Întrebări frecvente legate de dieta ketogenica- partea a IV-a

Ce este ” gripa keto ” si cum poate fi prevenita ?

Unele persoane dezvolta simptome similare cu gripa atunci când încep să mănânce keto . Aceasta se datoreaza scăderii importante a cantităților de carbohidrați ingerati.

Nu e nici un motiv de îngrijorare, ba chiar e un semn că ai atins starea de ketoza nutritionala.

Când reduci cantitatea de carbohidrati din alimentație se intampla astfel :

 • Rinichii nu mai retin sarea.
 • Urinezi cantități mari de apă cu sare ( natriu ).

Secundar acestor modificări vei observa o scădere ponderala rapida, dar nu te bucura încă! E doar apa și sodiul în exces pe care le-ai reținut în corp, nu o pierdere a masei de celule grasoase.

De aceea este foarte important să bei apă cu sare, pentru a înlocui aceste pierderi urinare. Altfel, vei experimenta ” keto flu ” = gripa keto , care provoacă următoarele posibile simptome :

 • Senzatie de creier în ceață
 • Oboseala
 • Dureri de cap
 • Constipatie
 • Greață

Puteți preveni aparitia acestei stări prin consumul de apa cu sare ( poti pune sare si in cafea ). Creste consumul zilnic cu 1- 2 g . Nu iti fie teama ca vei retine sarea în corp, deoarece , în ketoza nutritionala se produce o diureza ( urinare ) masivă, care antrenează și excretia de sodiu în urina. Este mult mai periculos să nu ai suficient sodiu în corp, deci , sarea devine cea mai bună prietenă a ta.

Poti bea 1- 2 cești de apă fierbinte în care ai pus un cub de concentrat de pui, vita, legume etc , ce iti place( desi, nu foarte recomandabil cu gandul la aspartamul continut , mai bine o ceasca de bone broth ).Astfel suplimentezi aportul de natriu cu 1- 2 g pe zi ( 1 cubulet de concentrat are 1 g sodiu ). Sau poti bea supa de oase ( voi povesti mai mult despre asta intr-un articol separat ) , foarte bogată în sodiu, minerale si aminoacizi ( de fapt, cubuletele de concentrat sunt supe de oase sau legume, deshidratate  termenul american – bone broth).

Trebuie să iau suplimente cu vitamine si minerale când tin keto ?

Dieta ketogenica impune sa suplimentezi aportul de vitamine si minerale.

Cauta un supliment în vitamine care să nu conțină zaharoza, maltoza, dextroza sau mai stiu eu ce ” – oza ” , care înseamnă Zahar cand sunt metabolizate în corp.

Ai nevoie de :

 • 3- 5 g de sodiu pe zi
 • 2- 3 g de potasiu pe zi
 • 300 – 500 mg magneziu pe zi ( daca faci carcei, crape musculare , palpitatii , înseamnă că ai lipsa de magneziu )
 • Omega 3 zilnic

Poti lua sodiu din supa de oase / cubulete de concentrat , potasiu din carne/ verdeturile permise în keto/avocado.

Magneziul se afla in nuci si alune, verdeturi cu frunză verde si carne.

Omega 3 este un acid gras esențial pentru bună funcționare a corpului. Dacă nu mănânci peste de cel putin 2 ori pe săptămână ( somon, ton, hering, sardine, macrou ) , foarte bogat in acești acizi grași, atunci ai grija sa consumi ulei din seminte de in si suplimente cu ulei de pește.

Dacă sunt vegetarian, pot tine keto ?

Da, poti tine , dar în acest caz va trebui să cresti proporția de alimente care contin cantități mari de grăsime si proteine keto ( tofu, alune si nuci, semințe , branzeturi grase etc ) .

Pot mânca vegan în keto?

Da, este posibil , dar necesita multă planificare si disciplină.

Dacă mai sunt alte intrebari , va rog sa imi lăsati mesaj în câmpul de comentarii si voi incerca sa raspund cat de repede la ele.

Acum imi dau seama ca o parte din rețetele publicate se adaptează stilului keto vegetarian/vegan/ paleo , dar nu le-am categorisit încă astfel.

Voi adaugă noi categorii pentru a ușura căutarea si imi voi găsi timp sa organizez o nouă ” indosariere ” a meniurilor deja publicate. 😀

Imaginile au fost preluate din aplicația gratuită Image Search Man care pune la dispoziție imagini de pe următoarele site-uri:

http://www.ditchthecarbs.com

http://www.newsmed.ro

http://www.healthfulpursuit.com

Comentariile sunt apreciate

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: