Obezitatea, statusul metabolic alterat și COVID-19

COVID-19 = boala care se dezvoltă după infecția cu virusul corona SARS-CoV-2.

SARS-CoV-2= numele acestui tip de virus corona ( pentru că sunt cunoscute mai multe )  , care a provocat această pandemie ( dar și isterie și panică generală ).

 

De când a  luat proporții această pandemie și am urmărit un pic mai atentă statisticile, știrile , dar și studiile, care încep să apară, i-am spus lui Victor că sunt convinsă că stilul de viață alimentar ( dieta )  nesănătos are un rol important în dezvoltarea cazurilor severe și mortale de infecție. Dar, nu aveam nici un studiu pe care să îmi bazez afirmația. Acum, însă, încep să apară tot felul de statististici, studii ( mici, ce e drept ) , observații.

 

Oamenii în vârstă  , care au multiple boli, plus o mulțime de medicamente ( nu știm niciodată dacă omul nu moare și din cauza reacțiilor adverse la medicamente sau de interacțiunea între ele ) sunt susceptibili să moară și de o banală pneumonie, nu neapărat de COVID-19.

 

Ceea ce m-a frapat și m-a pus pe gânduri a fost mortalitatea și dezvoltarea de forme severe în rândul oamenilor tineri, trecuți prin articolele de ziar ca perfect sănătoși, deci, fără boli cunoscute ca factori de risc. Părerea mea a fost că , sigur, mulți dintre ei sunt rezistenți la insulină și/ sau obezi. Dar, iar nu aveam argumente.

 

Acum, încetul cu încetul , încep să apară date științifice, obiective, susținute de evaluarea cazurilor.

 

M-am gândit să scriu acest articol pentru voi, cei care ați luat decizia înțeleaptă de a scădea în greutate , apelând la low-carb sau keto, dar și pentru cei care încă mai stau pe gânduri dacă au ambiția necesară să scadă în greutate. Poate acest articol te va convinge pe tine, cel ce îl citești și nu îți place ce îți arată acul cântarului, să faci schimbări în stilul tău de viață, schimbări care îți pot salva viața.

 

 

Azi dimineață mi-a picat în raza vizuală un articol pe care l-am considerat relevant pentru a-l citi. Și,  informația trebuie împărtășită, nu ? Astfel putem să ne ajutăm unii pe alții.

 

Chinezii au raportat că vârsta de 65 de ani și peste, precum și o serie de boli asociate , determină prognosticul pacienților, cei cu vârstă înaintată  și cu măcar o boală, având risc mai mare de a dezvolta forme grave sau fatale de boală.

 

Din raportările chinezilor reiese o distribuție procentuală , pe boli, astfel :

 • 10,5% din pacienții cu boală gravă sau mortală aveau boli cardiovasculare ( cardiopatie ischemică, angină pectorală, antecedente de infarct de miocard, insuficiență cardiacă )
 • 7,3% au avut diabet
 • 6,3% sufereau de boli respiratorii cronice
 • 6% erau diagnosticați cu hipertensiune arterială
 • 5,6% aveau un anumit tip de cancer

 

Datele puse la dispoziție ( din China și Italia ) nu au făcut referire la greutatea corporală și înălțimea pacienților cu forme grave și mortale dar, un studiu mic, din Seattle ( 24 de pacienți , din care 63% au fost bărbați ) a raportat că :

 • 3 pacienți au avut BMI în limite considerate normale
 • 7 au fost categorisiți ca supraponderali
 • 13 aveau obezitate clară
 • Nu s-au consemnat date pentru un pacient.

 

Numărul de pacienți este prea mic pentru a face o analiză statistică așa cum scrie la carte, totuși, lumea doctorilor s-a oprit  pentru a analiza datele . Ce au arătat datele ( raportate la evoluția acestor pacienți ) :

 • 85% din pacienții obezi au necesitat ventilație artificială
 • din acești 85% , 62% au decedat.
 • 64% din pacienții cu greutate normală au necesitat ventilație artificială, din care au murit 36% ( deci, mortalitate mult mai mică decât în rândul pacienților cu obezitate )

 

Dinspre China au venit ulterior noi date. Să le analizăm un pic :

 • grupul de analiză a inclus 383 pacienți ( Shezen/ China ) , deci , un grup mult mai mare decât în Seattle
 • pacienții supraponderali au avut un risc de 86% mai mare decât cei cu greutate normală de a dezvolta forme grave de boală
 • pacienții obezi au avut un risc de 142% mai mare de a face o formă gravă de boală.

 

Te sperie, nu?

 

Alte cifre raportate de sistemul de sănătate din New York ( americanii sunt campioni detașați în ceea ce privește obezitatea morbidă ):

 • În rândul a  4103 pacienți cu CoVid-19 care au necesitat spitalizare, BMI > 40 kg/m pătrat a fost cel mai puternic factor de predicție pentru spitalizare ( adică, forme grave ) , urmat de vârsta înaintate.

 

Dar nici Franța nu s-a lăsat. A publicat o analiză statistică  pe 124 de pacienți ( grup mic, dar adună tu toate datele de mai sus și vezi dacă îți dă cu virgulă, adică, dacă nu se poate trage o concluzie ).

 • în rândul acestui grup de pacienți, necesitatea  de ventilație artificială a fost asociată cu un BMI > 35.

 

Totuși, autorii articolului, dezvoltă și ideea de paradoxul obezității.

Adică , în ciuda riscului crescut de forme severe, dificultăți de oxigenare, intubație ( atunci când se introduce un tub în căile respiratorii superioare ca să se sprijine respirația insuficientă ), riscul de deces al acestor pacienți obezi pare scăzut. De ce ? Încă nu se știe.

 

Sănătatea metabolică a persoanelor obeze este precară, în ciuda aspectului robust, pleznind de sănătate. Știi la ce mă refer, nu ? Sindromul metabolic asociat obezității ( hipertensiune, glicemii mari și  profil de colesterol alterat ) a fost, cel mai probabil ( și logic ) prezent în rândul pacienților descriși mai sus.

 

Autorii acestei analize din care vă citez eu , concluzionează că, alături de o serie de analize de sânge care arată predispoziția de a dezvolta forme grave de boală, este foarte importantă și consemnarea a altor factori :

 • greutate și înălțime , pentru calcularea BMI
 • cm din talie și șolduri
 • nivelul glicemiei și al insulinei ( care pot fi folosite pentru calcularea indicelui HOMA -IR , considerat o unitate de măsură fidelă a stării de rezistență la insulină ; poți citi mai multe despre acest indice în articolul meu de mai jos )

https://lacra.blog/2019/07/15/cum-sa-iti-evaluezi-balanta-glicemiei/

 

Pentru acei dintre voi care doresc să aprofundeze analiza , pun la dispoziție linkul către articolul din care am preluat datele.

 

https://www.nature.com/articles/s41574-020-0364-6

https://lacra.blog/2018/07/11/blog-disclaimer-declaratie/

Be keto Be happy Be healthy !

Comentariile sunt apreciate

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll to Top
%d bloggers like this: