Psyllium versus făina din semințe de in

Ce e mai bun sa folosesc : psyllium sau făina din semințe de in ? Pot înlocui psyllium cu semințe de in macinate ?

Atat psyllium , cât și  semințele de in sunt foarte bogate in fibre, dar profilul lor nutrițional este destul de diferit.

 

Fibre 

  • 1 lingura de semințe de in nemacinate conține 3 g fibre/ 1 lingura semințe de in macinate asigura 2,2 g /  1 lingura psyllium conține 3 g fibre.
  • Atat fibrele din psyllium, cât și cele din semințele de in , sunt fibre solubile, adică au  capacitatea de a absorbi apa și a forma o substanța gelatinoasa care asigura efectul de scadere a colesterolului, lupta împotriva constipației și ameliorează simptomele in caz de boala diareică.

Acizii grași omega 3

  • Psyllium nu conține grăsimi, așadar, nu  reprezintă o sursa  de acizi grași omega 3.
  • Semintele de in, pe de alta parte, sunt o sursa excelenta de acid alfa-linolenic  ( ALA ) , un puternic antioxidant, de care avem nevoie pentru a menține sănătatea celulara. Omega 3 este unul din acizii grași esentiali care se găsesc in unele alimente. Esențial înseamnă ca organismul uman nu îl poate sintetiza, trebuind adus in corp prin intermediul alimentatiei. Omega 3 sunt acum studiați , la nivel oficial, ca medicație împotriva bolilor cardiovasculare.
    • 1 lingura semințe de in întregi conține 2,5 g ALA/  1 lingura de semințe de in macinate conține 1,8 g ALA . 

 

 Lignani

  • Lignanii sunt așa numiții fitoestrogeni, substanțe chimice care pot produce efecte estrogenic și antiestrogenice in corp ( estrogenii sunt hormonii sexuali care se găsesc in concentrații mari la femei, dar și la bărbați, fiind răspunzători , dacă sunt in exces, de o parte din cancerele de sân, uter, ovare sau de prostata, la bărbați ).
  • Semintele de in conțin cantități importante de lignani, in timp ce psyllium nu are nici un gram de lignan.
  • S-a stabilit cu certitudine, conform a numeroase studii, ca lignanii din semintele de in rebalanseaza estrogenii in corp, inhibând estrogenii rai , ceea ce lasa loc de acțiune pentru estrogenii buni. Exista studii care au evidențiat efecte pozitive ale lignanilor din semintele de in împotriva dezvoltării cancerului de sân sau de prostata.

 

Macronutrienti și energiePsylliumSemințe in macinate
Total carbohidrați 80 g40 g
Fibre80 g33 g
Proteine0 g20 g
Grăsimi 0 g33 g
Energie360 kcal400 kcal

 

Cum înlocuiești psyllium cu făina din semințe de in și, invers ?

Se substituie in cantități egale, intr-un raport de 1:1 . Daca  in rețeta se folosește 1 lingura psyllium, atunci tu o poți înlocui cu 1 lingura făina din semințe de in ( și invers ).

Ca sa beneficiezi  de nutrienții din semintele de in , trebuie sa le consumi macinate. In cazul  in care suferi de constipație , poți folosi zilnic 1-2 linguri semințe de in întregi, puse la înmuiat in apa, cât sa le acopere , de dimineața . Se consuma seara. Tranzitul intestinal se va îmbunătăți pana la perfecțiune, ceea ce înseamnă  o flora intestinală “ buna” care funcționează mult mai bine, ceea ce înseamnă imunitate și sănătate mult îmbunătățite. 

Se recomanda sa începi cu cantități progresive ( in ambele cazuri ), pe care le poți creste, in funcție de necesitați.

Puteti folosi  aceste ingrediente la aluaturi, salate, smoothie, pe deasupra felurilor de mâncare.

Cand folosiți semintele de in macinate in locul psyllium intr-o rețeta, aduceți-va aminte sa recalculati macroza, deoarece semintele de in  macinate au 7 g carbohidrați neți / 1oo g produs.

 

Be keto Be happy !

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: