Cafeaua, autofagia și postul prelungit

 

Da, iubim cafeaua ! Da, postim pentru autofagie !

Iubim atât de mult cafeaua încât am investit ceva bani într-o mașinărie care macină proaspăt cafeaua și ne bucura cu mirosul ei de fiecare dată când zicem: mai bem o cafea ?

Am mai dezbătut subiectul efectului cafelei asupra cetozei și autofagiei și în alt articol.Acum am ales să mă bazez pe un studiu științific pe care l-am găsit după ce am inceput să mă întreb dacă nu cumva consum prea multa cafea , ceea ce ar putea să îmi afecteze negativ autofagia. Mă întrista gândul că ar trebui să renunț la cafea in timpul postului prelungit. Dar, ce nu face omul pentru sănătate ?!

 

Mai multe studii epidemiologice au demonstrat că un consum cronic de cafea ( cronic, adică în fiecare zi ) este asociat cu ameliorarea unor boli metabolice , precum și cu reducerea mortalității de orice fel de cauză.

 

Consumul de cafea este asociat cu reducerea  cancerului, bolilor de inimă și de plămâni, accidentului vascular cerebral, diabet și infecții, și se manifestă în mod similar atât la bărbați, cât și la femei.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20181814

 

Aceste efecte benefice descrise mai sus sunt dependente de doză , cu un platou care se atinge la 6 cesti pe zi, și sunt independente de conținutul în cofeina. Adică, aceste avantaje asupra sănătății se observă indiferent daca bei cafea cu cofeina sau decofeinizată.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23934579

Alte studii independente au demonstrat că  există o legătură benefica intre consumul de cafea și scăderea agresivității cancerului de endometru, de san, de ficat, de colon și prostată. Accesați linkurile de mai jos pentru o documentare mai temeinică.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3288610/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24769862

Se vorbește mult in ultimul timp despre autofagie. Autofagia este un proces prin care corpul își restructurează componentele îmbătrânite și defecte. Sa ne înțelegem….corpul este superdestept, nu va elimina nimic, doar va ” recicla “. Autofagia este privită ca un proces de regenerare celulara, reîntinerire a corpului, ceea ce înseamnă și îmbunătățirea parametrilor de sănătate. Autofagia este implicată și în ceea ce se numește hormeza, adică procesul de readaptare a celulelor la stress. Acest proces face ca celulele să devină mai rezistente la nivele de stress care, altfel, fără autofagie, ar fi dus la distrugerea și îmbolnăvirea celulelor.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19801973

Există, deasemenea, date științifice care indică faptul că autofagia poate ajuta in lupta cu cancerul.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20712403

 

 

În studiul la care fac referire ( și o să las linkul mai jos ) s-au folosit șoareci cărora li s-a administrat  cafea cu cofeina și decofeinizată. Consumul de cafea cu cofeina a dus și la scădere în greutate, efect neobtinut la șoarecii cărora li s-a administrat cafea decofeinizată.

Apoi, cercetătorii au măsurat chestii specifice autofagie ( formarea de microorganite celulare numite autofagozomi, nu intru in amănunte ) și au concluzionat că :

1. Autofagia se intensifică după 4 ore de la administrarea de cafea, cu sau fara cofeina.

2.Efectele de stimulare ale autofagiei după administrarea de cafea au fost bine exprimate după 24 de ore și  au fost vizibile pe toată perioada studiului de 2 săptămâni.

Concluzia studiului : consumul cronic de cafea, inclusiv decofeinizată, induce autofagiei.

Ia sa mai trag o cafea ! Și să îmi continui postul liniștită.

Pentru  cei care vor să citească mai mult pun la dispoziție linkul studiului .

 

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4111762/ 

Be Keto Be happy !

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.