Keto rash- mâncărimea de piele din keto

Rash înseamnă erupție cutanata. Keto rash înseamnă eruptia cutanată care apare in stadiile inițiale ale adaptării corpului la sistemul metabolic și energetic keto.

Și eu, și Victor ne-am trezit după vreo 2 luni de când începusem keto, cu mâncărimi de piele, nesistematizate, ba pe spate, ba pe picioare , ba pe mâini. Nu am avut nici o erupție cutanată și nu era chiar foarte supărător, dar, ne-am dat seama ca trebuie sa fie o cauza comuna pentru amândoi, deoarece amândoi prezentam același simptom. M-am pus pe studiat, asa sunt eu, trebuie sa înțeleg de ce.

Acum, mi-am adus aminte de acest simptom și m-am gândit sa scriu un articol care sa aducă lumina și sa înlăture grija ca ar fi vreo reacție severa la keto sau vreo boala, ceea ce ar duce la abandonarea dietei, un real păcat, din punctul meu de vedere.

Rashul din stadiile inițiale ale adaptării la keto este o inflamatie căruia i s-a pus numele de prurigo pigmentosa ( prurigo înseamnă mâncărime de piele ). Este prezent in stadiile inițiale ale ketozei, dispare in timp, cu vindecare completa și a fost prima oară descris in Japonia, in 1971. Intr-un studiu publicat in 2017 s-au făcut observații pe 136 de subiecți aflați in keto, concluzionând-se ca 84,3% din subiecți au dezvoltat keto rash, cu predominanta la sexul feminin și la vârste tinere.Se desfășoară studii pentru a înțelege pe deplin cauza.

Erupția cutanată este roșie sau maronie, uneori roz, depinzând de etapa eruptiva, cu cât mai de durata, cu atât mai închisă la culoare, este constituita din leziuni proeminente , care provoacă mâncărimi. Nu este periculoasa sub nici o forma și dispare in totalitate in timp. Poate fi confundata cu o eczema sau o dermatita, deci, dacă mergeți la doctor nu uitați sa ii spuneti ca urmați keto, ca sa poată sa facă un diagnostic diferențial corect și sa nu va scrie rețeta cu cortizon unguent, sau, și mai grav, cortizon comprimate.

Localizările de predilecție ale leziunilor sunt : gât, spate, piept,umeri, torace, in general, axile și, mai puțin frecvent, fata și extremități.

Noi nu am avut erupții, doar mâncărimi de piele, care au trecut cam in 2- 3 săptămâni, pe măsura ce corpul s-a adaptat la keto. Am fost bucuroși ca ne-a mâncat pielea, știam ca suntem in keto 😇.

Care ar fi cauzele ?

 1. Ketoza – corpul cetonic numit acetona , dar și ceilalți, se elimina și prin piele, ceea ce duce la o inflamatie a micilor vase de sânge din piele.
 2. Postul prelungit- intr-un studiu, 50% din pacienți au dezvoltat acest simptom in timpul unei perioade cu post.
 3. LCHF- poate prezenta relație de cauza -efect cu keto rash, mai ales dacă este destul de strict încât sa ducă la o scadere rapida in greutate.
 4. Alergeni. Keto duce la arderea grăsimilor, care, in mod normal, înmagazinează toate substanțele chimice cu care are de-a face corpul, substanțe preluate din mediul extern. Când se ard grăsimile, se eliberează toxine și o reacție alergică poate explica rashul. Mai exista și alergenii alimentari, sa nu uitam asta.
 5. Deficitul de nutrienți. A exclude nutrienții densi sau a mânca produse superprocesate, rafinate, cu valoare nutrițională zero sunt alte cauze citate .

Ce poți face ca sa nu fie foarte supărător ?

 • Poți alege sa ieși puțin din ketoza, adică sa mănânci un pic mai mulți carbohidrați. Totuși, necazul dispare in 2-3 săptămâni. Lasa timpul sa curgă, dacă nu te supăra foarte tare. Tu alegi dacă faci compromisuri cu carbohidratii.
 • Încearcă sa testezi dacă nu cumva e vorba și de o reacție alergică. Cele mai frecvente alimente keto care sunt alergizante sunt produsele din lapte ( chiar dacă nu ai fost alergic anterior ), ouăle, pestele, fructele de mare, nucile și alunele. Încearcă sa elimini prin încercare alimentele din aceste grupe, timp de 2-3 săptămâni, și vezi ce se întâmpla.
 • Ia suplimente. Consulta doctorul înainte de a decide sa ții keto. Ia analize de sânge. Vei avea surprize câte deficite o sa descoperi după ce ani de zile ai mâncat prost.
 • Încearcă sa eviti medicamentele. Încearcă sa te vindeci natural. Mâncarea este doctorul tău.
 • Poarta îmbrăcăminte lejera, din țesături naturale, fără plastice.
 • Fa dușuri frecvente.
 • Dacă obișnuiești sa te antrenezi din greu , iar mâncărimea de piele este foarte supărătoare, schimba un pic programul de antrenament, ia-o mai lejer.De ce? Prin transpirație excesivă se elimina cantități mai mari de corpi cetonici, ceea ce duce la agravarea simptomelor.

O întrebare frecventa este : ” Dar, dacă ies din ketoza , ca sa îmi ameliorez mâncărimea de piele și eruptia, pot sa mai intru in cetoza din nou ?” . Răspunsul e DA.

REVIN CU SFATUL SA VA CONSULTAȚI CU UN MEDIC/ NNUTRITIONIST ÎNAINTE SA ÎNCEPEȚI KETO. E NECESARĂ O REVIZIE GENERALĂ LA SÂNGE .

BE KETO BE HAPPY 😊!

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.