Judecând keto în afara beneficiului de scădere în greutate – prima parte

                                                                                                                                                                        Voi iniția o serie de articole despre efectele terapeutice ale dietei keto în diverse boli, un rezumat al acestora,  publicat în ” EUROPEAN JOURNAL OF CLINICAL NUTRITION ” – JURNALUL EUROPEAN DE NUTRIȚIE.

 

Articolul original îl puteți accesa aici  , urmand  linkul , și a fost publicat în iunie 2013 ( iar eu nu știam nimic despre dieta keto sau LCHF atunci. Trist ! Foarte trist !).

Autorii acestui articol sunt A. PAOLI, A. RUBINI, J.S.VOLEK si K.A. GRIMALDI.

Voi traduce din articol propoziții si paragrafe, dar voi adapta traducerea , astfel încât exprimarea să nu devina prea academica- medicală. Fiecare trebuie să înțeleagă ce se întâmplă în corp, fără a avea studii de biochimie sau fiziologie , studii supraspecializate.

Să purcedem la drum.

Introducere

 • Dieta ketog este cunoscută si folosită , că metodă de tratament, încă din 1920. Atunci se folosea cu mult succes împotriva epilepsiei, în unele cazuri ducând la întreruperea totală a medicației împotriva epilepsiei.
 • Începând cu anii 1960 , dieta devine foarte cunoscută ca metodă foarte eficientă de tratament împotriva obezității.
 • Studii recente au demonstrat că dieta keto are efecte pozitive asupra diabetului, ovarului polichistic, acneei, bolilor neurologice de tot felul, cancerului, precum și asupra factorilor de risc pentru boli de inima si plămâni .
 • Posibilitatea ca modificarea stilului de viață alimentar să ducă la reducerea sau chiar eliminarea completă a medicamentelor ( care , de cele mai multe ori, au reacții adverse importante și necesită folosirea pe toată durata vietii, fără vindecarea completa a bolii ) a impus efectuarea de studii științifice foarte amănunțite, serioase.

Date generale

 1. În ultimii ani s-au acumulat multe dovezi științifice care susțin că dieta keto poate avea un rol terapeutic în multe boli.
 2. În anii 1970 făcea furori dieta Atkins, dieta care este ” mama ” dietei keto așa cum o știm noi  astăzi.
 3. Dieta keto este caracterizată prin reducerea aportului alimentar de carbohidrați ( din cereale, fainuri, fructe, cartofi etc) și produse zaharoase sub 50 g / zi ( opinia autorilor articolului citat . Recomandabil sub 20 g/zi , opinia doctorilor americani care au obținut rezultate spectaculoase în diverse boli, inclusiv cancer, ajutându-se de dieta keto). Scăderea carbohidraților din alimentația de zi cu zi duce la necesitatea de a suplini combustibilul pentru producerea de energie necesară funcționării corpului uman. Aceasta se obtine prin creșterea semnificativă a aportului de grăsimi și consum moderat de proteine.
 4. Autorii articolului fac referire la efectele benefice ale dietei contra epilepsiei amintite chiar în Noul Testament ( Matei 17:14- 21 ).
 5. Deși este o dieta greu acceptată de organismele care reglează și fac recomandări despre cum ar trebui să mâncăm ( se vede clar că recomandările anterioare au dus la o epidemie de diabet și obezitate, chiar în rândul copiilor, si de aici prevalența  și incidența mai mare a bolilor grave, de inimă, accidentelor vasculare cerebrale, cancer, insuficiență cardiacă și renală , etc ),  se impune acum ca aceste organisme si autorități să iși găsească timp să citească date științifice și să modifice recomandările lipsite de substrat științific pe care le-au tot susținut.
 6. Hipocrate a spus : ” Lasă mâncarea să fie medicament, si medicamentul să fie mâncare!”. E un principiu al medicinei preventive.

Ce este cetoza ?

 • Insulina este hormonul care asigură metabolizarea carbohidraților.
 • După câteva zile de post sau reducere consistentă a aportului alimentar  de carbohidrați , rezervele de glucoză ale corpului sunt epuizate  și se inițiază arderea de grăsimi pentru a asigura energia necesară creierului și celulelor corpului.
 • Creierul nu poate arde grăsimi, dar trăiește foarte bine cu carbohidrati. Dupa 3- 4 zile fără carbohidrați, creierul este obligat să găsească o sursă alternativă de energie. Arderea grăsimilor dă nastere la reziduuri numite corpi cetonici. Creierul iubește corpii cetonici și începe să trăiască cu ajutorul lor. Procesul de ardere a grăsimilor se produce în ficat. Corpii cetonici rezultați sunt acetoacetat ( bine cunoscutul oțet), acetona ( si ea bine cunoscută ) și acidul beta-hidroxi butiric ( cel mai important corp cetonic, când ne referim la efectele benefice ale cetozei și la măsurarea cetozei din sânge ).
 • Ficatul produce multă acetonă, dar, cel mai important corp cetonic din sânge este beta- hidroxi butiratul. Acidul acidoacetic se acumulează în ficat si este metabolizat în celelalte 2 forme de corpi cetonici.
 • Acetona este eliminată prin respirație , iar restul corpilor cetonici  prin urina. Așadar, poți măsura cetoza în urină,  prin teste de respirație și în sânge. Cel mai fidel test este cel din sânge.
 • Glicemia scade, dar nu atinge niciodata nivelul zero, sau concentrații mici, periculoase pentru corp ( de ex., celulele roșii ale sângelui și celulele ficatului nu pot folosi corpii cetonici pentru energie, așadar, este nevoie și de glucoză în sânge). Practic, corpul are capacitatea să sintetizeze glucoză atât cât are nevoie , din aminoacizi ( care constituie proteinele ) și din moleculele de glicerol eliberate după procesele de ardere a trigliceridelor ( un triglicerid este constituit din 3 acizi grași și o molecula de glicerol ). Acizii grași devin combustibil pentru corp, glicerolul devine substrat pentru menținerea unei glicemii normale.

Concluzia : nu e deloc absolut imperios să mâncăm carbohidrați,  deoarece corpul are resurse fiziologice proprii de a-și asigura necesarul de glucoză pentru diversele funcții care impun prezența obligatorie a glucozei.

Cetoza nutrițională este considerată o stare fiziologică pentru corp, nu o boală. Aici, în cazul dietei keto, este vorba de o cetoza obținută voluntar prin modificarea dietei, de asta e numită nutrițională,  care nu va depăși 6,5-7.  Este important de stabilit diferența clară dintre cetoza nutrițională si  cetoacidoza diabetică , o stare foarte gravă, indusă de lipsa totala de insulină,  care poate duce la deces în lipsa unui tratament adecvat. În cetoacidoza diabetică, corpii cetonici ating concentratii imense, până la 20 mmol/ l , iar sângele devine foarte acid , ” arzând ” , practic, celulele.Cetoacidoza diabetică este o complicație acută și gravă în diabetul de tip 1, și mult mai rară în diabetul de tip 2.

Sfătuiește-te întotdeauna cu personalul medical de specialitate dacă te decizi să faci schimbări importante în stilul tău de viață alimentar, mai ales dacă ai boli cunoscute și urmezi tratamente cronice.

Conținutul articolelor mele nu reprezintă sfaturi medicale care să substituie recomandările și tratamentele medicale convenționale .

 

Va urma !

 

Be keto Be happy !

2 thoughts on “Judecând keto în afara beneficiului de scădere în greutate – prima parte”

 1. In cetoacidoza, incepe descompunerea si arderea proteinelor, nu doar a grasimilor, de unde si nivelul de aciditate periculos al sangelui.

Comentariile sunt apreciate

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll to Top
%d bloggers like this: