Deficitele în micronutrienți și hipotiroidia-partea întâi

Așadar, ai fost diagnosticat cu hipotiroidie. Îți iei tratamentul cu sfințenie, dar, deși analizele par bune, tu nu te simți chiar bine. Oare de ce ? Ai putea suplimenta ceva în dieta ta keto sau LCHF care să îți ajute tiroida ? Haideți să vedem împreună ce vitamine și minerale sunt importante pentru tiroidă.

 

Activitatea tiroidei este controlată de o glandă micuță situată în creier, numită hipofiză. Hormonul eliberat de către hipofiză, care reglează funcția tiroidei, se numește TSH . Tiroida produce T3 din T4 sub acțiunea TSH. Dacă există prea  multi hormoni tiroidieni ( hipertiroidie ) o să ai T3 și T4 crescute, iar TSH  o să fie inexistent, nemăsurabil ( adică, hipofiza, care e șeful, încearcă să nu mai producă TSH , care stimulează producția de hormoni tiroidieni, pentru că deja aceștia sunt în concentrații prea mari ).

 

În hipotiroidism e invers : T3 și T4 sunt scăzute, iar TSH este crescut = hipofiză produce cantități mari de TSH care ar vrea să stimuleze producția de hormoni tiroidieni . Simptomele specifice hipotiroidismului sunt oboseala marcată, creșterea în greutate, senzație permanentă de frig, depresie.

Glanda hipofiză

ASPARAGINA

ASPARAGINA este un aminoacid care intră în structura TSH. ESte un aminoacid neesențial care a fost pus în evidență încă din 1806 , când a fost izolată din sparanghel ( asparagus ).Are un rol important și în producția de hormoni sexuali ( testosteron, estrogeni, progesteron ).

https://watermark.silverchair.com/endo0555.pdf?token=AQECAHi208BE49Ooan9kkhW_Ercy7Dm3ZL_9Cf3qfKAc485ysgAAAmEwggJdBgkqhkiG9w0BBwagggJOMIICSgIBADCCAkMGCSqGSIb3DQEHATAeBglghkgBZQMEAS4wEQQMYUKOvqA8z1VYRDSSAgEQgIICFHViMNBgiStN8qFjdpHMPBesw8RQgmL37mHG0f7BMUwILMEvdrb0uG23Hyj-tjCnRkSo3ztVXCmFnro9obmzn9LBnV935hdRj1wFMnFx1xOPMfwA0oxu4djzPQLVf5Nv-Rje54QDVemdIGQWQp99UJ1kL_Qv8vAUU_9aney9aG0azVxY6YMiTg5z5Am5io2T3MpICaOo8qyrPr4oFeZMXAsU2-Cixv7PMmr2TscRlJOWUVgChff3_PHUXLWOG0i0ll4MtPcoVxyLAWsjnzseVfKcsRPscqBbvlv8ZSMB_aKNpszkPt9oETzRo_4txv6S0PdUXAQexr0ugipToY4Yb3CDliaxgIcqqsmbH8RWViLKyEOIA7WHMGo4ONpkxuKmJaFAA_SexVfQex5_9JNLgFbF1o5mQEg_8_2Q0_8bRZWsEoAMEDtVJ1PWUdS6vqtkzf0y65T6fTuS3YzpLa4vQ1JkT20hIBoznK-ScGVr2TB-ieywRKLXCkZ3lskiPK24fw0Wub6b6Wc48eVDDU42mZnwsdzOGYlsG4JdzTll64QPHFKK5CEKjzO0remFLHtHxYVdmpXHbEQ5eHHli-CWqAz-iUDTzVPpnyO5talGPwB6sakUfqsBjVOEUut3sEv00-1WJzX_hus8GBrq5mCcdRtJF0ojwknxsN37SxtcMSKMmlTdC_oNfpgCoSqdVbjak1YA7rE

 

 

 

Alimentele keto bogate în asparagină sunt : 

 • carnea de vită și de pasăre
 • pestele și fructele de mare
 • nucile, alunele și semințele
 • legumele keto
 • ouăle
 • sparanghelul

 

SELENIUL

Despre seleniu am mai scris . Puteți citi în articolul de mai jos.

 

https://lacra.blog/2019/07/11/ce-stii-despre-seleniu/

 

SELENIUL ESte necesar pentru conversia T4  în T3 ( T3  este , de fapt, forma endocrinologic activă dintre cei doi hormoni tiroidieni ). Lipsa de T3 stă la baza apariției simptomelor de hipotiroidie.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/8427195

 

Alimente bogate în seleniu , care sunt și keto / low-carb :

 • nucile braziliene ( cele mai bogate în seleniu )
 • semințele de floarea soarelui
 • peștele
 • fructele de mare
 • rinichiul și ficatul  de la diverse animale
 • ouăle

 

ZINCUL 

 

ZINCUL este asociat cu sănătatea sistemului imun , dar și cu o serie de hormoni. Da, ai ghicit ! Și cu hormonii tiroidieni.

Când ai lipsă de zinc , nu se mai sintetizează TSH , deci, nu mai are cine să stimuleze tiroida. Așa apar concentrațiile scăzute de hormoni tiroidieni = hipotiroidia.  Apoi, zincul este necesar, alături de seleniu, pentru sinteza de T3 din T4.

 

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/8834378

Îți plac scoicile și racii ? Foarte bine ! Au mult zinc.

 

Îți place o friptură prăjită medium de tip rib eye ? Și mai bine ! Acolo e o mină de zinc pentru corpul tău.

 

 

CARNITINA

Deficitul de carnitină contribuie la slăbiciunea musculară resimțită de cei care au dezvoltat hipotiroidism, dar și hipertiroidism.

 

 

Despre carnitină și keto poți citi mai multe accesând linkul de mai jos.

 

https://lacra.blog/2020/01/02/carnitina-si-cetoza-nutritionala/

 

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15803480

 

Pentru azi, ajunge. Continui în articolul următor, ca să nu devină plictisitor pentru tine, cel ce citești.

 

Be keto Be happy !

2 thoughts on “Deficitele în micronutrienți și hipotiroidia-partea întâi”

 1. Pingback: Dieta ketogenică /LCHF și bolile de tiroidă- generalități - lacra.blog

 2. Pingback: Keto și menopauza ( partea a-2-a ) - Eu și stilul de viață keto

Comentariile sunt apreciate

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll to Top
%d bloggers like this: