Cum să îți evaluezi balanța glicemiei

După cum scriam într-un articol anterior, keto poate să ducă la un fel  de rezistență la insulină , dar care nu înseamnă  toate problemele rezistentei patologice la insulină. Rezistența la insulină indusă de keto este total nepericuloasă și este , de fapt, un fenomen de refuz al celulelor de a mai  prelua glucoză atunci când se produce adaptarea la keto. Așadar, glicemiile sunt in limitele perfect normale, nu apare diabet. Celulele prefera corpii cetonici in loc de glucoză.

Dar să presupunem că încă mai ești grăsuț, ești pe keto de 2-3 luni și nu știi cu exactitate cum să îți evaluezi glicemiile. Ești keto adapted sau încă mai există rezistență patologica la insulină.

Ei , bine, astăzi o să vă povestesc de câteva analize pemcare le puteți face că sa evaluați balanța glicemiei in corp. Apoi, glicemia poate fi un pic mai mare dimineața, datorită secreției de cortizol, ceea ce te poate deprima.

Insulina pe nemâncate 

Dacă valoarea acesteia este mare, ai rezistență patologica la insulină. Înseamnă boală. De obicei, se asociază cu valori mari ale glicemiei pe nemâncate.

Hemoglobina glicozilată= HbA1c

Este o măsură a metabolismului glucidelor estimat pe 3 luni. V-ați întrebat vreodată de ce pe 3 luni ?

Hemoglobina este un pigment prezent în globulele roșii. Globulele roșii au o durată medie de viață de aproximativ 120 de zile. A măsura glicozilată hemoglobinei înseamnă  că măsurăm nivelul de inflamație indus de glicemiile mari asupra globulele roșii.  90 de zile se consideră un interval de timp adecvat pentru a monitoriza modificările, cu gândul la cele 120 de zile de viață.

Practic , 50 din valoarea unei probe de hemoglobină glicozilată este data de ceea ce se întâmplă în ultimile 30 de zile înaintea de recoltarea probei, 40% de ceea ce se întâmplă cu 30-90 zile înainte să ți se recolteze proba și 10 % de zilele 90-120 înainte de analiză.

Cu cât hemoglobina glicozilată are o valoare mai mare de 5,6 % , cu atât mai mult înseamnă că te îndrepți către diabet și rezistență la insulină.

 

 

Proteina C reactivă = CRP, PCR

Este un marker care se corelează perfect cu glicemiile mari. Glicemiile mari induc inflamație. Analiza măsoară inflamația în corp.

 

HOMA-IR 

Este cel mai bun instrument de a evalua rezistența la insulină.

HOMA-IR = Insulina pe nemâncate ( mU/l ) glicemie pe nemâncate ( mmol / ) și produsul se împarte la 22,5.

În Romania valorile glicemiei se exprimă în mg / el. Atunci , calculul se face astfel :

 

HOMA-IR= Insulină pe nemâncate ( mU/l ) x glicemie pe nemâncate ( mg/ dl ) și produsul obținut se împarte la 405.

Cum se interpretează indicele HOMA -IR

  • Valori sub 1 : sensibilitate perfectă la insulină. Valoare ideală.
  • Valori peste 1,9 : primele stadii ale rezistenței la insulină.
  • Valori mai mari decât 2,9 : rezistență gravă la insulină.

Indicele HOMA  evaluează relația dintre insulină și glucoză luată că o reacție complexă, nu ca parametrii individuali. Asta înseamnă că se recomandă să recoltezi probe de sânge pe nemâncate, în același moment pentru amândouă măsurile. Nu insulină într-o zi și glicemia 3 zile după sau cu 2 ore înainte. Nu! Precis și exact în același moment .

Mai jos , puteți accesa un astfel de calculator pentru HOMA-IR.

https://www.mdcalc.com/homa-ir-homeostatic-model-assessment-insulin-resistance

 

Be keto Be happy !

 

 

 

 

1 thought on “Cum să îți evaluezi balanța glicemiei

Comentariile sunt apreciate

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: