Uleiul esential de tamaie-aromaterapie

Uleiul esential de tamaie – frankincense

Uleiul esential de tamaie este esenta uleiurilor esentiale. Este cunoscut ca frankincense in lumea aromaterapiei.

Putina istorie

Uleiurile esențiale sunt folosite de mii de ani pentru proprietățile lor de a ameliora anumite probleme de sănătate.

Inițial erau folosite la producerea de parfumuri. Avicenna ( care a trăit prin 980 înainte de Hristos ) a fost primul interesat de ce pot face picăturile miraculoase. Istoria e lungă.

Dar, proprietățile terapeutice ale uleiurilor esențiale , înscrise, acum, ca aromaterapie, au fost descoperite printr-o întâmplare . În anul 19010, un chimist cosmetic  ( parfumier ) , RENE MAURICE GATTEFOSSE, a fost victima unei explozii în propriul laborator. A suferit arsuri grave la nivelul mâinilor și, de dureri, și-a introdus mâinile într-un vas cu ulei de levănțică. Conform mărturiilor lui : ” Procesul de vindecare a început de a doua zi, fără complicații “.  El a devenit dedicat studiului proprietăților de ameliorare/ vindecare ale unor boli. El a numit această știință aromaterapie.

Iar , ca întotdeauna, voi argumenta și cu studii științifice ce afirm. Da, și uleiurile esențiale sunt studiate științific. Și își dovedesc forța miraculoasă în aceste studii.

Uleiuri esentiale - aromaterapie
Aromaterapie

Cum am inceput eu sa folosesc uleiurile esentiale

Odată cu schimbarea stilului alimentar, s-au schimbat multe în stilul meu de viață . De asta nu zic ” eu și dieta keto ” , ci ” eu și stilul de viață keto” . Dar, nu vreau sa te plictisesc cu amănunte.

Cert este că am o cutie mare plină cu uleiuri esențiale de tot felul, am aparate cu care difuzez uleiuri esențiale cam prin toată casa, le folosesc în toate produsele mele cosmetice pe care le fac singură, în casă, din produse ecologice, bio, în procesele de detox, etc. Am reușit să scriu câteva articole și rețete despre diverse produse pe care le folosesc eu. Fără reacții adverse și cu efecte foarte vizibile.

Balsam de casa pentru par

Uleiul esențial de tămâie ( frankincense pe engleză ) este considerat regele uleiurilor esențiale.

Frankincense provine din ” franc encense ” care se traduce ca aromă de calitate, in franceza veche.

Unul din cei 3 Crai de la Răsărit i-a dus în dar pruncului Isus o sticluță cu acest tip de ulei, care stimulează imunitatea, este antiinflamator, scade anxietatea și calmează reacțiile de stress.

Uleiul de tămâie este mult folosit în religia ortodoxă tocmai pentru că este considerat un ulei sfânt.

Miroase ca o combinație de brad, lemn și lămâie.

Se extrage din rășina unor arbori din specia Boswellia ( carterii, serrata și ferreana ) .

Rasina de tamaie

Dintre aceste 3 specii,  cea care produce componentele cu efectele cele mai potente antiinflamatorii ( și, potențial, anticanceroase ) este Boswellia serrata. Componentele de care vorbesc sunt numite terpene și acidul boswelic.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22457547

Uleiurile esențiale sunt foarte potente. Nu folosiți niciodată uleiuri esențiale nediluate în uleiuri de transport ( jojoba, măsline, sâmburi de caise, cocos, etc).

Cum diluezi uleiurile esentiale ?

Cum diluezi uleiurile esentiale ?

Cum actioneaza uleiul esential de tamaie?

Se crede că  substanțele conținute în uleiul de tămâie stimulează sistemul limbic din creier.

Sistemul limbic este o parte din structructura creierului care controlează emoțiile, răspunsurile endocrine și organice ale corpului la numeroși stimuli din mediul înconjurător. Cine vrea să citească mai mult este invitat să acceseze linkul de mai jos.

https://webspace.ship.edu/cgboer/limbicsystem.html

Doresc doar sa te atentiontionez la un aspect important : dacă îți procuri un ulei esențial pe care scrie pentru masaj, sau ” fragrance ” sau ” ulei parfumat” , nu te aștepta să obții mare lucru de la el. Caută etichete pe care sa scrie ” ulei esențial pur ” , dacă se poate chiar bio, de la branduri cunoscute ( nu dau nume , nu fac publicitate , dar, poți studia pe internet sau intreba cunoștințe care au acest interes ). 

Ce poate face uleiul esential de tamaie pentru tine ?

1. Reduce reacțiile de stres și emoțiile negative

Astfel de efecte apar când arzi tămâie ( înțelegeți de ce se folosește în religie ? ) sau difuzezi câteva picături de ulei în cameră, sau pui 2-3 picături  în apă când faci o baie de relaxare.

Studiile efectuate au arătat că nu există reacții adverse și nu conduce la amețeli.

În unele țări, rășina se mestecă ca și guma de mestecat, în gură, în mod constant. Se spune că cei care fac asta se simt fericiți.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18492727

2. Stimulează imunitatea

Eu folosesc Frankincense la pasta de dinți, apa de gură, creme , etc.

Exista studii care i-au dovedit eficiența împotriva apariției cariilor, inflamațiilor gingiilor, sensibilității dentare.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12710734

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22615671

3. Ajută în lupta cu cancerul și atenuează reacțiile adverse ale citostaticelor

Există o mulțime de studii legate de efectele acidului boswelic asupra celulelor canceroase, efectele fiind de inducere a morții celulare. Se pare că acest efect este potențat de folosirea concomitentă a uleiului de mir. Dar, uleiul esențial nu conține acid boswelic, acesta se pierde în cursul procesului de fabricație. Rășina are în structură un astfel de acid. O sa amintesc un studiu derulat în China pe celule canceroase de sân și piele.

https://www.spandidos-publications.com/ol/6/4/1140

Un alt studiu a dovedit eficiența unui component din uleiul esențial de tămâie asupra celulelor canceroase care au devenit rezistente la citostatice.

4. Are efecte antibiotice

Un studiu de laborator a demonstrat că folosirea asociată a uleiului de tămâie și mir are efecte împotriva temutei bacterii Pseudomonas aeruginosa. 

Poți folosi câteva picături în produsele tale de igienă a casei, într-un difuzor, ceea ce va ajuta la curățenia aerului pe care îl respiri.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22288378

5. Efecte cosmetice și de prevenire a îmbătrânirii tenului

Folosește cu încredere câteva picături din acest ulei miracolele în cremele tale sau alte produse de îngrijire a tenului ( pe care le prepari în casă, nu de la magazin ). Are efecte împotriva inflamațiilor, acneei, ajută colagenul celular, împiedică apariția petelor, , ajută la hidratare și repară leziunile celulare invizibile ochiului tău.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3924999/

6. Stimulează procesele de digestie 

Dintre efectele asupra sistemului digestiv amintesc :

  • Ajuta la procesele de detoxifiere
  • Calmează simptomele datorate sindromului de intestin permeabil ( poți citi mai multe aici )
  • A evidențiat efecte în inflamația din boala Crohn, colita ulcerativă
  • Stimulează eliberarea enzimelor digestive

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12244881

7. Este antiinflamator, ameliorează durerea și ajută somnul odihnitor

Inflamația e prezentă în astm, bolile articulare și digestive. Durerea e secundară inflamației. Ameliorând inflamația și durerea , plus anxietatea produsă de durere sau alt stresa, somnul devine calitativ, odihnitor.

https://www.researchgate.net/publication/292140720_Frankincense_-_therapeutic_properties

Cum poți beneficia , practic , de proprietățile uleiului de tămâie

  • Pune câteva picături în baia ta de relaxare.
  • Prepară produse de îngrijire a tenului și corpului și foloseste-l sub formă de câteva picături.
  • Pasta ta de dinți și apă de gură vor avea un efect antimicrobian când vor fi îmbunătățire cu ulei de tămâie.
  • Poți picura ulei în produsele bio de îngrijire a casei.
  • Îți poți aplica un masaj pe abdomen, cu câteva 2-3 picături de ulei împotriva durerilor, digestiei anevoioase, crampe.
  • Masează pielea cu ulei de tămâie împotriva acneei, eczemelor sau pentru a stimula vindecarea rănilor.
  • Ai răcit ? Poți face baie cu aburi cu câteva picături de ulei adăugate și difuzează în dormitor și alte camere.
  • Masează locurile dureroase cu ulei de tămâie.

NU FOLOSI ULEIUL ÎN FORMA NEDILUATĂ PE PIELE. Diluează-le cu un ulei de transport, numit carrier ( măsline, cocos, etc ).

NU BEA ULEIURI ESENȚIALE .

****Există uleiuri esențiale numite terapeutice care, susțin producătorii lor, pot fi folosite intern, după o diluție corespunzătoare. Ai grija la ce riscuri te supui, că nu va fi vina nimănui, în afară de tine, dacă vei folosi greșit uleiurile esențiale. Citește din mai multe surse, documentează-te bine înainte să folosești aceste picături .

Dacă experimentezi reacții adverse, caută ajutor medical imediat . Nu uita să spui cadrelor medicale că folosești uleiuri esențiale.

Reacții adverse posibile :

  • Alergii
  • Erupții cutanate
  • Greață
  • Dacă îl folosești ca picături interne ( ai grijă mare de la cine cumperi ) , poate avea efecte de” subțiere ” a sângelui .

Sfătuiește-te cu persoane avizate medical dacă poți folosi ulei de tămâie . În general este bine tolerat, dacă respecți regulile și faci diluții adecvate.

La mine este un must have , nu lipsește.

Am să vă povestesc și despre uleiurile de transport și diluții ( care sunt diferite la copii față de adulți ). Dar, până voi reuși să acopăraceste subiecte, citiți și documentați-vă înainte de a-l folosi.

1 thought on “Uleiul esential de tamaie – frankincense”

  1. Pingback: DIY- primer pentru ten - Eu și stilul de viață keto

Comentariile sunt apreciate

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Discover more from lacra.blog

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading

Scroll to Top