Sarcina, alăptarea și dieta keto

O cititoare a blogului meu a solicitat informații despre acest subiect foarte disputat. Eu, personal, nu aș folosi keto daca as fi însărcinată sau as alapta.

Ca in orice alt topic despre nutritie, sunt multe păreri legate și despre acest subiect.

 

Sa începem prin a ne uita ce reprezintă sarcina pentru organismul mamei.

 1. Sarcina înseamnă dezvoltarea unui embrion care , jumătate, are material genetic de la mama, jumătate, de la tata. Așadar, pentru corpul mamei, jumătate din copil e un material străin, care poate declanșa o serie de răspunsuri imune ce pot duce la avort sau boli la mama – de ex. , boli autoimune de tiroida, diabet gestațional, sau chiar diabet de tip 1.
 2. Hormonal vorbind, se întâmpla o mulțime de lucruri. Aceste modificări hormonale sunt responsabile de diversele dispoziții psihice specifice gravidității : oboseala, schimbări bruște de umor, lipsa apetitului sexual, senzație de minte in ceata etc.
 3. Hormonul care creste foarte mult in concentrație la începutul sarcinii este numit gonadotrofina corionica HCG. Analiza acestui hormon este des folosită pentru a stabili certitudinea unei sarcini. Hormonul ajuta la pastrarea sarcinii și stimulează hipofiza, o micuța glanda endocrina din creier, dar care controleaza toate celelalte glande din corp.
 4. Cum e de așteptat, in timpul sarcini cresc concentrațiile de progesteron, numit hormonul sarcinii, dar și de estrogeni. Estrogenii ajuta la creșterea masei musculare a uterului, astfel încât acesta din urma sa se adapteze la creșterea fătului, la dezvoltarea de vase de sânge,la dezvoltarea glandelor mamare. Estrogenul este hormonul care creste sensibilitatea femeii gravide pentru mirosuri, gusturi, zgomote și atingere.Gravida e vesela și activa datarita estrogenului.
 5. Progesteronul împiedica acele contracții premature ale musculaturii uterului. Concentrațiile lui se prăbușesc in apropierea momentului nașterii, făcând posibila nașterea. Datorită progesteronului , se încetinește tranzitul intestinal, gravida se simte obosita, nu se poate concentra, nu mai are chef de activitate sexuală.
 6. Către trimestrul 3 , creste și concentrația de oxitocina , care va asigura producția de lapte matern.
 7. Cortizolul creste și el in timpul sarcinii.
 8. Prostaglandinele ( un tip anume , sunt mai multe ), relaxinele, și endorfinele cresc și ele in timpul sarcinii.
 9. Adrenalina, hormonul de răspuns la stress, atinge și ea concentrații mai înalte.
 10. Producția de hormoni tiroidieni și iod creste cu aproximativ 50%. Fără hormoni tiroidieni, fătul nu se poate dezvolta intelectual .
 11. Hormonul de creștere, produs de către hipofiza, este extrem de important pentru dezvoltarea armonioasa a fătului.
 12. O gravida poate dezvolta rezistența la insulina, diabet de graviditate, care poate fi trecător, doar in timpul gravidității, dar, indica risc pentru dezvoltarea ulterioară a unui diabet de tip 2 , și reprezintă un factor de risc pentru făt, deoarece insulina este un hormon de creștere, ceea ce poate duce la fetuși de dimensiuni mari sau alte complicații.

Am descris doar o parte din modificari, ca nu cred ca vreți sa intram in foarte multe amănunte. Devine plictisitor pe urma. Toate modificările induse de sarcina sunt reversibile.

Acum e așa. Dacă te uiți pe ce scrie Maria Emmerich, o foarte cunoscuta ketogenista, merge perfect sa faci keto in sarcina. Poți citi despre părerile ei personale aici.

Am citit și eu ce a scris ea, o parte, și sunt multe lucruri cu care nu sunt de acord, cred ca e un guru care face afirmații ( unele, nu toate ) așteptându-se sa fie luate ca atare, fără justificări prea multe. Dar, fiecare dintre voi poate citi și decide. Nu dezbat unele dezacorduri pe care le am eu vis-a-vis de afirmațiile ei și de ceea ce scrie ea.

Eu am căutat putina știința, studii.

Iată ce am găsit.

 

 • Un studiu publicat in mai 2013 , cu titlul Efectele dietei ketogenice in timpul sarcinii asupra embrionului de șoarece ” , concluzioneaza ca exista malformații dovedite prin studii de microscopie in dezvoltarea embrionului, așadar, a viitorului făt , bebelus, la nivelul mugurilor embrionari ce sunt responsabili de dezvoltarea creierului, măduvei spinării, faringelui, inimii, ficatului. Deschideti linkul pentru amanunte.
 • Un alt articol se referă la un studiu făcut pe femei gravide, cunoscute cu epilepsie, cărora li s-a implementat o dieta riguroasa keto , condusă de către medici, pentru a controla severitatea crizelor de epilepsie. Studiul conchide ca , pentru tratamentul nemedicamentos al epilepsiei la mame, keto este o soluție foarte buna ( dar, asta deja știți , ca keto se folosește in tratamentul epilepsiei de foarte mult timp ), dar, ca se cer studii suplimentare pentru a concluziona ca keto este sigur pentru sarcina, pentru dezvoltarea fătului, necunoscându-se efectele pe termen lung, după naștere. Studiul a fost publicat in Februarie 2017 și se numește “ Dieta ketogenica pentru epilepsie in timpul sarcinii: o serie de cazuri “. Da click pe titlu pentru a citi mai multe despre asta.
 • Alt studiu, publicat in Decembrie 2014 , numit “Dieta ketogenica in timpul sarcinii programează structurile creierului și predispoziția spre depresie și anxietate la șoarecele adult dezvoltat sub keto in timpul sarcinii “. Studiul a demonstrat ca șoarecele expus la keto in timpul sarcinii, a dezvoltat probleme cu învățarea și memoria, precum și tulburări de comportament, dar și o susceptibilitate crescută pentru apariția de boli neurodegenerative. Citeste aici.
 • Ultimul studiu la care voi face referire, se numește ” O dieta ketogenica in cursul sarcinii alterează statusul metabolic al mamei, dar și creșterea și dezvoltarea structurala a creierului la fătul șoarece “. Acest studiu ajunge la concluzia ca o dieta keto in cursul sarcinii duce la reducerea fertilității ulterioare a mamei, creșterea riscului de ketoacidoza gravă ( care înseamnă intoxicație gravă cu substanțe acide, și diferă foarte mult de ketoza nutrițională ) in timpul lactației. Creierul puilor a fost studiat microscopic și s- au dovedit modificări grave in structuri foarte importante ( creierul e important in totalitate, permiteți-mi sa adaug ). Da click aici pentru mai multe date stiintifice.

Concluzia mea : nu aș tine keto sub nici o forma in cursul sarcinii și lactației.

 

Dacă totuși doriți sa încercați, va recomand cu tărie sa luați legătura cu un specialist bun in nutritie și keto, sa va informați obstetricianul și medicul de familie, sa fiți îndrumate de specialiști . Nu faceti nimic de capul vostru ! Va puneti in pericol pe voi, sarcina si viitorul copil, precum si viitorul si sanataea lui si a voastra.

 

Puteți lua legătura și cu Maria Emmerich, care susține ca știe sa supravegheze keto la gravide , dar, cred ca trebuie sa aveți un cont gras in banca.

 

  Dacă îmi puneți întrebări și nu ma informați ca sunteți însărcinate, nu am nici o răspundere medicală sau legală . Nu îmi asum nici o răspundere de vreun fel legată de keto la gravide sau femei care alăptează . Deciziile pe care le luati sunt  răspunderea voastră.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.