Suplimentele cu cetone/ ketone

Dragii mei cititori  , m-am decis să atac și eu acest subiect.

Industria nu putea să piardă startul în producția de bani dintr-o afacere atât de vizibil și previzibil profitabilă afacere care se numește stilul de viață keto. Care este tare de tot pe val.

Și , iata-ne bombardați cu mii de chestii care poartă eticheta keto pe ele.

Sunt ele bune ? Vin cu beneficii ? Să dau banii sau nu  pe ele ?

Să vedem, zic eu. Să ne documentam împreună și să luăm decizii individuale, personale.

Ketonele endogene/ corpii cetonici endogeni

 • Sunt deșeurile rezultate din arderea acizilor grași în corp. Endogeni = in interiorul organismului.
 • Sunt reprezentați de beta hidroxibutirat ( pe care îl măsurăm noi in sânge ), acetoacetat și acetonă.

Ketonele exogene/ corpii cetonici exogeni

 • Exogeni= produși  în afara organismului
 • Nume generic= suplimente cu ketone/ corpi cetonici

Ce au in comun cele 2 tipuri de corpi cetonici ? Ambele tipuri duc la creșterea concentrației din sânge a betahidroxibutiratului . Totuși, adaptarea la dieta keto , fara suplimente adăugate, rezultă într-un altfel de tip de cetoza nutrițională, cu alte efecte pe metabolism. Așadar, faptul că tu ai decis să iei suplimente cu cetone nu înseamnă că obții aceleași rezultate ca în cazul în care ești bine adaptat la keto prin mecanisme naturale, fără adăugarea de suplimente chimicale, artificial obținute.

 

Deci, cum se produc , in mod normal, corpii cetonici in corp. Simplu ! Când îți reduci semnificativ aportul de carbohidrați , pe o perioadă îndelungată de timp, ficatul va începe să producă aceste  ketone / corpi cetonici. Unii aleg această cale, naturală, fiziologică. Alții, mai grăbiți, adaugă și suplimente cu ketone, care au invadat piața in acest moment.

 

Pe scurt despre corpii cetonici

 1. Corpii cetonici produși de ficat sunt : beta- hidroxibutiratul ( BOHB ) și aceroacetatul (AcAc).
 2. Din ceea ce am citit, se estimează că un adult poate produce în jur de 150 g corpi cetonici in timpul unui post prelungit și circa 50-100 g pe zi în cazul în care este perfect adaptat keto.
 3. O parte din acetoacetat este , in mod normal, metabolizat cu formarea de acetonă . Acetona se elimina prin respirație și urină. De asta  apare mirosul specific cetozei.
 4. Cea mai mare parte a acetoacetatului produs in ficat este preluat de către mușchi și transformat în BOHB. Aici stă secretul adaptării la keto. Adică, în creșterea capacității rinichilor și mușchilor de a prelua acetoacetatul și de a-l transforma in betahidroxibutirat. Cu cât mai mult betahidroxibutirat , cu atât mai bine: ești keto adaptat.
 5. Metabolic vorbind, cei doi corpi cetonici par , de asemenea, să aibă efecte diferite. Acetoacetatul ajută la regenerarea musculara. BOHB  reglează activitatea celulelor la un nivel mai fin.

 

Datorită celor enumerate mai sus, dar și datorită faptului că acetoacetatul obținut sintetic  este chimic instabil ( descompunandu-se foarte ușor în acetonă , care se elimină rapid prin respirație ) , se fac eforturi de a se obține suplimente doar cu BOHB .

Acum, nu as vrea să vă plictisesc cu amănunte chimice, dar ca så înțelegeți niste lucruri , trebuie să vă povestesc ceva. Molecula de BOHB poate căpăta o formă de izomer D ( care se produce în mod natural în corp ) sau L. O să vedeți mai departe de ce vă dau dureri de cap cu informațiile astea. Ketonele sintetice conțin atât forma  D, cât și forma L. Cele 2 forme nu sunt la fel de active, de eficiente. Forma D ( deci, cea produsă în corp ) este cea care este cea mai energetic și metabolic activă. Nu știe nimeni dacă forma L poate fi transformată în corpul uman în forma bună, D.  Se pare că nici măcar nu putem măsura prezența în sânge a acestei forme L. Dar, se știe sigur că nu pare toxica pentru organism.

 

Ce tipuri de suplimente există pe piață ?

 1. Săruri cu corpi cetonici
 2. Esteri cu corpi cetonici

Sărurile cu corpi cetonici

 • Sunt formate prin combinația chimică cu un mineral , de exemplu, natriu/ sodiu, calciu, magneziu, potasiu.
 • Recomandările generale legate de aportul zilnic al mineralelor de mai sus variază între câteva sute de mg până la 5 grame.
 • Recomandările privind aportul de suplimente cu ketone ca så mimezi cetoza nutrițională este să înghiți 50 g de corpi cetonici artificiali. Ceea ce va duce la ingestia unor cantități extrem de mari din mineralele descrise mai sus. Nu este cunoscută toleranța corpului la astfel de cantități imense de minerale. Adică, nu știm dacă ne ucide, ne lasă indiferenți sau ne face  vreun alt fel de rău.
 • Concluzia: dacă iei 50g corpi cetonici artificiali sub forma de săruri , iei o doza potențial prea mare de minerale ( mai bine zis, mineralul folosit pentru obținerea sării ) și nu se cunoaște efectul advers al acestei cantități mari de minerale asupra corpului. Plus că e și povestea aia de mai sus, cu forma D  și forma L. Deci, nu știi câtă forma bună D ai introdus în corp. Poate…..mai nimic.

 

Esterii cu corpi cetonici

 • Par mai promițători ca și sursă artificială de BOHB.
 • Pot avea un gust neplăcut.
 • Pot determina probleme cu sistemul digestiv.
 • Un studiu a evidențiat creșterea cetozei nutriționale din sânge, după administrarea de esteri ( 50 g ) de la 3 ( la 10 minute după administrare ) la 6 ( la 20 minute administrare ).
 • Alt studiu a punctat că există o scădere a apetitului după administrarea aceleași doze , dar nu se știu efectele pe termen lung
 • Alt studiu s-a concentrat  pe efectele asupra glicemiei : administrea unei singure doze înainte de administrarea de glucoză, a dus la scăderea glicemiei cu circa 11%.

Så vorbim despre diferența dintre cetoza artificiala ( adică, cu luat de suplimente ) și cea naturală ( cetoza nutrițională )

 • Nu mai mănânci carbohidrați, intri în cetoză. Cetoza nutrițională înseamnă că măsori un nivel intre 1 și 3 de corpi cetonici în sânge.
 • Iei suplimente cu cetone , intri în cetoză. Cu aceleași valori ca mai sus.
 • Administrarea de esteri pare să ducă la scăderea unor mecanisme metabolice importante ( ceva care are de-a face cu scăderea oxidărilor in corp ), deci, nu par așa benefice.
 • In cetoza nutrițională  exista o eliberare permanentă de corpi cetonici din ficat. Celulele au mereu acces la corpi cetonici, așa numit la cerere. Adică celula spune ficatului : ospătar, ia mai dă niste corpi cetonici. Iar ficatul se prezintă imediat cu comanda.
 • În cetoza chimică, artificiala, cetoza este în valuri, depinzând de administrarea suplimentelor. Celula spune : ospătar, dă cetone. Ospătarul spune: Mai așteaptă, nu am deschis butiqul ! Așadar, nivelul de cetone din sânge poate fi chiar zero în anumite momente  ale zilei. Apoi, există studii care au arătat că esterii au redus marcant cantitatea de acizi grași liberi din sânge. Și noi ce vrem ? Să ardem acizi grași ca så producem deșeurile astea numite cetone. Pai, vreau eu sa iau un supliment care îmi scade acizii grași, dar și cetoza permanentă ? Chestie de decizie personală.
 • Ultimul aspect, dar , important. Esterii sunt foarte scumpi.

 

Concluzii

Administrează de suplimente cu cetone duce la creșterea corpilor cetonici din sânge. Creșterea se produce rapid și este tranzitorie. Noi o vrem permanentă, in fiecare secundă. Efectele par pozitive, dar studiile nu au ajuns la o concluzie clară. Încă e o călătorie.

Ce am făcut noi ?

Nu am luat. Am discutat mult despre subiectul ăsta și ne-am spus : ce bucurie mare am că am cetoza mare , când o măsor, știind că am crescut-o artificial. Eu vreau că organismul meu să îmi producă cetone. E ca și cum ești la școală, ai niste note micuțe in catalogul oficial, dar, mai ții  și tu un catalog acasă, unde îți dai doar 10. Și tare crezi că ești bun !

Ce am folosit și folosesc in continuare este MCT cu cifra octanica 🤣 pura : C8 . Fără alte C6,C10,C12.  E mai scump , dar, o cetoză am și eu !

 

Be keto Be happy !

Surse imagini foto : Pixabay și Unsplash

Comentariile sunt apreciate

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll to Top
%d bloggers like this: