Cart

Intrebari frecvente legate de dieta ketogenica: partea a III-a

Continui seria de articole legate de posibile întrebări  privind dieta ketogenica.

Câte grame de carbohidrati pe zi pot consuma în dieta ketogenica?

Toleranța la carbohidrați este individuală. Recomandabil este un consum în limita a 20 g carbohidrati pe zi, dar există păreri care susțin că chiar o cantitate mai mare, de 30 g carbohidrati pe zi, poate sa asigure o ketoza nutritionala. Unii sustin ca chiar 50 g pot fi considerate in limite de siguranță, dar, mie ,personal , mi se pare exagerata informația.  Nu am experimentat cu asemenea cantităti,  dar, fiecare metabolism e individual, deci, puteti incerca sa aflati cat tolerati pentru a nu iesi din cetoza nutritionala.

Eu va sfatuiesc sa încercați ambele variante , pentru a vedea care este limita toleranței corpului vostru. În cazul soțului meu si al meu funcționează doar cu 20 g carbohidrati / zi.

Este foarte important sa testezi ketoza, preferabil prin măsurarea corpilor cetonici în sânge, înainte să decizi care cantitate de carbohidrati este favorabilă pentru dieta ta.

Cum calculez cantitatea de carbohidrati ? Ca total grame carbohidrati sau cantitatea netă carbohidrati ?

În general se recomanda calcularea cantității totale de carbohidrati ( fibre+ cantitatea netă de carbohidrati ). Aceasta ajuta si la calcularea indicelui ketogenic ( citeste mai mult despre asta in articolul “Cum calculezi macroza si indicele keto “).

Totuși, ceea ce va fi absorbit de corp se refera la cantitatea netă de carbohidrati, fibrele neinfluentand glicemia, deoarece nu provoacă în vreun fel eliberarea de insulina din pancreas. Exista si aici  exceptii, deoarece exista fibre digerabile ( deci, care vor declanșa un raspuns glicemic ) si nedigerabile ( care, practic, trec prin intrat în ajutand la ușurarea tranzitului intestinal si neinfluentand glicemia ). Nu vei stii niciodata ce tip de fibre mănânci. Asta e greu de aflat. De asta eu folosesc cantitatea de carbohidrati totali ca măsură,  deși , am slăbit inițial folosind timp de vreo 7-8 luni carbohidratii neti, ca si calcul. Nu trebuie sa fiti perfect stricto.

Ce semnifică adaptarea la ketoza ?

După câteva săptămâni în care celulele corpului au fost private de aportul de carbohidrati/zahar/glucide , se modifica substanțial modul de functionare a celulelor. Aceasta duce la arderea grăsimilor în loc de zahăr, cu multiple efecte benefice pentru corp :

  • Scăderea insulinei din sânge
  • Scăderea rezistentei la insulina
  • Îmbunătățirea sensibilității la insulina
  • Glicemia devine normală și se menține constant normală, fără oscilatiile din dieta bogata in carbohidrati
  • Se reduc oxidarile din celule, ceea ce insanatoseste celulele si asigura un mediu mult mai puțin acid
  • Prin reducerea oxidarilor se obține reducerea până la disparitie a proceselor inflamatorii care sunt la bază oricărei boli.

Aceste procese reprezintă adaptarea la ketoza.

Este dieta ketogenica sigură pentru toți?

Ei , bine, nu există o dieta sigură pentru toți.

Dieta ketogenica este foarte indicată la cei cu prediabet sau diabet, sindrom metabolic ( obezitate+hipertensiune+diabet+ficat gras) si la persoanele obeze.

În acest moment se desfășoară un studiu internațional privind efectele dietei LCHF ( ATENTIE, NU KETO ) în diabetul de tip 1.

Sunt si se derulează studii legate de efectele dietei ketogenice asupra bolilor inflamatorii si degenerative, chiar si unele cancere pot fi pozitiv influențate de dieta ketogenica ( cancerul trăiește, este dependent de zahăr! ).

Dieta ketogenica este folosită de circa 100 de ani în tratamentul epilepsiei.

Recomandarea mea este sa va sfătuiți cu medicul si nutritionistul înainte de a începe această dietă. Apoi, se recomandă, de asemenea, sa o încercați pe un timp limitat , de 2- 3 săptămâni, sa vedeti daca e potrivita pentru corpul vostru, sa simțiți daca starea de ketoza este ceva care va creează o stare de bine sau nu.

Ketoza ofera o stare de bine psihic si fizic uimitoare. Diversele simptome resimțite la început sunt efectul SINDROMULUI DE ABSTINENTA, DE LIPSA A ZAHARULUI , SI NU ATINGERII STARII DE KETOZA.

Imaginile au fost preluate din aplicația gratuită Image Search Man care pune la dispoziție imagini de pe următoarele site-uri:

http://www.perfectketo.com

http://www.siimland.com

http://www.ketoisland.com

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: