Despre industria zaharului / alimentara și secretele negre

Voi publica aici traducerea integrala a unui lung articol publicat de către University of California San Francisco , articol care are ca titlu original ” Sugar’s sick secrets : How industry forces have manipulated science to downplaw the harm”, adică – Secretele murdare ale zaharului- despre cum industria a manipulat știința pentru a minimaliza pericolul.

Nu aduc nici o interpretare personală articolului, doar voi traduce in totalitate acest interesant punct de vedere , publicat pe www.ucsf.edu de către Anne Kavanaugh pe 26 Decembrie 2018.

https://www.ucsf.edu/news/2018/12/412916/sugars-sick-secrets-how-industry-forces-have-manipulated-science-downplay-harm

Accesând linkul de mai sus , puteți citi varianta in engleză publicată sub egida Universității San Francisco California.

Zic sa purcedem la drum, va e cale lunga. Din acest punct începe traducerea articolului.

” Intra intr-un magazin alimentar, ia câteva produse împachetate și controlează ingredientele. Vei observa ca tipurile de zahăr adăugate – multe tipuri- au diverse nume : SUCROZA, DEXTROZA, SIROP DE AGAVE, SIROP DE PORUMB BOGAT IN FRUCTOZA, MALȚ DIN ORZ , asta ca sa amintim doar câteva dintre ele.

De ce sunt produsele noastre alimentare suprasaturate cu acești îndulcitori ?

Când și-au găsit locul acești îndulcitori in iaurtul și cerealele noastre ? Cum s-au furișat in sosurile pentru salate, supe ,pâine,paste, produse de patiserie ?

Și, cel mai important : ce forte sunt responsabile pentru acest exces care îmbolnăvește grav pe unii dintre noi ?

Oamenii de știință ai Univeristatii San Francisco California ( UCSF ) răspund acestor întrebări. Ei au descoperit ca industria alimentara și a băuturilor răcoritoare promovează produsele pe baza de zahăr, minimalizând pericolele pentru sănătate .

Cercetătorii acestei universitati au încercat sa înțeleagă legătura dintre zahăr și boli, și sa lupte împotriva științei părtinitoare , prin expunerea tacticilor industriei și prin educarea publicului.

Cu cât mâncam mai mult, cu atât mai bolnavi devenim

Când DR. DEAN SCHILLINGER ( https://profiles.ucsf.edu/dean.schillinger ) era rezident la San Francisco General Hospital ( https://zuckerbergsanfranciscogeneral.org ) , la începutul anilor 1990 , aproximativ jumătate din pacienții lui suferea de infecție HIV sau SIDA. Astăzi el este șeful secției de medicina interna la același spital și se confrunta cu o noua criza. Aproape jumătate din pacienții lui au diabet zaharat de tip 2. Mulți dintre aceștia au complicații grave datorită acestei boli : orbire, amputații, insuficienta renală, infarct miocardic și accidente vasculare cerebrale.

Din statisticile dr. SCHILLINGER: din 1970 incidența diabetului s-a triplat, ba chiar mai mult ( incidența diabetului de tip 2 atinge 95% din aceasta proporție ). Doar in California, 11% din adulti au diabet , iar 46 % sunt prediabetici. Aceasta proporție reprezintă mai mult de jumătate din populația statului. Alt fenomen îngrijorător : populația de culoare și cea cu venituri mici au risc mai mare de a se îmbolnăvi de diabet de tip 2, ba și mai mult, asta se întâmpla la vârste din ce in ce mai tinere.

Unul din 4 adolescenți este prediabetic, ceea ce ii expune la un risc crescut privind dezvoltarea diabetului de tip 2 in următorii 10 ani. Unul din 2 nou născuți afro americani va fi diagnosticat cu diabet de tip 2 in cursul vieții .

Diabetul nu este singura boala gravă care își arata colții in ultimile decenii. Steatoza hepatica de cauza nealcoolica ( ficatul gras nealcoolic- contribuția autorului la traducere ) – adică producția de grasime in ficat, care poate duce la ciroza hepatica , ESTE O BOALA CARE NICI MĂCAR NU ERA CUNOSCUTA IN URMA CU 30 DE ANI. In zilele noastre aproape o treime din Adulții din SUA suferă de asta.Aceasta boala tinde sa devină cauza principala a transplantele de ficat in următorii 5 ani. Iar doctorii au ajuns deja sa trateze prima generație de copii cu ficat gras .

Creșterea dramatica a acestor boli nu este cauzată de modificări genetice, așa cum ,in general, e impresia greșita . Ceva in mediu s-a schimbat – spune SCHILLINGER.

Acest ” ceva ” include multe obiceiuri ale societății – stilul de viața sedentar și consumul de cantități mari de alimente, precum și creșterea consumului de îndulcitori/ zaharuri adăugați, afirma SCHILLINGER și alții.

Americanii mănâncă de departe mai multe produse rafinate, împachetate și consuma mult mai mult băuturi răcoritoare fata de cum o făceau cu 50 de ani in urma. Și este aproape imposibil sa eviti indulcitorii. Ei exista in 3/4 din produsele rafinate, procesate. Zaharul lichid sub forna băuturilor racoaritoare, băuturilor energetice și băuturilor pentru sportivi, reprezintă 36% din zaharul pe care oamenii îl consuma. In medie, americanii mănâncă aproximativ 17 lingurițe de zahăr adăugat in fiecare zi- cu mult mai mult decât recomandările dietetice , care se referă la maxim 12 lingurițe pentru o dieta cu 2000 kcal pe zi.

Evidentele științifice legate de legătura între consumul excesiv de zaharuri și diabet, carii dentare, bolile ficatului și inimii sunt in creștere. Multe din aceste evidente se concentrează pe aspecte metabolice, așa numitul sindrom metabolic, care creste riscul pentru îmbolnăvire de boli cronice . Sindromul metabolic include rezistența la insulina, creșterea glicemiei , creșterea grăsimilor din sânge ( trigliceride ) , colesterol crescut, tensiune arterială mare și un aspect numit ” burta de zahăr “.

O cauza pentru sindromul metabolic este FRUCTOZA . Fructoza se găsește, in mod natural, in fructe și miere, dar cea care se găsește in alimentele procesate și băuturile răcoritoare este extrasa din porumb, sfecla roșie, trestie de zahăr, mult sărăcite in compoziția de fibre și substanțe nutritive, și foarte concentrata. Aproape toate zaharurile adăugate, chiar și cele care au un nume care suna organic, precum trestia de zahăr ecologică, conțin cantități semnificative de fructoza. Zaharul pe care noi îl folosim in mod obișnuit conține 50% fructoza. Siropul din porumb conține 55% fructoza.

Problema cu fructoza e ca organismul uman o poate transforma in energie doar intr-o proporție limitată, restul fiind transformată in grăsimi numite trigliceride, care in exces devin o drama pentru corp. Ficatul eliberează o parte din aceste trigliceride in sânge , ducând la apariția ” burții de zahăr ” ( cam același aspect ca și ” burta de bere ” , berea fiind doar zahăr lichid – paranteza e nota traducătorului ) și creste nivelul de colesterol ( care este legat de bolile de inima ).

Și mai grav, trigliceridele care rămân stocate in ficat afectează capacitatea insulinei de a regla glicemia , o condiție numita rezistența la insulina. Rezistența la insulina face ca și mai multă fructoza sa fie transformată in grasime , ceea ce duce la accentuarea eliberării de grăsimi de către ficat, in sânge. Este un cerc vicios .

Documente care aspecte științifice părtinitoare

In 2007 , CRISTIN KEARNS ( https://profiles.ucsf.edu/cristin.couzens ) a început o munca de cercetare care a condus la acest articol. Cu mult înainte ca ea sa devină asistent universitar la UCSF a prezentat la un congres cu teme stomatologice legătura dintre boala gingiilor ( paradontoză – Adăugare a traducătorului ) și diabet. Unul dintre personajele importante prezente la congres și-a exprimat aprobarea pentru o marca de ceai Lipton , numit Lipton brisk, un ceai îmbogățit cu zahăr. Doctorița amintita mai sus l-a întrebat pe acest personaj cum poate sa numească sănătos un ceai cu îndulcitori. Personajul a replicat foarte calm ” Nu exista evidente care sa susțină legătura dintre zahăr și bolile cronice ” .

KEARNS își amintește ca ” Am rămas fără replica “.

In cele din urma ea a observat cum băuturile răcoritoare afectau negativ sănătatea dentară a pacienților ei. Unii aveau carii in fiecare dinte , și știa ca aceste carii sunt boli cronice care afectează copiii.

Un alt participant la congres , aparținând comisiei guvernamentale pentru programul național de educație privind diabetul a prezentat un pamflet privind recomandările dietetice , un pamflet care nu amintea absolut nimic despre aportul alimentar de zahăr. Ciudat, zice KEARNS. Ea a lucrat intr-o clinica , unde a avut mulți pacienți cu diabet, și a fost foarte clar pentru ea ca excesul de zahăr era un factor decisiv in apariția și progresul bolii lor.

” Ce se întâmpla ? ” . KEARNS nu putea renunța la aceasta întrebare, așa ca a început sa cerceteze despre zahăr. S-a concentrat pe contradictia dintre ce a afirmat ea și ce au zis ceilalți participanți. Așa a găsit website-ul-ul ” Sugar Associations ” ( Asociația zaharului – nota traducătorului ) , o asociație care exista din 1943 , a carei membri sunt Domino Sugar, Imperial Sugar și alți producători de zahăr.

Cu cât ” sapa ” mai mult , KEARNS era din ce in ce mai convinsă ca aceste asociații ale zaharului influențau datele științifice și politicile federale. Și-a părăsit slujba pentru ca sa poată străbate întreaga țara și sa se documenteze din diversele arhive. INTR-o zi a dat lovitura : a descoperit 1500 de documente interne ale Sugar Association legate de o campanie de relații publice pe care industria a lansat- o in 1970. Documentele arătau clar planul industriei zaharului de a influența politicile guvernamentale privind siguranța consumului de zahăr.

Ulterior , KEARNS a început sa lucreze la UCSF , după doctorat. A dovedit ca industria tutunului a ascuns adevarul despre pericolul fumatului. Apoi, datorită muncii ei, s-a dovedit ca industria zaharului a aplicat o strategie , ce s-a întins timp de decenii, de a diminua efectele periculoase ale produselor zaharoase asupra sănătății. Ea a găsit dovezi de netăgăduit ca industria a manipulat știință pentru a-și proteja interesele comerciale, influența recomandările și opinia publica. Industria zaharului a publicat politica sa – https://www.sugar.org/resources/releases/ .

Unul din studiile publicate de KEARNS in JAMA INTERNAL MEDICINE ( https://jamanetwork.com/journals/jamainternalmedicine/fullarticle/2548255 ) a arătat ca Sugar Research Foundation , care mai târziu a devenit Sugar Association , a recunoscut încă din 1954 ca , dacă americanii adopta o dieta săracă in grăsimi, arunci consumul de sucroza ar creste cu mai mult de o treime.

Pe la mijlocul anilor 1960 oamenii de știință au început sa se întrebe dacă nu cumva zaharul este cauza bolilor de inima. The Sugar Research Foundation ( fundația de cercetare a zaharului ) a plătit 3 oameni de știința de la Universitatea Harvard cu o suma care azi echivalează cu 50 000 de dolari, pentru a revedea articolele legate de zahăr, grăsimi și bolile de inima. Rezultatele analizei lor, publicate in revista medicală de prestigiu New England Journal of Medicine ( NEJM ) au minimalizat legătura dintre zahăr și bolile de inima și au promovat grăsimile ca și cauza principala pentru bolile de inima.

” Era in mod clar o evaluare părtinitoare ” , afirma KEARNS , care a petrecut un an pentru a analiza comunicarea dintre industrie și cercetători, precum și studiile incluse in aceasta analiza.

Aceste tactici au condus la obsesia legată de grăsimi, care a început cam prin 1970 , aceasta ducând, in paralel, la creșterea incidenței obezității, conform lui KEARNS și SCHMIDT. Mulți experți in sănătate au încurajat americanii sa își reducă aportul alimentar de grăsimi, ceea ce a făcut ca oamenii sa mănânce alimente sărace in grăsimi dar încărcate cu zahăr. ” Trendul este un exemplu despre cum industria a penetrat știința cu scopul de a cea o imagine falsa despre ce e bine pentru sănătate ” afirma SCHMIDT , coautor la articolul publicat in JAMA.

In alt studin publicat de KEARNS in PLOS Biology ( https://journal.plos.org/plosbiology/article?id10.1371/journal.pbio.2003460 ) a evidențiat cum industria a ținut ascunse dovezi științifice importante. In 1968, The Sugar Research Fondation a sponsorizat un proiect de cercetare efectuat pe animale , pentru a pune sub reflector conexiunea dintre zahăr și sănătatea inimii. Primele rezultate ale studiului au dezvăluit legătura dintre sucroza și cancerul de vezica urinară. In decurs de câteva săptămâni s-au obținut dovezi concludente ca sucroza creste trigliceridele din sânge acționând asupra bacteriilor din intestin, iar Fundația zaharului a pus punct studiului. Rezultatele nu au fost publicate niciodată. DR. KEARNS crede ca dacă rezultatele ar fi fost făcute publice, arunti zaharul ar fi fost mai atent monitorizat.

Expertul in diabet , DR. SCHILLINGER , a dovedit, de asemenea , implicații părtinitoare in știința despre zahăr. Intr-un raport publicat in Annals of Internal Medicine ( https//annals.org/aim/fullarticle/2578450/do-sugar-sweetened-bevarages-cause-obesity-diabetul-industry-manufacture-scientific ) se trec in revista 60 de studii derulate între 2001 și 2016, studii care au analizat dacă băuturile răcoritoare cu produse zaharoase provoacă diabet sau obezitate. Toate cele 26 de studii care nu au găsit nici o legătura au fost plătite de industria băuturilor răcoritoare zaharate sau au fost conduse de oameni cu legături financiare cu aceasta industrie. Din cele 34 de studii care au găsit ca exista o legătura cauzala , doar unul era finanțat de industrie, restul fiind independente.

NU TE MAI ÎNVINOVĂȚI

De vreme ce bolile cronice dependente de produsele zaharoase se pot preveni prin schimbarea dietei și activitate fizica, s-a încetățenit tendința de a arată cu degetul către oameni care sunt acuzați ca iau decizii proaste și sunt Leneși, inactivi. Companiile de băuturi răcoritoare zaharoase au început sa susțină ca aceste băuturi pot face parte dintr-un stil de viața sănătos.

Oamenii de știința susțin ca asta e o inepție.

” Trebuie sa încetam sa acuzam oamenii pentru ca devin bolnavi și sa începem sa schimbam stilul greșit alimentar ” spune DR. SCHMIDT. ” Aceasta atitudine stresează major oamenii . Variantele disponibile pentru populație sunt foarte limitate când 74% din mâncarea noastră conține zaharuri adăugate “.

” Ne aflam in stadii incipiente de lupta împotriva zaharului pentru sănătatea publica ” spune DR SCHMIDT . USCF a început deja sa implementeze o serie de strategii, cum ar fi :

1. Furnizarea de informații bazate pe dovezi către legiuitori și populație

Site-ul USCF SugarScience.ucsf.edu ( https://sugarscience.ucsf.edu/ ) reflecta legătura dintre produsele zaharoase și impactul asupra sănătății. Pe site exista peste 8000 de studii științifice publicate, care sunt riguros reinterpretate, inclusiv cu referiri la atitudinea părtinitoare a autorilor studiilor și conflictele de interese.

UCSF Industry Documents Library ( https://www.industrydocumentslibrary.ucsf.edu ) – care găzduiește documentele industriei tutunului – și UCSF Philip R. Lee Institute FOR Health Policy Studies ( https://healthpolicyucsf.edu/philip-r-lee-institute-healthy-policy-studies ) au publicat pentru prima data in istorie arhiva cu documente ale industriei alimentare in Noiembrie 2018. Aceasta include mii de documente ținute inițial secrete de către industria alimentara. Aceasta arhiva este acum disponibilă pentru ziaristi, oameni de știința, public. Aceste documente scot la suprafața cum industria a manipulat sănătatea publica.

2. Introducerea de taxe pe produsele care ne îmbolnăvesc. Dar, industria susține ca introducerea acestor taxe face ca produsele industrie sa fie mai greu accesibile celor cu venituri mici. Dacă aceste taxe s-ar reîntoarce către aceste comunități prin intermediul de programe care sa faciliteze accesul la mâncare și apa sănătoasă, arunci aceste taxe nu ar mai reprezenta o problema.

3. Avertizarea populației privin pericolele

Cercetatorii de la UCSF încearcă sa inițieze proceduri de avertizare a populație, dar industria băuturilor răcoritoare împiedica aceste eforturi.

* Nu am tradus articolul in totalitate. Unele paragrafe le-am omis. Articolul in totalitate poate fi consultat accesând linkul de la începutul postării.

* In nici o țara din lume nutriția nu este disciplina de studiat in timpul Facultății de medicina, de aici și lipsa totala de cunoștințe despre dieta/ nutritie in rândul medicilor.

*De când nutriția a devenit un hobby pentru mine, obișnuiesc sa spun :

” Oamenii trebuie sa fie corect informați, pentru a lua decizii informate . Autoritățile ar trebui sa scrie pe produse cât de periculos este consumul de produse zaharate, sa inițieze dezbateri publice despre asta, sa inițieze programe TV, radio, sa popularizeze prin media socială ce înseamnă aceste otrăvuri și apoi, fiecare om in parte poate alege , informat, dacă va consuma sau nu asemenea produse . “.

One Reply to “Despre industria zaharului / alimentara și secretele negre”

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.