxim 30 g carbohidrati / zi , proteine 1,2 – 1,5 g / kg corp greutate ideală calculată pentru vârsta si înălțime ( si nu greutatea actuală de la care porniți cură de slăbire) si restul de energie se asigura prin grăsimi în cantități mari, sau , mai bine zis, mult mai mari decât în recomandările clasice.

2. Ce inseamna ” ketoza nutritionala ” ?

Ketoza nutritionala reprezintă o stare metabolica normală în care corpul tau e alimentat , în principal, de către grăsimi si ketone ( corpi cetonici ) în loc de carbohidrati ( glucoza, fructoza etc ).

Ketoza nutritionala apare cand se limitează foarte mult consumul de carbohidrati. Corpul produce atunci energie din grăsimi ( în obezitate, grăsimea care s-a depus peste tot , dar si din grăsimea pe care o consumi ( sunt persoane cu greutatea normală care au adoptat stilul de viață keto, deci, ele folosesc grăsimea din alimentație, nu cea depusă în diverse zone ale corpului ). O ketoza nutritionala înseamnă că nivelul masurabil al ketonelor din sânge ( metoda cea mai sigura ) se menține între 1- 3 .

3.Cum ating nivelul ketozei nutritionale ?

Unii sunt de părere că ketoza nutritionala se produce când consumul de carbohidrati scade sub 30 g / zi ( noi folosim maxim 20 g / zi ).

Capacitatea de a intra în ketoza este diferita de la persoana la persoană. Unele persoane ating ketoza nutritionala în câteva zile de la limitarea consumului alimentar de carbohidrati, altele au nevoie de 2- 3 săptămâni, mai ales daca se afla sub tratament cu medicamente împotriva diabetului sau care au ca reacție adversă hiperglicemia ( ca de ex, prednison sau alți derivati de cortizol, unele diuretice etc. ).

După ce corpul tau va reuși să obțină starea de ketoza , va începe un proces numit ” adaptarea la ketoza ” ( vezi articolul despre adaptarea la ketoza).

Imaginile au fost preluate din aplicația gratuită Image Search Man care pune la dispoziție imagini de pe următoarele site-uri:

www.healthline.com

www.thefithousewife.com

www.siimland.com

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: