Oboseala adrenală

Vă tot povestesc prin articolele mele că sistemul hormonal, hormonii, controlează , practic, orice proces care are loc în corp.

Nu știu dacă ați citit ceva despre oboseala adrenală sau, corticosuprarenală. Nu e o noțiune acceptată de către medicina clasică. Dar,  se discută  mult despre ea in abordarea holistică a sănătății corpului. Sunt un fan al holisticii. Și am devenit așa odată cu keto, care  m-a învățat să citesc cât  mai multe și să îmi abordez sănătatea  intervenind la mai multe nivele.

In creier exista o glandă numită hipofiză și o altă parte a creierului numită hipotalamus. Acestea controlează secreția celorlalte glande endocrine din corp. Glandele suprarenale, foarte importante pentru funcționarea organismului, sunt situate că niște căciulițe deasupra rinichilor.

Glandele suprarenale sunt indispensabile vieții. Ele produc cortizolul ( nu putem trăi fără cortizol ), adrenalina și noradrenalina , hormonii sexuali, aldosteronul ( acesta din urmă controlează balanța de sodiu/ sare și potasiu, precum și a apei  din corp ).

Cei care suferă de boli ce duc la dispariția producerii de cortizol sunt dependenți de administrarea de cortizol sub forma de pastile sau injecții. Cortizolul ne ajută să reacționăm in condiții de stress ( boală, traumatisme, orice altceva asociat cu stressul corpului ).Ar fi multe de povestit, dar nu vreau sa scriu un eseu medical.

Simptome asociate definiției de oboseaală corticosuprarenală 

 • Așa cum ii zice și numele, oboseală cronică
 • Depresie și anxietate
 • Tulburări de concentrare și memorie
 • Insomnie și tulburări de somn
 • Dureri musculare, articulare
 • Dureri de cap
 • Pofta de dulce
 • Pofta de sare
 • Ceață mentală

De ce apare sindromul de oboseală corticosuprarenală

Simplu. Stress cronic, cu durată prelungită.

Acesta duce la secreția de cortizol și adrenalină, hormoni numiți ” de luptă sau fugă ” . Rezultatul producerii acestor hormoni este creșterea tensiunii arteriale și a pulsului, creșterea glicemiei ( glucoza din sânge ). Astfel, se produce secreția altor hormoni, de exemplu insulina, care trebuie să scadă glicemia. Dar, stressul e permanent, deci glicemia e crescută permanent, insulina este mereu produsa . Încetul cu încetul se  poate instala rezistența la insulină. Corticosuprarenala devine epuizată și nu mai poate ține pasul sa producă hormonii amintiți mai sus. Așa apare sindromul numit în titlu.

Oboseala adrenală nu este același lucru cu boala Addison, care este foarte gravă, incompatibilă cu viața dacă nu se tratează cu cortizol.

Dacă experimentați simptomele de mai sus e bine să luați legătura cu medicul vostru , pentru investigații. Sunt o mulțime de boli care pot duce la aceleași simptome.

Ce poți face sa te simți mai bine?

 • Adoptă o dietă low carb, cu cantități crescute de proteine.
 • Evită alimentele procesate.
 • Gătește curat, fara să prăjești.
 • Evită consumul excesiv de cafea.
 • Ia suplimente cu magneziu, vitamine din grupul B.
 • Apelează la așa numitele ierburi adaptogene ( din medicina ayurvedica ) : lemn dulce, ashwaganda, astragalus, rodiola.
 • Consuma ciuperci bogate în antioxidanți, care susțin sistemul imunitar ( gen cordyceps, reishi , shiitake, maitake ).

Voi continua cu alte 2 articole ( cel puțin , așa mă gândesc acum , că vor fi doar 2 ) in care voi dezbate despre keto și oboseala adrenala , dar și despre ierburile adaptogene. Cred că e interesant să aflăm cum putem să ne îmbunătățim calitatea vieții.

O persoană dragă mie îmi zicea într-o zi :

Nu contează  cât de mult trăiești, contează  ce calitate a vieții ai. 

Am fost foarte de acord. De asta vă împărtășesc și vouă din ceea ce ce citesc. E interesant ( opinia mea ) și mă face să mă simt bine. Fizic și emoțional, că pot fi de ajutor.

Be keto Be happy !

Imagini preluate prin intermediul appului Image Search Man din :

http://www.bengreenfieldfittness.com

http://www.top10homeremedies.com

http://www.modernature.nordicshops.com

 

 

 

 

 

1 thought on “Oboseala adrenală”

 1. Pingback: Keto/LCHF , oboseala adrenală și sarea - Eu si stilul de viață keto

Comentariile sunt apreciate

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll to Top
%d bloggers like this: