Cetoza, glicemia și Tabata

                                                                                                                                                                         Nu m-am mai antrenat de vreo lună jumătate, de când am descoperit o anemie, pe care am ales să o tratez  înainte să reiau antrenamentele fizice, pentru că o anemie înseamnă o suprasolicitare pentru toate sistemele organismului, globulele roșii, respectiv hemoglobina, fiind cele care transportă oxigenul către țesuturi și celule. Acum că analizele mele s-au mai îndreptat , am reluat antrenamentele. Ieri a fost prima zi și …..mărturisesc, m-am îndrăgostit! TABATA este numele noii mele iubiri. Adrenalină, endorfine, serotonine , dopamine, nici nu știu ce invazie de molecule fericite aduce Tabata. Energie pozitivă, mișcare cardio, muzică motivațională și, arde, tată, glucoza!

 

Bineînțeles că am făcut și un mic experiment. De mult îl aveam în plan.

Să vedem condițiile în care m-am antrenat.

 1. Am planificat un post scurt cu apă, de72 de ore.
 2. În momentul începerii antrenamentului, eram în post cu apă de 24 de ore.
 • glicemie înainte de Tabata= 4,4 ( normal între 4 și 6 = alte valori aici, în țara asta )
 • Cetoza în sânge înainte de Tabata= 2,6 = cetoză nutrițională

Durata antrenamentului

 • 5 minute încălzire
 • 8 minute Tabata
 • 4 minute stretching

Imediat după antrenament

 • Glicemia a crescut la 5,5 ( de ce? )
 • Cetoza sangvina a scăzut ăla 1,6 ( de ce ? )

La o oră după antrenament

 • Glicemia a scăzut la 4,9
 • Cetoza sangvina a crescut la 2, 8

Haideți, împreuna, să explicăm.

Vă spuneam în alte articole că glucoza se acumulează în corp (ca rezervă) sub forma de glicogen în ficat și mușchi. Asta e modalitatea corpului de a se pregăti în caz că aportul de glucoză scade. Prima oară se arde glicogenul din ficat ( în condițiile reducerii aportului alimentar de carbohidrați ). După ce se termina tot glicogenul, pac, începe arderea de grăsimi, cu producerea de deșeuri numite corpi cetonici. Cam așa e cu keto. Glicogenul din. ușchi furnizează energie doar pentru contracția musculară, și doar în grupurile de mușchi care sunt antrenate la un. oment dat, deci, glicogenul din mușchi nu este folosit pentru creșterea glicemiei, a glucozei din sânge.

Deci, eu eram în post de 24 de ore, încă mai aveam glicogen ( aspect reflectat de glicemia normală ), aveam cetoza nutrițională ( pentru că am organismul keto adapted ).

După antrenament , ar putea părea paradoxal, glicemia crește și cetoza scade. De ce ? S-a produs glucoză din glicogenul din ficat.

La o oră  după antrenament, glicemia scade = insulina își face treaba, dar scade și concentrația de insulina în sânge , ceea ce dă posibilitatea intesificarii arderilor de acizi grași, cu creștea concentrației sangvine a corpilor cetonici.

Mereu am zis colegilor mei mai tineri, aflați la început de drum in cariera medicală : întrebați-vă cum e reacția normală, ca să înțelegeți reacțiile patologice din boli, de ce ? e întrebarea mea permanentă. Trebuie să înțeleg, e foarte important pentru mine, altfel nu pot explica pacienților și vouă.

După Tabata, un duș fierbinte, urmat de 30 secunde duș rece. Și cine nu mai avea somn ? Eu și Victor ! Am sfătuit ca moșnegii până în miez de noapte. Am concluzionat că trebuie să facem antrenament dimineața.

Vă las un video cu exercițiul ales de noi ( dă click pe Tabata is my love ca să îl vizualizezi ). Ascultați doar muzica și o sa vedeți că o să vreți să faceți și voi. E gratis, sănătos, keto, plin de energie pozitivă.

AVERTIZARE- nu experimentați aceste lucruri pe voi fără să vă sfătuiți cu un medic, nutriționist și un specialist în educație fizică. Întotdeauna luați-vă analize înainte să experimentați ceva și cereți opinia specialiștilor în materie de medicină, nutriție, sport.Trebuie să vă aflați sub supraveghere medicală de specialitate când decideți să schimbați ceva în stilul vostru de viață. Nu îmi asum răspuns derea pentru nici o decizie pe care o luați voi, legată de sănătatea voastră. Încercați să nu vă faceți rău singuri. Contactați personalul medical ! 

TABATA MY LOVE

Comentariile sunt apreciate

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll to Top
%d bloggers like this: