Eu și stilul de viață keto

Despre indicele keto si indicele glucoza/ corpi cetonici

Articolul de fata este scris pentru cei care doresc sa aprofundeze informațiile despre dieta keto in scopul prevenirii și tratării bolilor. După cum se știe, aceasta dieta are implicații profilactice și terapeutice in diverse boli metabolice, neurologice, inflamatorii, autoimune, precum și in cancer. Daca ești doar in etapa de scadere ponderala, nu e nevoie sa structurezi dieta așa de mult cum este descris aici. E suficient sa îți calculezi macroza și , gata, totul e perfect. Dar, am scris acest articol pentru cei care doresc un pic mai multă informație despre aspectele medicale ale dietei. Așadar, ai decis să încerci keto. Ce faci in primul rand ? Te documentezi!

Intri pe Google si accesezi diverse pagini. Informația e acolo, e peste tot, e disponibilă și gratuită. Citești însetat dar, la un moment dat, dai de date contradictorii, de diverși termeni , ti se pare prea greu si , poate, din pacate, abandonezi gândul.

Incerc sa fac puțină lumina în desisul de informații ce plutesc în mediul virtual.

Există multe curente de opinie în mediul virtual.

Dacă vorbești cu Profesorul universitar Thomas Seyfrid, care studiază efectele dietei keto asupra cancerului, în special cancerul de creier, el iti va recomanda sa mănânci maxim 20 g de carbohidrati pe zi, nu referindu-se la carbohidratii neti, ci la cei totali, adică cu tot cu fibre.

Dacă, în schimb accesezi programul american VIRTA ( www.virtahealth.com ) vei afla că sunt persoane care pot consuma până la 50 g de carbohidrati pe zi si , totuși, se pot afla in ketoza nutritionala.

Dacă ești interesat sa citesti despre asa numitul ” MCT OIL DIET ” , pentru ca ai pe cineva cu epilepsie , vei gasi informatii pe www.charliefoundation.org . E un keto mai diferit.

Esti in ceata. Nu stii cum sa începi. Atatea păreri, atâtea contraziceri.

Sa începi cu 20 g carbohidrati sau mai merge si mai mult? Sa calculezi carbohidrații totali sau neti ? Sa apelezi la MCT sau nu ?

Pe urmă mai te uiti un pic prin bloguri , mai ales în rețetele postate de mine, si dai peste alt necaz. Notiunea de indice keto. Ufff, ce o fi si asta ?

Mai răsfoiești internetul si , na, alta belea : indicele glucoza/ corpi cetonici. Acum înjuri un pic si iti zici : mai, tata, ce atata știință cu dieta asta?!

Ai dreptate! Keto e știință , e de mult timp o știință, cam de prin 1920 , când a început să se folosească în tratamentul formelor grave de epilepsie. Ba chiar era incercata pe pacienții cu diabet de tip 1, pentru a ieși din comă diabetica, înainte de descoperirea insulinei , care a fost testată pe om abia în 1922.

Despre cate grame de carbohidrati sunt recomandate , nu vin cu nici un sfat. Fiecare om are un metabolism unic. Ce e valabil pentru mine, nu va fi valabil si pentru tine.

Pentru a afla care este limita metabolica a corpului astfel încât să atingi si sa menții ketoza nutritionala ( pentru ca menținerea este cea mai grea ) , va trebui să îți calculezi câte grame de carbohidrati mănânci pe zi ( ba si mai bine , sa iti calculezi macroza și sa testezi ketonele / corpii cetonici ).

Numai astfel vei reusi sa afli ce cantitate de carbohidrati este adecvată pentru tine , adică îți menține starea de cetoza nutrițională.

Carbohidrați totali sau neti ?

Nici aici nu e o regula, dar te poti documenta citind articolul meu legat de acest subiect.

Indicele keto

În rețetele mele apelez foarte mult la această notiune, pentru ca e usor de calculat daca ai la dispozitie valorile nutritionale. Macroza se exprima in procente si imi ia mult timp, asa ca am ales calea mai simpla. Apoi , sunt feluri de mâncare care respectă macroza , dar au indice keto mic, sub 2 . Nu înseamnă că nu sunt keto. Char eu am postat asemenea rețete. Tot ce prepar , mănânc si eu. Nu pregătesc feluri separate de mâncare doar pentru blog.

 

Acum, despre indicele glucoza/ corpi cetonici.

 

Acest indice a fost introdus de către profesorul universitar Thomas Seyfried , cel care susține ( a și publicat un tratat medical ) teoria metabolica a cancerului , pornind de la ideea de mult știuta și dovedita, ca acest monstru numit cancer are nevoie de cantități imense de glucoza pentru a supraviețui și multiplica, datorită unui metabolism defect al celulei canceroase.

 

Oamenii de știința au folosit și folosesc acest indice in diverse studii despre dieta keto și post pentru a evalua modificările și evoluția privind scăderea ponderala, performanțele sportive, managementul bolilor metabolice, precum diabetul de tip 2, sindromul metabolic, ficatul gras de cauza nealcoolica și cancerul.

Iată cum se calculează acest indice :

– măsoară-ți glicemia ( glucoza din sânge ) și împarte valoarea obținută la 18

– măsoară-ți corpii cetonici din sânge

– împarte valoarea glicemiei obținute la valoarea corpilor cetonici

 

 

( glicemie/18 ) / corpi cetonici in sânge = indicele glicemie/ corpi cetonici

 

Hai sa vedem cum te poate, practic, ajuta asta !

– se folosește pentru a trata diverse tipuri de cancer , in special de creier

– indicele este folosit in abordarea metabolica a prevenției și tratamentului diabetului de tip 2

– indicele este util in postul intermitent, pentru a evalua când atingi ketoza și când beneficiezi la maxim de autofagie

– cei care urmăresc îmbunătățirea performantelor atletice pot măsura acest indice in timpul competițiilor și antrenamentelor, pentru a evalua când corpul folosește corpi cetonici in loc de glucoza, demonstrat fiind , acum, faptul ca organismul uman beneficiază de performanța sportiva mai calitativa in stare de cetoza.

Haideți sa vedem și niște cifre și cum s-ar traduce ele !

 

  • Indice mai mare decât 9= nu ai reușit sa atingi starea de cetoza.
  • Indice cuprins între 6-9 =te afli intr-o stare de cetoza nutrițională, dar nu foarte intensa. Cei care au ca scop scăderea ponderala sau mentinearea stării de sănătate pot avea beneficii când valorile sunt cele de mai sus.
  • Indice cu valori între 3-6 = este de preferat in abordarea majorității bolilor metabolice ( rezistența la insulina, obezitatea, ficatul gras nealcoolic, diabetul de tip 2 )
  • Indice cu valori sub 3 = recomandabil când dieta keto este folosită împotriva epilepsiei și cancerului , dar, a ținti către aceasta valoare măcar o data pe an poate fi foarte benefic pentru orisicine pentru a îmbunătăți maximal starea de sănătate a organismului.

Ce poate influența indicele glucoza/ corpi cetonici ?

  1. Postul intermitent – menține indicele la valori joase, cu multe beneficii pentru starea de sănătate .
  2. Alimentația – dacă glicemia este mare când ții keto, înseamnă ca ai carbohidrați ascunsi in alimentele pe care le consumi, ceea ce trage un semnal de alarma sa studiezi bine ce mănânci .
  3. Stressul – prietenul nostru. Când corpul este stressat se eliberează așa numitii hormoni de stress- adrenalina, cortizol- ceea ce duce la creșterea glicemiei. De ce ? Pai, sa gândim – când corpul e stressat creste tensiunea arterială, pulsul, activitatea inimii, funcția renală, totul e la foc accelerat, tot metabolismul, iar aceste procese cer energie, care, in mod clasic, este produsă prin arderea glucozei. Așadar, corpul începe sa își producă sursa de energie. Acest lucru duce la creșterea glicemiei , cu scăderea indicelui mai sus amintit.

Sper ca măcar o parte din voi veți considera utile aceste informații. Știu ca marea majoritate folosește keto pentru scăderea ponderala, dar, scopul blogului meu este sa se axeze pe mai multe aspecte, practice și teoretice, legate de keto, in speranța ca o persoana, poate doar una din mii de persoane, care caută informația asta, o va găsi aici și va beneficia de ea.

 

 

Be keto Be happy 😉!

4 thoughts on “Despre indicele keto si indicele glucoza/ corpi cetonici

  1. Buna Lacra, la Ce valoare a glicemiei te referi? Daca fac analizele la doctor am 74, daca mi-o iau acasa e de 5,-6,. Care este folosita la calcul? Valoarea corpilor cetonici este intre 2,5 si 3. la mine. Sunt f curioasa pt ca de 6 sapt nu mai slabesc deloc🙁🙁Cola zero poate influenta pierderea in greutate? Consum cam 500 ml zilnic Multumesc mult, Dana
    1. Bună Dana ! Trebuie să transformi glicemia din mg/ dl (adică, acel 74 ) in mmol/l. Apoi, împărți această valoare la valoarea ketozei din sânge . Pentru a face această transformare, imparti valoarea în mg/ dl la 18 si , astfel, ai valoarea în mmol/ care se foloseste in calcul. Că ai 5-6 acasă....cred ca ai un glucometru care iti da valoarea în mmol/ l. Așadar, ai un indice glicemie/ ketoza de fie în jur de 2. A bea coca cola, chiar zero este o greșeala.imensa.si dovedeste ca nu te-ai informat suficient despre keto. Contine indulcitori cancerigeni , care cresc glicemia, contone aspartam, care intretine dependența de zahar. Contine alte chimicale cancerigene. E O mare greșeala. Weekend plăcut!

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: