A fi sau a nu fi fibra

De cand ma stiu ,am tot auzit de fibre : mananca fibre  in cantitati cat mai mari, ca e bine pentru intestin.

Acum, sunt voci , care spun ca, daca reduc aportul din fibre din alimentatie , de abia atunci o sa functioneze totul perfect. Astazi o sa va prezint un studiu publicat in ”Nutrients ”  in noiembrie 2017  suplimentarea cu fibre alimentare digerabile la cei cu consum alimentar redus de fibre alimentare    (despre studiu  va las sa cititi mai multe voi insasiva ,  dand click aici ).

 

Sa va spun despre experienta mea personala.

Mi-a trebuit cam un an sa imi vindec intestinul bolnav din cauza stilului alimentar anterior stilului de viata keto.

Cand am inceput keto, tranzitul intestinal a incetinit, in ciuda hidratarii corespunzatoare, asa ca, initial, am apelat la laxative. Erau tare dulci si am decis ca e vorba doar de zahar si am terminat cu ele. In urma cu vreo 9 luni, Victor a venit cu ideea de a pune cate 2 linguri de seminte de in (  doza pentru fiecare dintre noi ) pentru a se inmuia in apa, timp de aproximativ 12 ore, pe care le inghitim zilnic , in afara perioadelor cu post ( atunci nu inghitim decat lichide cu valoare calorica zero ). Acum, am un intestin care functioneaza ca un ceas, fara sa fi facut vreo reactie adversa, simptomatica .

Anatomie, Bacterii, Bacterie

Sa vedem ce zice studiul mai sus citat. Este vorba despre un studiu randomizat , ale caror caracteritici au fost:

 • A inclus adulti sanatosi care aveau obiceiul de a vizita toaleta de pana la maxim 3 ori pe saptamana si care aveau un apor alimentar redus de fibre
 • Un grup a beneficiat de aport alimentar de  oligofructoza  , o sursa de fibre din alimente fermentate, bine stabilitit ca reprezinta un prebiotic, iar grupul de control, a primit placebo  ( in designul studiului , maltodextrin). Amandoua grupurile au inceput cu 5 g/zi, doza crescand progresiv la 10 g/zi, pana la 15 mg pe zi . Fiecare din aceste faze de crestere progresiva a durat 4 saptamani.
 • Numarul de evacuari ale intestinului   afost nemodificata pentru grupul placebo ( fara fibre ), dar a crescut pentru cei care consumau fibre, mai ales in cursul perioadei cu cantitati de fibre de 15 g /zi.
 • Consistenta scaunelor a ramas normala, si a aramas normala, in amandoua grupurile.
 • S-a descris o incidenta mica a reactiilor adverse , cu eventuale simptome apartinand tractului intestinal, in amandoua grupurile.
 • Efectele laxative au fost preponderente pentru participantii cu un aport alimentar de fibre de >13g/zi, cu un efect laxativ foarte puternic la un aport alimentar de 10-15g/zi.
 • Un supliment cu oligofructoza din cicoare ( substanta asemanatoare binecunoscutei inuline ) , a produs efect laxativ, fara a cauza stress la nivel intestinal la participantii sanatosi cu constipatie.Fructantii de tip inulina, cum ar fi oligofructoza si inulina, sunt carbohidrati non-digerabili, care sunt considerati fibre alimentare. Se gasesc in stare naturala in :ceapa, grau, usturoi, cicoare, anghinare. Fructanii de tip inulina sunt considerati substante prebitice. Prin fermentarea n lor de catre flora intestinala bacteriana se produce multiplicarea bacteriilor bune pentru sanatatea intestinelor, , creste volumul materiilor fecale si se produc acizii grasi cu lant scurt care stimuleaza miscarile intestinului, ceea ce duce , in final , la evacuarea continutului intestinal.

Discutii initiate de autorii studiului

 1. Cresterea aportului alimentar de fibre reduce constipatia la persoanele cu o dieta saraca in fibre.
 2. Nu exista un conses legat de care tipuri de suplimente cu fibre sunt cele mai bune si  care sunt cantitatile necesare.
 3. Multe din fibrele insolubile agraveaza constipatia ( de ex., celuloza ).
 4. Eficenta psyllium este atribuita componentei solubile, care are capacitatea de a forma un gel ce este putin digerat in intestin.
 5. Afirmatia ca fibrele solubile, digerabile, nu au nici un efect laxativ este in contradictie cu o serie de studii anterioare, dar si cu un studiu recent (vezi mai sus).
 6. Autorii spun ca rezultatele acestui studiu sunt noi in domeniu, deoarece e prima data cand s-a dovedit ca  doza de fibre poat influenta raspunsul laxativ la un supliment cu fructani.
 7. Indivizii cu un consum de <13 g /zi de fibre , necesita suplimentare. Reactiile adverse ale suplimentarii cu oligofructoza nu au fost clinic semnificative pentru participanti.
 8. O crestere graduala a dozei, asa cum e descis in desigul studiului, va duce la adaptarea progresiva a bacteriilor din intesttin, cu reducerea senzatiei de flatulenta, datorita producerii de gaze in exces.

Bacterii, Virus, Boală, Bacterie

Alte discutii :

 1. Cresterea progresiva a dozei de oligofructoza nu s-a asociat cu cresterea frecventei vizitelor la toaleta si nu a diferit , ca model, de cea a grupului placebo.
 2. Unii pcinti au relatat ca nu a existat nici o imbunatatire a constipatiei dupa ingestia de cantitati mati de fibre , aceasta putand duce la concluzia ca exista cauze adiacente care interfereaza cu digestia fibrelor alimentare ( de ex., boli sau tulburari de motilitate intestinala ). Se pare ca patologia intestinului gros terminal si anusului/rectului poate cauza lipsa de raspuns la ingestia alimentara de fibre, necesitand suplimentarea pentru a obtine un efect laxativ.
 3. Suplimentul folosit in acest studiu este metabolizat mai rapid decat inulina in intestin, si anume, in intestinul subtire , ceea ce se asociaza cu multiplicarea bacteriilor intestinale si cresterea metabolismului local. Ce inseamna asta ? Intestin mai fericit! Materiile fecale nu stagneaza la fel de mult in partea terminala a intestinului gros ca si in cazul folosirii inulinei, care se metabolizeaza mult mai greu si, mai ales , acest proces se produce in portiunile terminale ale intestinului gros, ceea ce intarzie evacuarea intestinala.
 4. Proprietatile laxative ale fibrelor insolubile si care sunt gel-formatoare sunt atribuite capacitatii acestora de a absorbi multa apa si a creste miscarile intestinale, ceea ce , in final, duce la evacuarea continutului.

 

Concluzia mea personala ?

Se recomanda consumul de fibre alimentare. Daca tot nu functionezi bine, in ciuda aportului alimentar, inseamna ca exista o patologie locala care impedica fermentarea si, atunci, e necesar sa iei suplimente cu fibre alimentare, pana la rezolvarea problemei.

 

Be keto Be happy !

 

 

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: