Ciocolata

Întrebări frecvente legate de dieta keto : partea a III-a

                                                                                                                                                                 Continui seria de articole legate de posibile întrebări  privind dieta keto.

Câte grame de carbohidrați se pot consuma într-o zi în dieta keto ?

Toleranța la carbohidrați este individuală. Recomandabil este un consum în limita a 20 g carbohidrați pe zi, dar există păreri care susțin că chiar și  o cantitate mai mare, de 30 g carbohidrati pe zi, poate să asigure o cetoză nutrițională. Unii susțin că chiar 50 g pot fi considerate in limite de siguranță, dar, mie ,personal , mi se pare exagerată informația.  Nu am experimentat cu asemenea cantități,  dar fiecare metabolism e individual, deci, puteți încerca să aflați cât tolerați pentru a nu ieși din cetoza nutrițională.

Este foarte important să testezi cetoza, preferabil prin măsurarea corpilor cetonici în sânge, înainte să decizi care cantitate de carbohidrați este favorabilă pentru dieta ta. Și , cel mai important este să fii keto adaptat înainte să începi să experimentezi cu cantități diferite de carbohidrați.

Cum calculez cantitatea de carbohidrati ? Ca total grame carbohidrați sau cantitatea netă de carbohidrați ?

În general se recomandă calcularea cantității totale de carbohidrați ( fibre+ cantitatea netă de carbohidrați). Aceasta ajută și la calcularea indicelui keto ( citește mai mult despre asta în articolul https://lacra.blog/2018/08/07/cum-calculezi-macroza-si-indicele-keto/

Totuși, ceea ce va fi absorbit de corp se referă la cantitatea netă de carbohidrați, fibrele neinfluențând glicemia, deoarece nu provoacă în vreun fel eliberarea de insulina din pancreas. Există și aici  exceptii, deoarece există fibre digerabile ( deci, care vor declanșa un răspuns glicemic ) și nedigerabile ( care, practic, trec prin intestin nemodificate, ajutând la ușurarea tranzitului intestinal și neinfluențând glicemia ). Nu vei știi niciodată ce tip de fibre mănânci. Asta e greu de aflat. De asta poți experimenta raportându-ți consumul de carbi la cantitatea de carbohidrați totali , Mai ales dacă ai atins un platou.

Ce semnifică adaptarea la cetoză?

După câteva săptămâni în care celulele corpului au fost private de aportul de carbohidrați/ zahar/glucide , se modifică substanțial modul de funcționare a celulelor. Aceasta duce la arderea grăsimilor în loc de zahăr, cu multiple efecte benefice pentru corp :

  • Scăderea insulinei din sânge.
  • Scăderea rezistenței la insulină.
  • Îmbunătățirea sensibilității la insulina.
  • Glicemia devine normală și se menține constant normală, fără oscilațiile din dieta bogata în carbohidrați.
  • Se reduce intensitatea proceselor de oxidare din celule, ceea ce reduce gradul de degenerare a celulele și asigură un mediu mult mai puțin acid.
  • Prin reducerea oxidarilor se obține reducerea până la disparitie a proceselor inflamatorii care sunt la bază oricărei boli.

Aceste procese reprezintă adaptarea la cetoză . Lucrurile sunt mai complexe decât această descriere pur pedagogică.

Este dieta keto sigură pentru toți?

Ei , bine, nu există o dietă sigură pentru toți.

Dieta keto este foarte indicată la cei cu prediabet sau diabet, sindrom metabolic ( obezitate+hipertensiune+diabet+ficat gras) și la persoanele obeze.

În acest moment se desfășoară un studiu internațional privind efectele dietei LCHF ( ATENȚIE, NU KETO ) în diabetul de tip 1.

Există deja studii legate de efectele dietei keto asupra bolilor inflamatorii și degenerative, chiar și unele cancere pot fi pozitiv influențate de dieta keto ( cancerul trăiește, este dependent de zahăr! ).

Dieta keto este folosită de circa 100 de ani în tratamentul epilepsiei.

Recomandarea mea este să vă sfătuiți cu medicul și nutritionistul înainte de a începe această dietă. Apoi, se recomandă, de asemenea, să o încercați pe un timp limitat , de 2- 3 săptămâni, să vedeti daca e potrivita pentru corpul vostru, să simțiți daca starea de cetoză este ceva care vă creează o stare de bine sau nu.

Cetoză nutrițională  oferă o stare de bine psihic si fizic uimitoare. Diversele simptome resimțite la început sunt efectul SINDROMULUI DE ABSTINENȚĂ , DE LIPSĂ A ZAHARULUI , ȘI NU SUNT REFECTELE ATINGERII STĂRII DE CETOZĂ NUTRIȚIONALĂ.

https://lacra.blog/2018/07/11/blog-disclaimer-declaratie/

Be keto- Be happy !

Comentariile sunt apreciate

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll to Top
%d bloggers like this: