Inflamația și deficitele în micronutrienți-partea I

Am tot dezbătut despre rezistența la insulină și inflamație. Am tot scris despre ce înseamnă macronutrienți și efectul lor asupra glicemiei, secreției de insulină,producerea de energie. Am început să dezbat despre diverse vitamine și minerale , acestea fiind clasate în categoria micronutrienți. Mai există și o clasă de micronutrienți care nu se clasifică nici ca vitamine, nici căa minerale , dar sunt foarte importanți pentru corp ( de exemplu glutationul, coenzima Q10, etc ).

 

Astăzi am să încep să îți prezint deficitele în micronutrienți care influențează inflamația, adică, susțin perpetuarea inflamației.

 

Îți spun mereu că e bine să îți iei analize de sânge înainte și în timpul dietei keto. Îți explic că e bine să faci asta pentru a a evalua starea de sănătate, pentru a corecta deficitele și abaterile de la normal, pentru  a-ți monitoriza progresele. Degeaba ții un keto corect, dacă ai o lipsă de vitamina D necorectată, de exemplu. Va fi bine la început, dar la un moment dat o să intri în platou, nu o să simți acea stare de bine pe care o resimt alții în keto și tot citești despre ea, o să reții apă în corp, nu o să se regleze somnul,tensiunea arterială, inflamația. Și o să te întrebi de ce ? Nimeni nu o să știe să îți răspundă decât : calculează carbohidrații și proteinele ! Dormi ! E stress ! Iar tu vei abandona. Păcat. De ce? Pentru că dacă ai fi citit din articolele mele sau te-ai fi uitat la filmulețele mele de pe YouTube, ți-ai fi luat analize, ai fi făcut totul ca la  carte și, în timp ce învățai să trăiești keto, tratai și eventuale deficite în micronutrienți.

 

Să revenim !

 

Dar,ce este inflamația ?

 • este un mecanism de apărare al corpului în fața diverselor agresiuni ( infecții, celule canceroase, glicemie mare pe perioade lungi )
 • este un mecanism prin care corpul încearcă să vindece o leziune produsă undeva în corp
 • este un proces în care sunt implicate multe celule din corp, inclusiv celulele produse de sistemul imunitar
 • fără inflamație nu se poate incepe procesul de vindecare. Adică, fără un răspuns imun adecvat, nu se poate produce vindecare. Atunci, apar bolile, de tot felul.

Există 5 semne de inflamație ( care sunt vizibile când, de exemplu, faci o rană , te lovești, te tai, deci, când ai o leziune pe piele ):

 1. zona devine dureroasă
 2. zona devine umflată
 3. zona se înroșește
 4. zona devine mai caldă
 5. poate coexista incapacitatea de a face mișcări în zona respectivă

În corp se întâmplă aceleași lucruri : durere, edem ( ” umflare ” ) , creșterea căldurii locale, zona este mai aprinsă la culoare ( deși tu nu poți vedea asta că d inflamația este în interiorul corpului ).

Nu intru în mai multe amănunte. Inflamația care nu se vindecă în câteva zile produce mai mult rău în corp, devine cronică și duce la apariția bolilor.

 

 

Am să încerc să îți prezint micronutrienții care sunt importanți în lupta cu inflamația. Altfel spus, care deficite în nutrienți pot să contribuie la agravarea inflamației. Concomitent o să îți prezint și alimentele care conțin micronutrienții respectivi în forma lor naturală ( pentru că suplimentele sunt tot chimicale, dar, uneori, avem nevoie de ele ).

 

Magneziul

Am dedicat deja 2 articole magneziului , articole pe care le puteți citi accesând linkurile de mai jos.

Lipsa de magneziu activează răspunsul inflamator anormal al corpului, prin activarea unor celule ce promovează inflamația ( celulele se numesc citokine ). Pe deasupra, deficitul de magneziu inițiază un răspuns imun alterat, ceea ce lezează și mai mult zona afectată.

 

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22404119

 

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22611240

 

Linkuri către articolele mele despre magneziu:

https://lacra.blog/2018/09/30/magneziu-mineralul-prea-des-uitat/

https://lacra.blog/2020/01/03/ai-lipsa-de-magneziu/

Alimente keto/ low-carb care conțin magneziu ( migdalele, cashew și alunele au un conținut mare de carbohidrați/ 100 g , deci, atenție ! )

 

 

Glutationul 

Nu este o vitamină, nu este un mineral, ci cel mai important antioxidant din corp, căruia i-am dedicat, deja , un articol pe care îl puteți citi dând click pe linkul de mai jos :

 

https://lacra.blog/2020/01/04/glutationul-regele-antioxidantilor/

Dacă antioxidanții nu sunt în cantități suficiente în corp, inflamația nu se poate vindeca, deoarece procesele de oxidare nu pot fi contraatacate. Oxidare continuă = boală ( mecanismele sunt mai complicate, dar nu intru în amănunte ).

Cisteina 

Este un aminoacid neesențial ( asta înseamnă că organismul nu este dependent de aportul alimentar al acestui aminoacid, având capacitatea să îl sintetizeze ). În corp se sintetizează din alți aminoacizi  ( metionină și serină ) . Sinteza are loc în ficat.

Este implicată în activarea globulelor albe, primii soldați trimiși să lupte cu inflamația.Asigură vindecarea rănilor. Asigură metabolismul vitaminei B6  și ajută la absorbția zincului din alimente. Acționează ” cot la cot ” cu insulina pentru a ajuta la preluarea glucozei din sânge în interiorul celulei ( adică, să scadă glicemia, nu ?! ). Protejează vasele de sânge, creierul și ficatul de inflamație.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21795440

Este un aminoacid implicat în sinteza glutationului ( despre care am scris mai sus ).Suplimentele cu N acetilcisteină ( da, medicamentul ăla de ți-l dă medicul contra tusei ) stimulează sinteza glutationului.

Alimente bogate în cisteină ( fac referire doar la alimentele acceptate în keto/ low-carb )

 • carnea ( de orice fel )
 • tonul
 • ouăle
 • iaurtul
 • semințele de floarea soarelui
 • ficatul
 • brânzeturile supermaturate
 • ciupercile shiitake

Vitamina C

Încă nu am scris un articol despre vitamina C, doar puțin, despre keto și vitamina C.

Toată lumea știe de vitamina C și efectele ei asupra sănătății. Dar, să vedem care este relația dintre vitamina C și inflamație.

 

Lipsa de vitamină C stimulează inflamația. Concentrația de vitamină C din sânge este invers proporțională cu valoarea unei probe de sânge numită CRP ( proteina C reactivă ) . Adică, cu cât ai CRP mai mare, cu atât mai multă inflamație în corpul tău și concentrații mai scăzute de vitamină C. CRP este o măsură nespecifică a inflamației, adică nu ne spune unde este localizată ” buba” , ci doar ne arată că lucrurile nu sunt ok undeva în corp.

 

Vitamina C  crește  nivelul de glutation care, la rândul lui asigură reciclarea vitaminei C,  dar îi conferă și menținerea structurii chimice biologic activă în corp ( adică, acea formă de vitamina C care are toate efectele benefice cunoscute în corp ). Altfel, vitamina C ar fi supusă oxidării și ar fi…..zero efecte .

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22963460

 

Alimente cu conținut ridicat în vitamina C :

 • iarba de mare
 • ardeiul gras roșu
 • pătrunjelul verde
 • conopida
 • varza
 • kale

 

În cele ce urmează am să vă povestesc un pic despre un micronutrient despre care nu se vorbește foarte mult, dar care este extrem de important când vine vorba despre lupta împotriva inflamației .

Este vorba despre :

Mangan

Manganul este un mineral care este considerat un nutrient esențial pentru corp. Este implicat în procesele de metabolizare a colesterolului , carbohidraților și proteinelor. Este considerat un cofactor ( adică, ajută la sinteza și acțiunea unei alte substanțe ) pentru un antioxidant puternic ( superoxid dismutază ) . Această substanță luptă împotriva inflamației. Are rol in consolidarea țesutului osos.

 

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2975048/

 

Alimente bogate în mangan 

 • burta de vită
 • iarba de lămâie
 • spanacul
 • scoicile
 • andivele
 • iarba de mare

 

Aici o să pun punct primei părți. Mai sunt multe de prezentat, dar o voi face în alte articole, ca o continuare.

 

Sper ca informațiile puse la dispoziție să îți fie de ajutor și să fii concentrat pe lista de cumpărături atunci când îți planifici meniurile.

 

 

Be keto Be happy !

Comentariile sunt apreciate

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll to Top
%d bloggers like this: