Diabet

Judecând keto în afara beneficiului de scădere în greutate- un rezumat al aplicațiilor terapeutice ale dietei ketogenice- partea a doua

                                                                                                                                                                 Continui prezentarea succintă a dovezilor științifice care evidențiază potențialul curativ al dietei keto.

 

 

Pentru cei care vor să citească mai mult, date mai aprofundate , pun la dispoziție linkul către pagina de internet care dezbate acest subiect mult mai în amănunt.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3826507/

Eu fac un rezumat al datelor aflate în acest articol, încercând să nu fac o prezentare prea științifică.

Astăzi o să mă opresc asupra dovezilor evidente, de netăgăduit, care demonstrează corelații puternice între dieta ketog și ameliorarea/remisiunea  unor boli.

Dieta keto și obezitatea

Aici cred că sunteți de acord cu mine că există o scădere în greutate extrem de impresionantă când se adopta stilul de viață keto.

În decurs de 10 luni , eu am scazut în greutate 25 kg ( de la 92 la 67 kg ) , fără să mă înfometez, fără să mă simt rău, cu îmbunătățirea considerabilă a tensiunii arteriale, a stării mele de bine fizic și psihic, cu creșterea nivelului de energie și a capacității de concentrare. Pe deasupra , am scăpat de toate medicamentele pe care le luam și mi-am îmbunătățit rezultatele la analizele de sânge. Am uimit pe asistentul de igienă dentară, cu ameliorarea către dispariție a unei parodontoze de care sufeream, ceea ce se consideră imposibil. Ba chiar m-am lăsat și de fumat, fiind fumătoare de 32 de ani.

Există o serie de cercetători care susțin că nu există nici un beneficiu metabolic adus de keto și că scăderea în greutate se datorează doar reducerii consumului de calorii.Cum se reduce consumul de calorii când mănânci la greu grăsimi ? 

De mâine , la dietă !

Ăștia sunt cei care nu știu  să piardă. Dieta keto înseamnă să ai un aport de cel puțin 75 % de grăsimi. Grăsimile sunt cele mai calorice,  arderea unui gram de grăsime eliberând 9 kcal ( față de 1 g carbohidrat, respectiv proteină, care eliberează, fiecare în parte, 4 kcal prin ardere ). Pe deasupra, nu se recomandă calcularea caloriilor în keto, cel puțin în primele luni, până atingi greutatea pe care ai stabilit-o ca ideală.

Am mâncat unt cu lingura, am pus în cafea , peste carne, am făcut sosuri foarte grase și le-am consumat fără să mă uit, și, totuși, am continuat constant să scad în greutate, în ciuda aportului imens de grăsimi,  ceea ce înseamnă excesiv de multe calorii. Așa că , teoria caloriilor nu stă în picioare pentru mine ( și pentru mulți alții ). Despre acest subiect puteți citi în articolele mele de mai jos.

https://lacra.blog/2019/06/10/dieta-keto-caloriile-si-ingrijorarile-tale/

https://lacra.blog/2019/06/18/sa-combatem-teoria-caloriilor/

Studiile arată că starea de cetoză nutrițională induce diminuarea apetitului, datorită reechilibrării  balanței  dintre hormonul foamei -numit grelină- și hormonul stării de sațietate- cunoscut sub numele de leptină. Efectele de scădere în greutate când se adopta stilul de viață keto se datorează :

  1. Reducerii apetitului datorită creșterii sațietății secundar efectului proteinelor, efectului asupra hormonilor care controlează apetitul si, probabil , un efect direct de inhibiție a apetitului exercitat de către starea de cetoză în sine.
  2. Frânarea depozitării de grăsimi, cu intensificarea arderilor de grăsimi, secundar scăderii rezistenței la insulină.
  3. Eficiență metabolică  crescută, datorită reducerii metabolismului bazal. Adică, mai simplu spus, scăderea intensității  stressului asupra corpului.
  4. Creșterea consumului energetic al corpului pentru a sintetiza glucoza din alte surse decât carbohidrații ( în keto există sinteză constantă de glucoză, atât cât e necesar pentru corp ,la cererea structurilor din corp care nu pot funcționa fără glucoză ,  chiar dacă noi nu mai mâncăm nici macar un gram de carbohidrați ). Se consumă,  de asemenea, mai multă energie ( care înseamnă că organismul produce calorii ) și pentru a asigura căldura corpului .

Dieta keto și bolile cardiovasculare ( angina pectorală, infarctul de miocard, accidentul vascular cerebral, s.a.m.d ).     

Stilul de viață keto a fost criticat mult timp , fără argumente științifice solide,   considerându- se că este foarte periculos, deoarece consumul de grăsimi va duce , inevitabil, la creșterea colesterolului .

Există multe studii de dată recentă, și mai puțin recentă , care demonstrează exact inversul ( puteți citi amănunte accesand linkul de la începutul acestui articol  ). Dieta keto:

  • Scade trigliceridele ( o parte din de grăsimile  din sânge, care, dacă sunt crescute , arată că ai ficat gras, că ai diabet și că ai un mare risc să te îmbolnăvești de inima sau să faci accident vascular cerebral , etc).
  • Scade colesterolul total.
  • Crește colesterolul bun ( HDL în analizele de sânge)
  • Crește colesterolul pe nedrept numit colesterol rău (LDL ), care, de fapt,  e un colesterol bun atunci când nu este oxidat în particule mici ( în prezența rezistenței la insulină,  a consumului mare de carbohidrați ).

Toate acestea duc la reducerea riscului de infarct cerebral sau cardiac , si alte boli cardiovasculare ( hipertensiune, ateroscleroză, insuficiență cardiacă).

Dieta keto și diabetul de tip 2

Aici, am si eu o dilemă. Soțul meu a avut diabet. Este sub control perfect doar prin intermediul dietei. Toate probele de sânge care țin de diabet s-au normalizat și arată mai mult decât perfect. Pot considera că s-a vindecat ? Asta e dilema mea ca medic.

Ei, medicii din America și de pe alte continente vorbesc de remisia diabetului de tip 2 , nu de vindecarea lui. Așadar, așa voi considera și eu.

În mod clar, dacă Victor ar începe să mănânce cantități mari de carbohidrați și ar redeveni obez , diabetul s-ar reîntoarce bucuros în viața lui.

Despre efectele benefice ale LCHF ( nu neaparat keto ) în diabetul zaharat de tip 2 puteți citi o mulțime pe internet, unde există și sute, mii de povești de succes. Nu insist.

Dieta keto și epilepsia severă

Dieta keto a fost recunoscută ca modalitate eficientă de tratament împotriva epilepsiei severe la copii încă din 1920. Apoi,   industria farmaceutică a ocupat locul 1 , cu toate că nu a obținut rezultate notabile în aceleași situații grave, plus  că orice medicament aduce cu sine și reacții adverse , unele foarte periculoase.

Pentru a veni în sprijinul a ceea ce spun,  vă invit să urmăriți un film creat după o poveste reală ( în film , rolul principal e deținut de MERYL STREEP ) , care poate fi găsit pe Youtube, fără plată. Las un link aici, în speranța că nu va dispare, cum au dispărut alte chestii preluate de pe Youtube.

Filmul se numeste ” FIRST DO NO HARM ” , care este unul din principiile din jurământul lui Hippocrate pe care medicii îl depun la sfârșitul facultății. Adică ” În primul rând, nu fă rău, nu vătăma cu acțiunile tale medicale ! “.

Linkul este http://www.youtube.com/watch?v=HyeC9IiFKpw&t=104s

Dacă linkul nu funcționează, căutați pe Youtube ” FIRST DO NO HARM – FULL MOVIE “. Îl recomand . E un film excepțional.

Ulterior, studiile privind efectele spectaculoase ale dietei keto împotriva epilepsiei au fost reluate, iar acum există dovezi puternice ca dieta poate fi folosita cu succes, si, FOARTE IMPORTANT, FĂRĂ REACȚII ADVERSE , CA MEDICAMENTELE, în tratamentul epilepsiei severe, ducând la reducerea crizelor grave, repetate, asa numitul status epilepticus , precum și la reducerea semnificativă a dozelor de medicamente folosite . Pe deasupra, dieta keto este deja folosita la nivel mondial în aceste situații  de mare gravitate care pot aparea la cei care suferă de epilepsie. Există, în lume, centre medicale specializate care tratează epilepsia severă cu o variantă a dietei keto ( nu chiar cea pe care o folosim noi ) . 

În ultima parte a acestui capitol, care urmează, voi prezenta dovezi indirecte ale efectelor dietei în controlul altor boli.

Până atunci , vă doresc o zi frumoasă si linistita, fără carbohidrați.

Nu uitați să citiți disclaimer :

https://lacra.blog/termene-si-conditii/

Be keto Be happy 😄!

Comentariile sunt apreciate

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll to Top
%d bloggers like this: