Dieta ketogenica /LCHF si bolile de tiroida

Glanda tiroidă este o mica glanda endocrina situată la nivelul gâtului. În popor se spune ” am glanda ” când cineva face o boala de tiroidă, dar adevărul e că există multe glande endocrine în corp ( hipofiza, suprarenala, pancreasul , paratiroida, glandele sexuale etc ) , toate având o importanta majora in controlul unor funcții vitale necesare bunei funcționări a organismului uman.

Glanda tiroidă este foarte importanta pentru controlul metabolismului corpului. Nu putem trăi fără hormonii tiroidieni, si nu ne e foarte bine nici când există exces de hormoni tiroidieni în corp.

Hormonii tiroidieni exercita următoarele efecte în corp:

  1. Controlează metabolismul bazal ( adică toate acele procese care ne tin in viata în condiții bazale, fiziologice – bătăile inimii, respiratia, transpirația, schimbul de căldură cu mediul extern etc).
  2. Ajuta la mentinerea activității normale a creierului ( orice boala a tiroidei poate duce la afectarea memoriei si a altor funcții superioare ale creierului ).
  3. Influențează contractia musculara si ajuta la mentinerea masei musculare.
  4. Tiroidă contribuie, prin intermediul hormonilor tiroidieni pe care îi produce, la sănătatea oaselor.

Există multe tipuri de boli care afecteaza tiroidă, pornind de la inflamatii, infecții, boli autoimune, până la tumori benigne sau maligne. Nu voi începe să fac o prezentare a acestora, doar voi trece rapid în revista simptomele specifice celor mai frecvente întâlnite situații:

  • HIPERTIROIDIA= eliberarea unei cantități prea mari de hormoni tiroidieni din tiroidă în sânge.
  • HIPOTIROIDIA= producerea unor concentratii prea mici de hormoni tiroidieni în relație cu necesitățile corpului.

HIPERTIROIDIA ( cantități prea mari de hormoni tiroidieni ) duce la nervozitate, anxietate, insomnii, tremuraturi ale mâinilor, palpitatii, transpirația excesive, căldura devine insuportabilă, diaree, tulburări de ciclu menstrual, eventual gusa, căderea părului, umflarea ochilor cu privire fixa. Netratata, boala poate fi fatala, cu afectarea gravă a ochilor si a inimii, dar si a altor organe.

HIPOTIROIDIA provoacă oboseala extremă, creștere în greutate si umflarea picioarelor, constipatie, depresie, eventual gusa, tulburări de ciclu menstrual etc.

Consultati-va cu medicul vostru înainte să începeți o dieta LCHF/keto si , eventual, faceti o revizie generală a corpului .

 

Sa vedem ce zic studiile.

Se stie de mult timp ca dietele sărace în calorii , precum și infometarea , provoacă scăderea hormonilor tiroidieni.

Un studiu efectuat in 2017 pe 120 copii care urmau dieta ketogenica pentru tratamentul epilepsiei ( care se foloseste încă din anii 1900 ) a evidențiat că 20 din aceștia ( adică, 16%) au dezvoltat hipotiroidism în primele 6 luni dupa ce au început dieta ketogenica si au fost tratați cu hormon tiroidian.

!!!! DE MENTIONAT CA DIETA KETOGENICA FOLOSITA IN TRATAMENTUL EPILEPSIEI ESTE FOARTE RESTRCTIVA ( maxim 15 g carbohidrati pe zi si cantități foarte reduse de proteine ) PRIN COMPARATIE CU DIETA KETOGENICA TRADITIONALA. Deci, nu se stie daca o creștere a cantității de carbohidrati si proteine ar fi avut același efect.

Puteți accesa date despre studiu urmând linkul următor: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28076316.

Ceea ce se stie cu certitudine este că, cu cât este mai intensă restricția de carbohidrati si de calorii, cu atât mai intensă este influenta asupra hormonilor tiroidieni.

De exemplu, un studiu efectuat in 1976 pe persoane obeze care au urmat o dieta cu 800 calorii si zero grame carbohidrati /zi a demonstrat ca s-a produs o scădere a concentratiile de hormoni tiroidieni în sânge la subiecții analizati, dar, atunci când persoanele au urmat o dieta tot cu 800 calorii pe zi, dar si cel putin 50 g carbohidrati pe zi, aceasta scădere nu a mai avut loc ( http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/1249190).

Alte studii au demonstrat ca , deși dietele LCHF/Keto conduc , adesea, la scăderea concentratiile de hormoni tiroidieni din sânge, nu există , în schimb, nici un efect negativ asupra performanțelor fizice și metabolismului bazal.

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/6865775

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/6865776

În acest moment există o mulțime de controverse legate de efectele dietei keto /LCHF atunci când există deja o boala de tiroidă. Unii experți contraindica dieta , alții sunt de părere că există efecte benefice daca nu există restricții prea mari .

Consultati-ca cu medicul dumneavoastra si informati-va întotdeauna despre posibilele reacții adverse ale diverselor diete ( inclusiv LCHF/KETO) asupra sanatatii dumneavoastra.

O decizie informată înseamnă o decizie înțeleaptă.

Imaginile au fost preluate din aplicația gratuită Image Search Man care pune la dispoziție imagini de pe următoarele site-uri :

http://www.stireazilei.com

http://www.doctorulzilei.ro

http://www.glogster.com

http://www.ymed.ro

http://www.drprlmutter.com

http://www.perfektketo.com

2 thoughts on “Dieta ketogenica /LCHF si bolile de tiroida

Comentariile sunt apreciate

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: