Cheat day ( ziua de trișat ) in keto și efectele ei in corp

Ai decis sa începi cu stilul de viața keto. După vreo 2-3 sapatamani vezi multe rezultate pozitive și îți spui : “ Hmmmm, pot mânca 6 zile keto și sa trișez un pic duminica “.

Si eu am făcut asta ( vezi articolul despre experiența mea personală aici ) . Nu cred ca o sa o mai fac vreodată.

Stilul de viata keto atrage un interes din ce în ce mai mare din partea cercetătorilor în știință medicală. De ce ? Pentru ca are capacitatea sa vindece.

Recent UNIVERSITATEA BRITISH COLOMBIA-CAMPUSUL OKANAGAN a publicat rezultatele unui studiu mic, ce e drept, despre efectele zilei de trisat (in keto) asupra sanatatii vaselor de sânge din corp.

Am sa fac o traducere adaptată a acestui articol , pe care il puteti consulta si voi aici.

Rezultatele studiului spun ca doar o singura doza de 75 g de glucoza, echivalentul unei sticle mari de suc sau o farfurie cu cartofi pai, în timp ce tii LCHF/Keto, poate duce la lezarea vaselor de sânge ( adică, tocmai ce tot încerci să eviți când incepi keto ).

Keto este folosit cu mult succes în obținerea remisiei diabetului de tip 2 ( si, nu numai ). Odată cu adoptarea stilului de viață keto, celulele corpului intra in modulul de înfometare în ceea ce privește combustibilul preferat- glucoza -, chimia corpului se schimba dramatic si începe un proces intens de ardere a grăsimilor, ceea ce duce la scădere ponderala si remisia diabetului de tip 2.

Cercetătorii au fost interesați ce se intampla, la modul fiziologic, când o doza mare de glucoza este introdusă în corp.

Vârfurile de creștere a glucozei în sânge și intoleranta la glucoza ( specifice diabetului te tip 2 ) , conduc la creșterea riscului de boli cardiovasculare. Asta se stie cu certitudine.

Acum, cei care au inițiat studiul, au fost curioși sa vada ce se intampla cu vasele de sânge când, practic, le” lovești ”, le ”agresezi” cu o doză mare de glucoza, după ce ai adoptat un stil de viață low carb, ai scazut dramatic consumul de carbohidrati si zahăr din alimentația ta.

Inițial, autorii studiului s-au gândit să observe efectele dozei de glucoza administrate pe raspunsul inflamator din partea corpului sau pe reducerea toleranței la glucoza.

Studiul a inrolat 9 adulți bărbați, tineri, sănătoși. Adică, fără antecedente de boala cardiovasculara, cu vase de sânge sanatoase, neafectate  de inflamatie si ateroscleroza. Subiecții au mâncat o dieta keto cu macroza următoare: 10% carbohidrati, 70% grăsimi si 20% proteine timp de 7 zile. Înainte si dupa aceasta perioada de 7 zile keto, subiecții au primit 75 g glucoza din sucuri.

Ce spun rezultatele ? Anumiți biomarkeri din sânge au evidențiat că vasele de sange sunt lezate, rănite, afectate de creșterea brusca a cantitatii de glucoza din sânge. Deși tinerii înrolati în studiu au fost fără leziuni vasculare cunoscute inainte de initierea studiului, când s-au studiat probe din vasele lor de sânge s-au evidențiat modificări similare cu cele prezente la subiecți cu boala aterosclerotica vasculara, adică, ca si cum ar fi bolnavi de mulți ani. Cercetătorii spun ca aceasta evidența este alarmantă, dar că mai este nevoie de alte studii pentru a confirma rezultatele.

CONCLUZIA AUTORILOR STUDIULUI ( citez ) :

” Datele noastre demonstrează că dieta keto nu este ceva ce faci 6 zile pe saptamana si iti iei liber duminica “.

Așadar, luati decizii informate ! E posibil sa te trezesti bolnav la controalele medicale si , atunci, sa începi să fi furios pe toate articolele pe care le-ai citit precum ca keto te face si mentine sănătos. Privește atunci în urma ! Daca ai trisat, poate de asta te-ai îmbolnăvit. Asteptam noi studii !

 

Imaginile sunt preluate din aplicatia Image Search Man care Pune la dispozitie poze de pe  multiple siteuri. Aici am folosit :

www.lifestyleforreallife.com

www.healthdirect.gov.au

www.bonitas.co.za

www.luciafontaine.com

www.whispear.sh

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.