Macroza keto

Insulina și postul intermitent

                                                                                                                                                              Rezistența la insulină este acum considerată a fi ” dușmanul ” sănătății noastre, copilul neastîmpărat care lezează fiecare parte, organ, sistem și celulă din corpul nostru . Nu e de mirare că lumea științifică este într-o mișcare foarte activă de a studia, cerceta și recomanda măsuri împotriva dezvoltării acestei stări.

 

Postul intermitent este un tratament dietetic împotriva rezistenței la insulina și voi încerca să argumentez această afirmație.

A sări peste o masă ( de ex., mic dejun ) este o metodă eficientăsta de a scădea rezistența la insulina.

Eficiența postului intermitent depinde parțial de modul cum este practicat postul intermitent

 • Restricționarea pe perioade scurte de timp a alimentației , precum și postul intermitent, înseamnă , foarte simplu, să nu mănânci.
 • Există 2 studii cu rezultate diferite legate de efectele postului asupra rezistenței la insulină. Practic, un grup de subiecți a mâncat normal o zi și altă zi a postit ( postul pe zile alternative ), cicluri care s-au derulat pe parcursul a 2 săptămâni.
 • Un studiu a raportat că a existat o ameliorare a rezistenței la insulină- vezi date despre studiu – și un altul nu a găsit nici o corelație pozitivă.
 • Când s-a adoptat altă strategie , adică persoana a mâncat într-o anume perioadă de timp a zilei ( de ex., a mâncat doar micul dejun și cina – despre studiu găsiți informatii aici ) s-au documentat efecte extrem de pozitive de ameliorare a sensibilității la insulină.
 • Să reamintesc că trebuie făcută o distincție clară între post și înfometare, despre care am vorbit în alte articole legate de postul intermitent.

Ce e prea mult poate dăuna

 • A exagera cu postul poate conduce, paradoxal, la creșterea rezistentei la insulina, totuși, nimeni nu a stabilit cu claritate durata sigură a unui post. Ca întotdeauna, există variații individuale.
 • Ceea ce devine periculos este așa numitul sindrom de realimentare după un post prelungit, de aceea e foarte important să știi să întrerupi postul. Sfătuiește-te cu medicul și nutriționistul înainte să te decizi să ții un post prelungit !
 • Despre efectele potențial nocive ale realimentației necorespunzătoare poți citi în următorul articol.

Proporția de macronutrienți după perioada de post poate afecta succesul.

 • Macronutrienții sunt proteinele, carbohidrații și grăsimile pe care îi introducem în corp când mâncăm.
 • Dacă după post vei mânca mulți carbohidrați asta va duce, în mod clar, la depunerea excesului de carbohidrați sub formă de grăsimi, cu inițierea procesului de rezistență la insulină .
 • De asemenea, excesul de proteine va duce la agresarea corpului, la inițierea procesului de gluconeogeneza ( sinteza de zahăr din alți macronutrienți decât carbohidrații ) , cu creșterea concentrației de carbohidrați care nu pot fi introduși în celulele corpului, deja saturate, care se vor depune ca și celule de grăsime , cu inducerea rezistenței la insulină.
 • Soluția de mijloc e de a adopta stilul keto, cel puțin în primele 2 zile după un post intermitent prelungit. Excesul unuia din macronutrienți în defavoarea altuia ( în acest caz, exces de grăsimi în defavoarea carbohidraților ) va duce la creșterea senzației de sațietate și la furnizarea de energie suficientă pentru organism- pentru detalii poți accesa linkul .

Cel mai simplu , indicat și mai ușor de tolerat e să intri într-un post prelungit după ce, inițial, ai ținut keto. Asta îți va îmbunătăți mult senzațiile de foame și te va ajuta să nu te gândești la mâncare precum în era în care mâncai carbohidrați.  Altfel, e destul de greu să atingi succesul, dar nu imposibil,  cu ajutorul voinței. Stabilește-ți obiective ! Sfătuiește- te cu medicul și nutriționistul. Evaluează-ți starea de sănătate înainte. Nu experimenta fără îndrumare medicală.

 

Be keto Be happy !

Comentariile sunt apreciate

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll to Top
%d bloggers like this: