Despre industria zahărului și secretele ei

                                                                                                                                                                        Voi publica aici traducerea integrală a unui lung articol publicat de către University of California San Francisco , articol care are ca titlu original ” Sugar’s sick secrets : How industry forces have manipulated science to downplaw the harm”, adică – Secretele murdare ale zahărului- despre cum industria a manipulat știința pentru a minimaliza pericolul.

 

Nu aduc nici o interpretare personală articolului, doar voi traduce in totalitate acest interesant punct de vedere , publicat pe http://www.ucsf.edu de către Anne Kavanaugh pe 26 Decembrie 2018.

https://www.ucsf.edu/news/2018/12/412916/sugars-sick-secrets-how-industry-forces-have-manipulated-science-downplay-harm

 

Accesând linkul de mai sus , puteți citi varianta în engleză , publicată sub egida Universității San Francisco California.

Zic să purcedem la drum, că e cale lungă. Din acest punct începe traducerea articolului.

” Intră într-un magazin alimentar, ia câteva produse împachetate și controlează ingredientele. Vei observa că tipurile de zahăr adăugate – multe tipuri- au diverse nume : SUCROZĂ,  DEXTROZĂ, SIROP DE AGAVE, SIROP DE PORUMB BOGAT ÎN FRUCTOZA, MALȚ DIN ORZ , asta ca să amintim doar câteva dintre ele.

 

De ce sunt produsele noastre alimentare suprasaturate cu acești îndulcitori ?

 

Când și-au găsit locul acești îndulcitori în iaurtul și cerealele noastre ? Cum s-au furișat în sosurile pentru salate, supe ,pâine,paste, produse de patiserie ?

 

Și, cel mai important : ce forțe sunt responsabile pentru acest exces care îmbolnăvește grav pe unii dintre noi ?

Oamenii de știință ai Universității  San Francisco California ( UCSF ) răspund acestor întrebări. Ei au descoperit că industria alimentarăsta  și a băuturilor răcoritoare promovează produsele pe baza de zahăr, minimalizând pericolele pentru sănătate .

Cercetătorii acestei universități au încercat sa înțeleagă legătura dintre zahăr și boli, și să lupte împotriva științei părtinitoare , prin expunerea tacticilor industriei și prin educarea publicului.

Cu cât mâncam mai mult, cu atât mai bolnavi devenim

Când DR. DEAN SCHILLINGER ( https://profiles.ucsf.edu/dean.schillinger ) era rezident la San Francisco General Hospital ( https://zuckerbergsanfranciscogeneral.org ) , la începutul anilor 1990 , aproximativ jumătate din pacienții lui sufereau de infecție HIV sau SIDA. Astăzi el este șeful secției de medicină internă la același spital și se confruntă cu o noua criză. Aproape jumătate din pacienții lui au diabet zaharat de tip 2. Mulți dintre aceștia au complicații grave datorită acestei boli : orbire, amputații, insuficiență renală, infarct miocardic și accidente vasculare cerebrale.

Din statisticile dr. SCHILLINGER: din 1970 , incidența diabetului s-a triplat, ba chiar mai mult ( incidența diabetului de tip 2 atinge 95% din aceasta proporție ). Doar în California, 11% din adulți au diabet , iar 46 % sunt prediabetici. Aceasta proporție reprezintă mai mult de jumătate din populația statului. Alt fenomen îngrijorător : populația de culoare și cea cu venituri mici au risc mai mare de a se îmbolnăvi de diabet de tip 2, ba , și mai mult, asta se întâmplă la vârste din ce in ce mai tinere.

Unul din 4 adolescenți este prediabetic, ceea ce îl expune la un risc crescut privind dezvoltarea diabetului de tip 2 în următorii 10 ani. Unul din 2 nou născuți afro americani va fi diagnosticat cu diabet de tip 2 în cursul vieții .

 

Diabetul nu este singura boala gravă care își arata colții în ultimile decenii. Steatoza hepatică de cauza nealcoolică ( ficatul gras nealcoolic- contribuția autorului la traducere ) –  care poate duce la ciroza hepatica , ESTE O BOALA CARE NICI MĂCAR NU ERA CUNOSCUTĂ ÎN URMĂ CU 30 DE ANI. În zilele noastre,  aproape o treime din adulții din SUA suferă de asta.Aceasta boală tinde să devină cauza principala a transplantelor  de ficat în următorii 5 ani. Iar doctorii au ajuns deja să trateze prima generație de copii cu ficat gras .

 

Creșterea dramatica a acestor boli nu este cauzată de modificări genetice, așa cum , în general, e impresia greșita . Ceva în mediu s-a schimbat – spune SCHILLINGER.

 

Acest ” ceva ” include multe obiceiuri ale societății – stilul de viața sedentar și consumul de cantități mari de alimente, precum și creșterea consumului de îndulcitori/ zaharuri adăugați, afirmă SCHILLINGER și alții.

 

Americanii mănâncă de departe mai multe produse rafinate, împachetate și consumă mult mai mult băuturi răcoritoare față  de cum o făceau cu 50 de ani în urmăsta. Și este aproape imposibil să eviți îndulcitorii. Ei există în 3/4 din produsele rafinate, procesate. Zahărul lichid , sub forma băuturilor răcoritoare, băuturilor energetice și băuturilor pentru sportivi, reprezintă 36% din zahărul  pe care oamenii îl consumă. În medie, americanii mănâncă aproximativ 17 lingurițe de zahăr adăugat în fiecare zi- cu mult mai mult decât recomandările dietetice , care se referă la maxim 12 lingurițe pentru o dieta cu 2000 kcal pe zi.

 

 

Evidențele științifice legate de legătura între consumul excesiv de zaharuri și diabet, carii dentare, bolile ficatului și inimii sunt în creștere. Multe din aceste evidențe se concentrează pe aspecte metabolice, așa numitul sindrom metabolic, care crește riscul pentru îmbolnăvire de boli cronice . Sindromul metabolic include rezistența la insulină, creșterea glicemiei , creșterea grăsimilor din sânge ( trigliceride ) , colesterol crescut, tensiune arterială mare și un aspect numit ” burta de zahăr “.

 

O cauză pentru sindromul metabolic este FRUCTOZA . Fructoza se găsește, în mod natural, în fructe și miere, dar cea care se găsește în alimentele procesate și băuturile răcoritoare este extrasa din porumb, sfeclă roșie, trestie de zahăr, mult sărăcite în compoziția de fibre și substanțe nutritive, și foarte concentrată. Aproape toate zaharurile adăugate, chiar și cele care au un nume care sună organic, precum trestia de zahăr ecologică, conțin cantități semnificative de fructoză. Zahărul pe care noi îl folosim , în mod obișnuit , conține 50% fructoză. Siropul din porumb conține 55% fructoză.

Problema cu fructoza e că organismul uman o poate transforma în energie doar într-o proporție limitată, restul fiind transformată în grăsimi numite trigliceride, care,  în exces , devin o drama pentru corp. Ficatul eliberează o parte din aceste trigliceride în sânge , ducând la apariția ” burții de zahăr ” ( cam același aspect ca și ” burta de bere ” , berea fiind doar zahăr lichid – paranteza e nota traducătorului ) și creste nivelul de colesterol oxidat, rău ( care este legat de bolile de inimă).

 

Și , mai grav, trigliceridele care rămân stocate în ficat afectează capacitatea insulinei de a regla glicemia , o condiție numita rezistență la insulina. Rezistența la insulină face ca și mai multă fructoză să  fie transformată în grasime , ceea ce duce la accentuarea eliberării de grăsimi , de către ficat, in sânge. Este un cerc vicios .

 

 

Documente care susțin aspecte științifice părtinitoare

În2007 , CRISTIN KEARNS ( https://profiles.ucsf.edu/cristin.couzens ) a început o muncă de cercetare care a condus la acest articol. Cu mult înainte ca ea să devină asistent universitar la UCSF , early a prezentat la un congres cu teme stomatologice legătura dintre boala gingiilor ( paradontoză – nota traducătorului ) și diabet. Unul dintre personajele importante prezente la congres și-a exprimat aprobarea pentru o marcă de ceai Lipton , numit Lipton brisk, un ceai îmbogățit cu zahăr. Doctorița amintită mai sus l-a întrebat pe acest personaj cum poate să numească sănătos un ceai cu îndulcitori. Personajul a replicat foarte calm ” Nu existăsta evidențe care să susțină legătura dintre zahăr și bolile cronice ” .

 

KEARNS își amintește că : ” Am rămas fără replică”.

 

În cele din urmă,  ea a observat cum băuturile răcoritoare afectau negativ sănătatea dentară a pacienților ei. Unii aveau carii în fiecare dinte , și știa că aceste carii sunt boli cronice care afectează copiii.

 

Un alt participant la congres , aparținând comisiei guvernamentale pentru programul național de educație privind diabetul,  a prezentat un pamflet privind recomandările dietetice , un pamflet care nu amintea absolut nimic despre aportul alimentar de zahăr. Ciudat, zice KEARNS. Ea a lucrat într-o clinică, unde a avut mulți pacienți cu diabet, și a fost foarte clar pentru ea că excesul de zahăr era un factor decisiv în apariția și progresul bolii lor.

 

” Ce se întâmplă ? ” . KEARNS nu putea renunța la această întrebare, așa că a început să cerceteze despre zahăr. S-a concentrat pe contradicția dintre ce a afirmat ea și ce au zis ceilalți participanți. Așa a găsit website-ul-ul ” Sugar Association ” ( Asociația zaharului – nota traducătorului ) , o asociație care există  din 1943 , a căror membri sunt Domino Sugar, Imperial Sugar și alți producători de zahăr.

 

Cu cât ” săpa” mai mult , KEARNS era din ce în ce mai convinsă că aceste asociații ale zaharului influențau datele științifice și politicile federale. Și-a părăsit slujba pentru ca să poată străbate întreaga țară și să se documenteze din diversele arhive. Într-o zi a dat lovitura : a descoperit 1500 de documente interne ale Sugar Association legate de o campanie de relații publice pe care industria a lansat- o în 1970. Documentele arătau clar planul industriei zaharului de a influența politicile guvernamentale privind siguranța consumului de zahăr.

Ulterior , KEARNS a început să lucreze la UCSF , după doctorat. A dovedit că industria tutunului a ascuns adevarul despre pericolul fumatului. Apoi, datorită muncii ei, s-a dovedit că industria zahărului a aplicat o strategie , ce s-a întins timp de decenii, de a diminua efectele periculoase ale produselor zaharoase asupra sănătății. Ea a găsit dovezi de netăgăduit că industria a manipulat știința, pentru a-și proteja interesele comerciale, influența recomandările și opinia publica. Industria zahărului a publicat politica sa – https://www.sugar.org/resources/releases/ .

Unul din studiile publicate de KEARNS înJAMA INTERNAL MEDICINE ( https://jamanetwork.com/journals/jamainternalmedicine/fullarticle/2548255 ) a arătat că Sugar Research Foundation , care mai târziu a devenit Sugar Association , a recunoscut încă din 1954 că,  dacă americanii adoptă o dieta săracă in grăsimi, atunci consumul de sucroză ar crește cu mai mult de o treime.

 

Pe la mijlocul anilor 1960 , oamenii de știință au început să se întrebe dacă nu cumva zahărul este cauza bolilor de inima. The Sugar Research Foundation ( fundația de cercetare a zaharului ) a plătit 3 oameni de știința de la Universitatea Harvard cu o suma care azi echivalează cu 50 000 de dolari, pentru a revedea articolele legate de zahăr, grăsimi și bolile de inimă. Rezultatele analizei lor, publicate în revista medicală de prestigiu New England Journal of Medicine ( NEJM ),  au minimalizat legătura dintre zahăr și bolile de inima și au promovat grăsimile ca și cauză principala pentru bolile de inimă.

 

” Era în mod clar o evaluare părtinitoare ” , afirma KEARNS , care a petrecut un an pentru a analiza comunicarea dintre industrie și cercetători, precum și studiile incluse în această analiză.

 

Aceste tactici au condus la obsesia legată de grăsimi, care a început cam prin 1970 , aceasta ducând, în paralel, la creșterea incidenței obezității, conform lui KEARNS și SCHMIDT. Mulți experți în sănătate au încurajat americanii să își reducă aportul alimentar de grăsimi, ceea ce a făcut ca oamenii să mănânce alimente sărace în grăsimi,  dar încărcate cu zahăr. ” Trendul este un exemplu despre cum industria a penetrat știința cu scopul de a crea  o imagine falsă  despre ce e bine pentru sănătate ” afirma SCHMIDT , coautor la articolul publicat in JAMA.

În alt studin publicat de KEARNS în PLOS Biology ( https://journal.plos.org/plosbiology/article?id10.1371/journal.pbio.2003460 ), această  a evidențiat cum industria a ținut ascunse dovezi științifice importante. În 1968, The Sugar Research Fondation a sponsorizat un proiect de cercetare efectuat pe animale , pentru a pune sub reflector conexiunea dintre zahăr și sănătatea inimii. Primele rezultate ale studiului au dezvăluit legătura dintre sucroză și cancerul de vezică urinară. În decurs de câteva săptămâni s-au obținut dovezi concludente că sucroza crește trigliceridele din sânge , acționând asupra bacteriilor din intestin, iar Fundația zaharului a pus punct studiului. Rezultatele nu au fost publicate niciodată. DR. KEARNS crede că dacă rezultatele ar fi fost făcute publice, atunci zahărul ar fi fost mai atent monitorizat.

 

Expertul în diabet , DR. SCHILLINGER , a dovedit, de asemenea , implicațiile părtinitoare în știința despre zahăr. Într-un raport publicat în Annals of Internal Medicine ( https//annals.org/aim/fullarticle/2578450/do-sugar-sweetened-bevarages-cause-obesity-diabetul-industry-manufacture-scientific ) se trec în revistă 60 de studii derulate între 2001 și 2016, studii care au analizat dacă băuturile răcoritoare cu produse zaharoase provoacă diabet sau obezitate. Toate cele 26 de studii care nu au găsit nici o legătura au fost plătite de industria băuturilor răcoritoare zaharate sau au fost conduse de oameni cu legături financiare cu această industrie. Din cele 34 de studii care au găsit că există  o legătură cauzala , doar unul era finanțat de industrie, restul fiind independente.

 

NU TE MAI ÎNVINOVĂȚI

De vreme ce bolile cronice dependente de produsele zaharoase se pot preveni prin schimbarea dietei și activitate fizica, s-a încetățenit tendința de a arată cu degetul către oameni , care sunt acuzați că iau decizii proaste și sunt leneși, inactivi. Companiile de băuturi răcoritoare zaharoase au început să susțină că aceste băuturi pot face parte dintr-un stil de viața sănătos.

 

Oamenii de știință susțin că asta e o inepție.

” Trebuie să încetam să acuzăm oamenii pentru că devin bolnavi și să începem să schimbăm stilul alimentar greșit ” spune DR. SCHMIDT. ” Această atitudine stresează major oamenii . Variantele disponibile pentru populație sunt foarte limitate când 74% din mâncarea noastră conține zaharuri adăugate “.

 

” Ne aflam în stadii incipiente de luptă  împotriva zaharului pentru sănătatea publică “,  spune DR SCHMIDT . USCF a început deja să implementeze o serie de strategii, cum ar fi :

1. Furnizarea de informații bazate pe dovezi către legiuitori și populație

Site-ul USCF SugarScience.ucsf.edu ( https://sugarscience.ucsf.edu/ ) reflecta legătura dintre produsele zaharoase și impactul asupra sănătății. Pe site exista peste 8000 de studii științifice publicate, care sunt riguros reinterpretate, inclusiv cu referiri la atitudinea părtinitoare a autorilor studiilor și conflictele de interese.

UCSF Industry Documents Library ( https://www.industrydocumentslibrary.ucsf.edu ) – care găzduiește documentele industriei tutunului – și UCSF Philip R. Lee Institute FOR Health Policy Studies ( https://healthpolicyucsf.edu/philip-r-lee-institute-healthy-policy-studies ) au publicat pentru prima data in istorie arhiva cu documente ale industriei alimentare în noiembrie 2018. Aceasta include mii de documente ținute inițial secrete de către industria alimentară. Această arhivă este acum disponibilă pentru ziariști, oameni de știință, public. Aceste documente scot la suprafața cum industria a manipulat sănătatea publică.

2. Introducerea de taxe pe produsele care ne îmbolnăvesc. Dar, industria susține că introducerea acestor taxe face ca produsele cu zahăr să fie mai greu accesibile celor cu venituri mici. Dacă aceste taxe s-ar reîntoarce către aceste comunități prin intermediul de programe care să faciliteze accesul la mâncare și apă sănătoasă, atunici aceste taxe nu ar mai reprezenta o problemă.

3. Avertizarea populației privind pericolele

Cercetătorii de la UCSF încearcă să inițieze proceduri de avertizare a populației, dar industria băuturilor răcoritoare împiedica aceste eforturi.

* Nu am tradus articolul in totalitate. Unele paragrafe le-am omis. Articolul în totalitate poate fi consultat accesând linkul de la începutul postării.

* În nici o țara din lume nutriția nu este disciplină de studiat în timpul Facultății de medicină, de aici și lipsa totala de cunoștințe despre dietă/nutriție în rândul medicilor.

*De când nutriția a devenit un hobby pentru mine, obișnuiesc să spun :

” Oamenii trebuie să fie corect informați, pentru a lua decizii informate . Autoritățile ar trebui să scrie pe produse cât de periculos este consumul de produse zaharate, să inițieze dezbateri publice despre asta, să inițieze programe TV, radio, să popularizeze prin media socială ce înseamnă aceste otrăvuri și apoi, fiecare om in parte poate alege , informat, dacă va consuma sau nu asemenea produse . “. La urma urmei și tutunul a fost sănătos la început. Acum e marcat cu poze macabre. Nu ?! 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1 thought on “Despre industria zahărului și secretele ei”

  1. Pingback: Mituri despre post- partea a treia – Eu si stilul de viață keto

Comentariile sunt apreciate

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll to Top
%d bloggers like this: