Intrebari frecvente legate de dieta ketogenica: partea a III-a

Continui seria de articole legate de posibile întrebări legate de dieta ketogenica.

Câte grame de carbohidrati pe zi pot consuma în dieta ketogenica?

Toleranța la carbohidrați este individuală. Recomandabil este un consum în limita a 20 g carbohidrati pe zi, dar există păreri care susțin că chiar o cantitate mai mare, de 30 g carbohidrati pe zi, poate sa asigure o ketoza nutritionala.

Eu va sfatuiesc sa încercați ambele variante , pentru a vedea care este limita toleranței corpului vostru. În cazul soțului meu si al meu funcționează doar cu 20 g carbohidrati / zi.

Este foarte important sa testezi ketoza, preferabil prin măsurarea corpilor cetonici în sânge, înainte să decizi care cantitate de carbohidrati este favorabilă pentru dieta ta.

Cum calculez cantitatea de carbohidrati ? Ca total grame carbohidrati sau cantitatea netă carbohidrati ?

În general se recomanda calcularea cantității totale de carbohidrati ( fibre+ cantitatea netă de carbohidrati ). Aceasta ajuta si la calcularea indicelui ketogenic ( citeste mai mult despre asta in articolul „Cum calculezi macroza si indicele keto „).

Totuși, ceea ce va fi absorbit de corp se refera la cantitatea netă de carbohidrati, fibrele neinfluentand glicemia, deoarece nu provoacă în vreun fel eliberarea de insulina din pancreas.

Ce semnifică adaptarea la ketoza ?

După câteva săptămâni în care celulele corpului au fost private de aportul de carbohideati/zahar/glucide , se modifica substanțial modul de functionare a celulelor. Aceasta duce la arderea grăsimilor în loc de zahăr, cu multiple efecte benefice pentru corp :

  • Scăderea insulinei din sânge
  • Scăderea rezistentei la insulina
  • Îmbunătățirea sensibilității la insulina
  • Glicemia devine normală și se menține constant normală, fără oscilatiile din dieta bogata in carbohidrati
  • Se reduc oxidarile din celule, ceea ce insanatoseste celulele si asigura un mediu mult mai puțin acid
  • Prin reducerea oxidarilor se obține reducerea până la disparitie a proceselor inflamatorii care sunt la bază oricărei boli.

Aceste procese reprezintă adaptarea la ketoza.

Este dieta ketogenica sigură pentru toți?

Ei , bine, nu există o dieta sigură pentru toți.

Dieta ketogenica este foarte indicată la cei cu prediabet sau diabet, sindrom metabolic ( obezitate+hipertensiune+diabet+ficat gras) si la persoanele obeze.

În acest moment se desfășoară un studiu internațional privind efectele dietei LCHF ( ATENTIE, NU KETO ) în diabetul de tip 1.

Sunt si se derulează studii legate de efectele dietei ketogenice asupra bolilor inflamatorii si degenerative, chiar si unele cancere pot fi pozitiv influențate de dieta ketogenica ( cancerul trăiește, este dependent de zahăr! ).

Dieta ketogenica este folosită de circa 100 de ani în tratamentul epilepsiei.

Recomandarea mea este sa va sfătuiți cu medicul si nutritionistul înainte de a începe această dietă. Apoi, se recomandă, de asemenea, sa o încercați pe un timp limitat , de 2- 3 săptămâni, sa vedeti daca e potrivita pentru corpul vostru, sa simțiți daca starea de ketoza este ceva care va creează o stare de bine sau nu.

Ketoza ofera o stare de bine psihic si fizic uimitoare. Diversele simptome resimțite la început sunt efectul SINDROMULUI DE ABSTINENTA, DE LIPSA A ZAHARULUI , SI NU ATINGERII STARII DE KETOZA.

Imaginile au fost preluate din aplicația gratuită Image Search Man care pune la dispoziție imagini de pe următoarele site-uri:

http://www.perfectketo.com

http://www.siimland.com

http://www.ketoisland.com

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.