Enzimele digestive

Ce sunt enzimele digestive?

O să găsiți în multe din articolele mele această noțiune: enzime digestive.

Noi le folosim ca să ajutăm procesele de digestie , adică, practic, să ușurăm munca sistemului digestiv . Ajutând digestia proteinelor, carbohidraților și grăsimilor, ajuți metabolizarea lor mai rapidă, scazi stressul pe tubul digestiv, asiguri sănătatea organelor implicate în procesul de digestie și a bacteriilor din intestin.

Ce sunt enzimele digestive?

Enzimele , in general, sunt substanțe care catalizează, ușurează, transformarea unei molecule complexe, în substanțe cu greutate moleculară mai mică. Nu există nici un proces în corp să nu necesite o enzimă. Dacă o enzimă nu există, corpul încearcă rapid să o producă. Totul este scris în codul nostru genetic, personal. Genele mele nu sunt comune cu genele tale. Suntem unici la orice nivel. Dacă organismul nu are capacitatea genetică să producă o anumită enzimă, apar boli. Nu intru în amănunte, că sunt prea științifice.

Sufixul pentru enzime este -ază . Prefixul indică ce tip de substanță este catalizată. Protează, pentru proteine, lipază, pentru lipide ( mai bine cunoscute sub numele de grăsimi ), lactază, pentru lactoza din produsele lactate, etc. Dacă substanța s-ar numi ” Lacra ” , enzima corespunzătoare s-ar intitula ” lacrază “🤣.

Ce organe secreta enzime digestive

Enzimele digestive sunt secretate de glandele exocrine ( diferite total de cele endocrine ) din structura :

  • Glandelor salivare
  • Glandelor din stomac
  • Pacreasului
  • Intestinului subțire

Glandele endocrine produc hormoni. Hormonii intră direct în sânge și se duc să își facă treaba la nivelul diverselor celule țintă.

Glandele exocrine produc substanțe care nu se varsă în sânge , ci în diverse cavități ale corpului sau în exteriorul lui. Plângi ? Lacrimile sunt rezultatul unei secreții exocrine care se varsă în exteriorul organismului. Enzimele digestive se eliberează în cavități precum gura, stomacul, duodenul, intestinul subțire.  

Într-un articol viitor o să vă povestesc și despre enzimele vegetale, din plante, și cele bacteriene,  care au multe efecte benefice în diverse boli.

Acum, însă, o să vă prezint, pe scurt, cele mai importante enzime din corp. Lista e imensă, dar mă opresc la ce ar trebui să existe într-un supliment cu enzime digestive , când doriți să cumpărați așa ceva.

De ce să îmi cumpăr suplimente cu enzime digestive ?

Marea majoritate a oamenilor suferă mai mult, sau mai puțin , de probleme digestive. Datorită alimentației , stressului, poluării, tratamentelor antibiotice, altor boli asociate ( nimic nu funcționează independent în corp ) , toxinelor cu care venim în contact, etc.

Suplimentarea cu enzime digestive are ca efecte :

  • Ameliorarea simptomelor supărătoare gen balonare, senzație de prea multe gaze în abdomen, senzație de tensiune , înțepături, crampe abdominale.
  • Facilitează digestia completă a alimentelor. Dacă alimentele sunt incomplet digerate, ele devin iritante pentru mucoasa intestinala și nu putem primi toate substanțele nutritive de care avem nevoie. Iritația duce, în final, la sindromul de intestin permeabil

Care sunt cele mai bune suplimente cu enzime digestive ?

Ei, bine, nu mă apuc să fac reclamă vreunui produs. Piața este inundată de diverse suplimente.

Tratamentul cu enzime digestive a fost revoluționat de apariția produselor care enzime din plante și bacterii. Iar cele mai evoluate conțin și prebiotice și probiotice.

Ce doză de suplimente să iau și când ?

Când te uiți la o listă cu ingredientele conținute într-un comprimat de supliment, asigură-te  că ai enzimele descrise mai sus.  Nu este importantă cantitatea scrisă în mg, ci nivelul de activitate, descris în ” unități de activitate “. De asta o să vedeți niște prescurtări ciudate pe etichete.

Doza este individuală. Alege mărci de calitate, studiază piața și recenziile. Începe prin a respecta recomandările de pe ambalaj.

Cea mai bună dovadă că iei doza adecvată este că simți îmbunătățiri. Dacă după 2 săptămâni simptomele tale nu s-au ameliorat, trebuie să te gândești la altă doză.

Suplimentul se administrează întotdeauna când mănânci. Nu mai devreme, nu mai târziu. E logic, nu ? Trebuie să ajute digestia, când mănânci.

Noi nu mai prezentam vreun disconfort digestiv după o perioadă așa îndelungată în keto, dar tot folosim enzime digestive. Ușurăm viața canalului digestiv. Iar când rupem un post , poate luam chiar 2 comprimate. De ce ? Păi, în timpul unui post prelungit, mucoasa intestinală se reînnoiește. Când mâncăm, celulele necesită o perioadă de timp pentru a-și maturiza toate sisteme enzimatice. Și, atunci, sărim noi în ajutor.

Keto fara fiere

Dieta ketogenica fara fiere

Cam asta ar fi povestea despre mult amintitele enzime digestive. Am spus povestea pe scurt, că nu era cazul să încep cu amănunte medicale. Dacă știți toate astea, aveți noțiunile de bază . Așa cred eu.

Be keto Be happy !

Discover more from lacra.blog

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading

Scroll to Top