Keto si vitamina C

Vitamina C este o ” vedeta ” bine cunoscuta in randul grupului de vitamine, asa ca am cercetat un pic ce se intampla cu vitamina C în cazul adoptării stilului de viață keto, știind că există o strânsă legătură biochimica între vitamina C si carbohidrati.

Majoritatea organismelor animale ( dar nu si cel uman ) au capacitatea de a -și sintetiza propria vitamina C în cantitățile necesare pentru diversele procese biologice , în absența carbohidratilor. Nu sunt animale care necesita suplimente cu vitamina C 😄 si nici prea multe animale care mananca , în mod natural, carbohidrati. Doar noi ne îmbolnăvim animalele de companie oferindu-le mâncare plină de carbohidrati. Si creștem animalele de carne în ferme , unde li se oferă cereale, super tratate cu pesticide, insecticide si alte ” cide” si cu carbohidrati, în loc ca ele să pască iarbă, asa cum e natural.

Omul a pierdut abilitatea de a-și autosintetiza, autoproduce cantitățile necesare de vitamina C si, de aceea, este necesar consmul de suplimente cu vitamina C , o vitamina extrem de importantă pentru procesele celulare. Vitamina C împarte aceeași receptori ca si glucoza ( zahărul din sânge). Un receptor reprezintă o structură aflată pe suprafata celulelor care preia substanța sau medicamentul pentru care a fost creat si ajuta, prin diverse procese, la introducerea substantei în celulele țintă.

Dieta ( de fapt,stilul de viata ) ketogenic este unic. Este științifică, având principii clare, este documentat ca are efecte super benefice asupra multor boli , existând o mulțime de studii științifice care să vină în sprijinul acestei afirmații si aduce cu sine o schimbare a mentalității privind modul de viață, alimentație, starea de bine fizic si psihic.

 

Se considera că pierderea capacității de a sintetiza vitamina C este secundara unei mutații genetice , care a afectat și alte mamifere.

Vitamina C are o structură chimică asemănătoare glucozei, si, de aici, afinitatea pentru același receptor. Un fapt interesant e ca vitamina C este sintetizată din glucoza. Așadar, sinteza de vitamina C este redusă atunci când aportul de carbohidrati/ glucoza este redus, ca în cazul LCHF / keto.

Sa ne gandim un pic cam cum se poate interpreta asta. În primul rînd, aceasta observație duce la concluzia ca organismul are nevoie de mai puțină vitamina C când se adopta o dieta low-carb/ keto.

În dieta ketogenica se produce acid uric, care, alături de glutation ( deasemenea sintetizat in cantitati mari in keto ) asigura o economisire a cantității de vitamina C din corp.

Mai sus aveți imaginea alimentelor bogate in vitamina C , imagine pusă la dispoziție de aplicația gratuită Image Search Man , care a preluat-o de pe site-ul http://www.skinkissable.com.

Cercetările au arătat că în cazul sindromului de rezistenta la insulina există cantități mari de vitamina C în sânge, dar , datorită proceselor de oxidarea provocate de glucoza aflată în exces, aceste cantități mari de vitamina C nu ajuta cu nimic corpul.

Concluzia este ca:

  1. În dieta ketogenica , organismul are nevoie de cantități mici de vitamina C.
  2. Dieta ketogenica asigura ” crutarea ” vitaminei C , datorită efectelor acidului uric si glutationului, substanțe produse în cantități mari în keto.
  3. Dieta keto, care implică consumul de alimente complete, naturale, nutritive, va asigura cantitățile necesare de vitamina C , asta în condițiile în care principiile dietei sunt strict respectate.

☆☆☆ Dacă luați suplimente cu vitamina C , e bine să știți că organismul va elimina surplusul , adică ” Ce e prea mult, strică “. Încercați să vă bazați pe alimente pentru a asigura un aport adecvat de vitamine si minerale. Desigur, se indică suplimentele în dieta keto, deoarece sunt minerale si vitamine care necesită, pe lângă aportul dietetic, si o suplimentare ( exemplele care imi vin acum în minte sunt vitamina D, magneziu, seleniul,  zincul etc ).

Be keto Be happy 😃!

Comentariile sunt apreciate

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.