Exista rezistenta la insulina provocata de keto ?

Orice documentare de a mea porneste de la o provocare personala. asa si acum . Si o sa va povestesc despre noua provocare in acest articol.

Sunt pe keto de 1 an si jumatate. Totul a mers perfect , cu rezultate absolut uimitoare asupra starii mele generale de bine fizic si psihic, asupra sanatatii si greutatii corporale. Toata viata mea s-a schimbat si noul meu stil de viata a adus cu sine extrem de multe avantaje.

Fată, Femeie, Bucurie De Viaţă, Dans

Dupa cum se stie, keto are efecte foarte bune pe reducerea rezistentei la isulina, cauza multor boli : diabet, hipertensiune, obezitate, sindrom metabolic, cancer, boli inflamatorii si degenerative, dementa , etc.

Este posibil ca keto sa cauzeze rezistenta la insulina ?

Haideti sa vedem.

Provocarea mea  are la baza faptul ca in urma cu cateva saptamanai , controlandu-mi glicemia  si cetoza din sange , dimineata, dupa postul de noapte, am descoperit cu uimire negativa, ca glicemiile erau cam maricele si cetoza micuta , nu asa cum ar trebui dupa un post de noapte de 12 ore ( mananc ultima masa in jur de 17.00 si ma trezesc la ora 05.00 ). Sa nu ma intelegeti gresit ! Nu am avut valori de glicemie compatibile cu diagnosticul de diabet, ci neasteptat de mari dupa o perioada de post, dar in limite perfect normale. Daca glicemia e mai mare, se secreta insulina, care inhiba productia de corpi cetoni, asadar, nimic curios in faptul ca si cetoza era mai mica , sub 1.Totusi, nu se mai intamplase asta. obisnuiam sa intru in hipoglicemie noaptea.

O sa ma intrebati daca dormeam bine? Da, dormeama bine. De ce calitatea somnului e importanta ? Daca  nu dormi bine se secreta toata noaptea cortizol , care face ca glicemia sa fie mare. Adica, acest hormo, cortizol, care este un hormon de stress, creste glicemia.

M-am trezit si mai devreme, la 04.00 , pentru ca Victor ncepe munca asa devreme in unele saptamani. M-am testat. Aceeasi situatie.

Concluzia: glucoza nu este folosita de celule, deci, rezistenta la insulina. Foarte dezamagita am fost pentru ca nu reuseam sa inteleg.

Sunt omul ” de ce se intampla asta” . Acest fapt ma ajuta sa incerc sa aflu raspunsuri si sa invat multe. Asa am facut si acum. Am incercat sa gasesc explicatii stiintifice legate de acest fenomen de rezistenta la insulina indus chiar de keto, adica un efect paradoxal.

Întrebare, Semn De Întrebare, Ajutor

Sa o luam de la baza. Ce se intampla,  in mod normal,cu carbohidratii pe care ii mancam ( stiu ca stiti toate astea, dar o recapitulare nu strica niciodata ):

 • dupa inceperea proceselor de digestie, carbohidratii se transforma in zahar , ceea ce duce la cresterea glicemiei
 • cresterea glicemiei semnalizeaza pancreasului sa secrete insulina
 • insulina este cheia care deschide celule din corp astfel incat glucoza sa patrunda in celule
 • celulele ard glucoza si o transforma in energie, inmagazinata in mici molecule de energie numite ATP-adenozintrifosfat-  , apa si dioxid de carbon. Astfel se mentine glicemia normala

Despre rezistenta patologica la insulina puteti citi in articolul urmator

https://lacra.blog/2018/07/02/insulina-si-rezistenta-la-insulina/

O alta forma de rezistenta la insulina , dar care este considerata fiziologica, adica, nu reprezinta o boala, este fenomenul ”DAWN” sau ”fenomenul zorlor ” , despre care puteti citi in articolul meu  de mai jos.

https://lacra.blog/2019/04/04/de-ce-corpii-cetonici-au-valoare-mica-dimineata/

Efectul Somogyi este reprezentat de o glicemie mare dimineata prezenta la cei care au diabet ( indiferent daca e de tip 1 sau 2 ) care se trateaza cu insulina . Insulina induce scaderea glicemiei in cursul somnului , persoana nu simte asta, deoarece doarme , iar corpul incepe sa secrete hormoni de contrareglare, adica hiperglicemici, care restabilesc valorile normale ale glicemiei. Dar, acesti hormoni nu stiu cand sa se opreasca , deci glicemia va creste disproportionat de mult, fiind mare la trezire, dimineata. Acesti hotmoni sunt cortizolul, adrenalina, glucagonul si hormonul de  crestere.

Diabet Zaharat, Stop, Sânge, Zahăr

Acum ajung la ce ma doare , rezistenta la insulina determinata de stilul de viata keto, care poarta numele de ” REFUZUL ADAPTATIV AL GLUCOZEI DE CATRE CELULE ”.

Sa traducem  acum toata definitia asta.

 • a fi keto adapted ( adaptat la keto ) inseamna ca celulele din corpul tau au invatat sa foloseasca ketonele ca si sursa de energie.
 • cand esti keto adapted celulele tale prefera sa foloseasca corpii cetonici , si nu glucoza , ca sursa de energie
 • in cursul noptii , facem hipoglicemie, pentru ca nu mancam
 • intre orele 04.00 si 09.00 se secreta hormonii pe care i-am amintit mai sus. Ei se secreta in condirii fiziologice, adica, pentru ca asa e programat corpul, dar si ca raspuns la valorile mici de glicemie din cursul noptii, cand dormi si numananci. Ca rezultat . glicemie mai mare, adica glucoza mai mlta in sange. Insulina se secreta si se duce la celule, baga cheia, celula raspunde : imi pare rau! Nu-mi mai place ca glucoza sa intre in casa mea, ma inteleg mai bine cu cetonele. Deci, glucoza este refuzata, nu este preluata de catre celule. De aici, glicemia mai mare. Ca o rezistenta la insulina. Adica, celula rezista efectelor insulinei.

Iata si raspunsul in cazul situatiei mele.

Grijile mele au luat sfarsit !

Fată, Beach, Ocean, Valuri, Jumping

A fi rezistent la insulina in keto nu înseamnă același lucru cu rezistenta la insulina despre care tot citești. In keto  celulele prefera corpii cetonici in locul glucozei, dar, glicemia  este întotdeauna în limite normale, nu în valori de diabet. Este de fapt un mecanism de adaptare a celulelor la metabolismul keto. Nu inseamna boala, nu inseamna diabet.

 

Ce poți face ?

 • Poți reduce cantitatea de carbohidrați, pentru o perioada, la 15 g neți pe zi sau 20 g totali.
 • Poți evita, pentru o perioada, deasemenea, produsele lactate care induc o creștere mai mare a glicemiei decât verdețurile, de exemplu.
 • Poți să te antrenezi mai mult sau mai des.
 • Poti incerca  sa asociezi postul intermitent.

Be keto Be happy !

3 Replies to “Exista rezistenta la insulina provocata de keto ?”

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.