Este postul intermitent eficient si sigur peste varsta de 60 de ani ?

Postul intermitent dupa 60 ani – este eficient ? Ce beneficii are? E sigur sa postesti la varsta maturitatii depline?

Recent mi-a căzut privirea pe un nou studiu ( publicat online pe 10 iunie 2020 )  privind postul intermitent. Este un studiu mic, dar poate duce la inițiativa de a elabora munca de cercetare în ceea ce privește efectele postului intermitent asupra corpului uman.

Există temerea că postul intermitent duce la pierderea de masă musculară ( mușchi scheletici, deci cei care ne ajută să ne mișcăm mâinile, picioarele, să ne susținem pe picioare, etc). Studiul a încercat să cuantifice câteva aspecte :

Ce obiective si-a stabilit studiul?

  • Este postul intermitent eficient în scăderea masei de grăsime din corp ( și scăderea indicelui de masă corporală = BMI ) la femeile cu vârsta de peste 60 de ani ?
  • Există voința, în acest grup de studiu , ca postul intermitent să fie aplicat că metodă dietetică de scădere în greutate ?
  • Există vreun risc ( având în vedere menopauza în acest grup de vârstă ) pentru sănătatea mușchilor ?

Descrierea studiului 

  • Un studiu au fost înrolate 45 de femei cu vârsta de peste 60 ani, nefumătoare, cu o greutate de 72,4+/-12,6 kg. Toate trebuiau să stea bine cu memoria . Toate erau obeze .
  • Durata de derulare a studiului = 6 săptămâni ( știu, ai să zici că e o perioadă prea scurtă).
  • Anterior inițierii studiului propriu-zis , senioarele au primit informații despre ce înseamnă un stil de viață sănătos, și o dietă sănătoasă.
  • Doamnele au fost împărțite ( aleatoriu ) în 2 grupuri : un grup de control ( 20 persoane )  și un grup experimental/ de intervenție ( 25 persoane ; din acestea 22 au reușit să parcurgă întreaga perioadă a studiului.
  • Doamnele din grupul de control au primit indicația să mănânce așa cum obișnuiesc, fără nici o schimbare a dietei. S-a observat ( după ce s-au analizat caracteristicile dietelor ) că aceste senioare au avut un aport caloric adecvat și adaptat nevoilor energetice ale corpului.
  • În grupul de intervenție, s-a recomandat postul intermitent , cu o perioadă de post de 16 ore, adică, persoanele înrolate în studiu puteau mânca în intervalul orar 20.00 -12.00 ( a doua zi ).
  • Toate participantele la studiu au fost încurajate să își mențină același nivel de activitate fizică.
  • Înainte de studiu s-au evaluat : compoziția corpului ( printr-o investigație asemănătoare cu cea care pune diagnosticul de osteoporoză ) , BMI, memoria ( printr-un test foarte simplu și foarte folosit in medicină – MMT ( mini mental test ), tensiunea arterială la nivelul ambele brațe și picioare ( da, se ia tensiunea arterială și la picioare în medicină, nu numai în scop științific ).

Rezultate după 6 săptămâni 

  • În grupul care a adoptat postul intermitent, scăderea ponderală a fost ( în medie ) 2 kg. Nu s-a notat nici  un grad de scădere ponderală în celălalt grup.
  • Capacitatea de memorare nu a fost afectată în grupul cu post intermitent ( și nici în celălalt, nu ? ! ).
  • Tensiunile arteriale măsurate au fost normale.
  • Cea mai importantă modificare în grupul care a postit intermitent ( față de grupul care a mâncat în mod obișnuit ) a fost scăderea greutății cu aproximativ 2% ( în celălalt grup s-a observat o creștere în greutate cu aproximativ 1% ). Cercetătorii au făcut conversia procentelor și au apreciat că masa de grăsime ( în grupul cu post intermitent ) a scăzut cu 1660 g , în timp ce masa de țesut muscular a rămas , practic, neatinsă.
  • Factorul psihologic joacă un rol foarte important când vine vorba de schimbarea dietei. Câteva senioare au părăsit grupul cu post intermitent.

Concluziile autorilor studiului

  • Postul intermitent aplicat în rândul femeilor în vârstă de peste 60 de ani , chiar și pe o perioadă scurtă, duce la scăderea masei de celule grase ( scădere ponderală ), fără afectarea masei de țesut muscular scheletic.

De ce au ales autorii această vârstă ? Deoarece toate femeile se aflau în plină menopauză, când, se știe, există o creștere în greutate.

Pentru cei care doresc să citească toate detaliile studiului, pun la dispoziție linkul de mai jos :

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32531956/

Articole de interes

Obezitatea la menopauza- de ce te ingrasi in menopauza ? Si ce dieta sa adopti ?

Obezitatea la menopauza este o realitate cu care ne luptam toate cand atingem varsta hormonala specifica. Dar, de ce te ingrasi in menopauza? Si cum ar trebui sa iti regandesti dieta pentru a preveni obezitatea si alte probleme specifice menopauzei ? Te invit sa citesti un articol amplu despre aceste subiecte. Cum te ingrasi la…

Dieta ketogenica si menopauza

Dieta ketogenica si menopauza este un subiect dorit de multe prietene care imi urmaresc pagina Facebook. Am încercat să scriu despre acest topic în termeni cât mai ușor de înțeles, pentru că nu este cazul să înveți endocrinologie sau sexologie, doar să înțelegi ce se întâmplă în corpul tău și dacă keto e un avantaj…

Menopauza -tratamente naturiste -soia

In acest articol voi aborda un subiect de interes general- menopauza – tratamente naturiste-soia. De fapt , extracte din soia. Menopauza este o stare fiziologică. Asta știm. Nu o putem evita. Cum nici bărbații nu pot evita andropauza . Ai tot auzit că soia nu e buna. Că acum se produce prin metode genetice si…

Te invit la film

Planuri saptamanale keto si post intermitent

Meniu saptamanal #1 dupa 50 ani

Primul meniu saptamanal dupa 50 ani e creat astfel incat sa ai 3 mese pe zi. De ce e altfel dupa 50 ani , cand vine vorba de stilul de viata? Caracteristicile meniului Daca te intrebi :

Meniu #1 cu diete alternative

Iti propun meniuri saptamanale cu diete alternative. O solutie pentru cine a atins platoul. Sau chiar, poate, a inceput sa se ingrase. Dieta alternativa, adica sa ai stiluri dietetice diferite in diversele zile ale unei saptamani, s-a dovedit a fi un stil dietetic mai eficienta decat cel in care tii la infinit aceeasi dieta. Ce…

Meniu keto hiperproteic #1

Deschid seria de meniuri keto hiperproteice pentru cei interesati. Primul meniu are drept caracteristici : maxim 25 g carbohidrati net /zi continut de proteina intre 70- 110 g /zi flexibilitate in ceea ce priveste timpul petrecut pe langa aragaz 3 mese pe zi

Ebookuri de ajutor

Comentariile sunt apreciate

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Discover more from lacra.blog

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading

Scroll to Top