Dieta ketogenică /LCHF și bolile de tiroidă- generalități

                                                                                                                                                                 Glanda tiroidă este o mică glandă endocrina situată la nivelul gâtului. În popor se spune ” am glandă” când cineva face o boala de tiroidă, dar adevărul e că există multe glande endocrine în corp ( hipofiza, suprarenala, pancreasul , paratiroida, glandele sexuale etc ) , toate având o importanță majoră în controlul unor funcții vitale necesare bunei funcționări a organismului uman.

Glanda tiroidă este foarte importantă pentru controlul metabolismului corpului. Nu putem trăi fără hormonii tiroidieni, si nu ne e foarte bine nici când există exces de hormoni tiroidieni în corp.

Hormonii tiroidieni exercită următoarele efecte în corp:

  1. Controlează metabolismul bazal ( adică toate acele procese care ne țin în viață în condiții bazale, fiziologice – bătăile inimii, respirația, transpirația, schimbul de căldură cu mediul extern etc).
  2. Ajută la mentinerea activității normale a creierului ( orice boala a tiroidei poate duce la afectarea memoriei și a altor funcții superioare ale creierului ).
  3. Influențează contracția musculara și ajută la menținerea masei musculare.
  4. Tiroida contribuie, prin intermediul hormonilor tiroidieni pe care îi produce, la sănătatea oaselor.

 

Există multe tipuri de boli care afectează tiroida, pornind de la inflamații, infecții, boli autoimune, până la tumori benigne sau maligne. Nu voi începe să fac o prezentare a acestora, doar voi trece rapid în revistă simptomele specifice celor mai frecvente întâlnite situații:

  • HIPERTIROIDIA= eliberarea unei cantități prea mari de hormoni tiroidieni din tiroidă în sânge.
  • HIPOTIROIDIA= producerea unor concentrații prea mici de hormoni tiroidieni în relație cu necesitățile corpului.

HIPERTIROIDIA ( cantități prea mari de hormoni tiroidieni ) duce la nervozitate, anxietate, insomnii, tremuraturi ale mâinilor, palpitatii, transpirații excesive, căldura devine insuportabilă, diaree, tulburări de ciclu menstrual, eventual gușă, căderea părului, umflarea ochilor cu privire fixa. Netratată , boala poate fi fatala, cu afectarea gravă a ochilor și a inimii, dar și a altor organe.

 

 

HIPOTIROIDIA provoacă oboseală extremă, creștere în greutate si umflarea picioarelor, constipație, depresie, eventual gușă, tulburări de ciclu menstrual etc.

Consultați-vă cu medicul vostru înainte să începeți o dietă LCHF/keto și , eventual, faceți o revizie generală a corpului .

Să vedem ce zic studiile.

Se știe de mult timp că dietele sărace în calorii , precum și înfometarea, provoacă scăderea hormonilor tiroidieni.

Un studiu efectuat în 2017 pe 120 copii care urmau dieta ketogenică pentru tratamentul epilepsiei ( care se folosește încă din anii 1900 ) a evidențiat că 20 din aceștia ( adică, 16%) au dezvoltat hipotiroidism în primele 6 luni dupa ce au început dieta ketogenică si au fost tratați cu hormon tiroidian.

!!!! DE MENTIONAT CĂ DIETA KETOGENICĂ FOLOSITĂ ÎN TRATAMENTUL EPILEPSIEI ESTE FOARTE RESTRCTIVA ( maxim 15 g carbohidrați pe zi si cantități foarte reduse de proteine ) PRIN COMPARAȚIE CU DIETA KETOGENICĂ TRADIȚIONALĂ. Deci, nu se știe daca o creștere a cantității de carbohidrați și proteine ar fi avut același efect ( adică, macroza clasică a dietei keto ). 

Puteți accesa date despre studiu urmând linkul următor: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28076316/

 

Ceea ce se știe cu certitudine este că, cu cât este mai intensă restricția de carbohidrați și de calorii, cu atât mai intensă este influența asupra hormonilor tiroidieni.

De exemplu, un studiu efectuat în 1976 pe persoane obeze care au urmat o dieta cu 800 calorii și zero grame carbohidrați /zi a demonstrat că s-a produs o scădere a concentratiilor de hormoni tiroidieni în sânge la subiecții analizați, dar, atunci când persoanele au urmat o dietă tot cu 800 calorii pe zi, dar și cel puțin 50 g carbohidrați pe zi, aceasta scădere nu a mai avut loc https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/1249190/

Alte studii au demonstrat că, deși dietele LCHF/Keto conduc , adesea, la scăderea concentrațiilor de hormoni tiroidieni din sânge, nu există , în schimb, nici un efect negativ asupra performanțelor fizice și metabolismului bazal. De fapt , interpretarea este că hormonii tiroidieni scad ca urmare a scăderii stresului asupra organismului, a inflamației ( citește și articolul de mai jos ) !

https://lacra.blog/2019/10/13/tu-tiroida-ta-si-modul-de-viata-keto

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/6865775/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/6865776/

Te invit să arunci o privire și prin articolul următor, poate vei găsi ceva interesant sau care îți este util să cunoști, mai ales dacă ai o boală de tiroidă.

https://lacra.blog/2020/03/17/deficitele-in-micronutrienti-si-hipotiroidia-partea-intai/

 

Consultă-te cu medicul tău de familie și endocrinolog și informează-te întotdeauna despre posibilele reacții adverse ale diverselor diete ( inclusiv LCHF/KETO) asupra sănătății tale.

O decizie informată înseamnă o decizie înțeleaptă.

Citește Disclaimer/ Precizări legale

https://lacra.blog/2018/07/11/blog-disclaimer-declaratie/

2 thoughts on “Dieta ketogenică /LCHF și bolile de tiroidă- generalități”

Comentariile sunt apreciate

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll to Top
%d bloggers like this: