Ce este masa corporala non grasa

Ce este masa corporala non- grasa ?

Ce este masa corporala non-grasa? Sau non-adipoasa? Si de ce ai vrea sa ai un procent cat mai mare din acest gen de masa corporala?

Ce este masa corporala non grasa?

Cred că ai întâlnit noțiunea de “ lean body mass” prin articolele care se referă la necesarul de proteine pe zi pentru o persoană. Este alcătuită din greutatea mușchilor, oaselor, organelor și fluidelor din corp.

Masa corporala non grasa
Muschii reprezinta sanatate

Traducerea românească ar fi masa de țesut uscat ( practic nu e țesut uscat, că are și apă, cam 70% din corpul nostru e apă ).  Dar eu cred că e mai ușor de înțeles dacă îi spunem masa de țesut non-gras. Pentru că :

Greutatea ta = masa ta de țesut gras + masa ta de țesut negras 

Implicatii medicale

Se consideră că aprecierea masei de țesut negrăsos este foarte indicată atunci când se prescriu medicamente/ kg corp , pentru evaluarea unor boli metabolice, deoarece grăsimea nu este relevantă din punct de vedere metabolic. Masa de țesut negras este o unealtă des folosită de către medicii anesteziști pentru a doza anumite medicamente .

Exemplu : dacă o persoană obeză are nevoie de medicamente derivate din morfină,  după o operație, dacă i se administrează doza calculată pe greutatea corporală totală ( grăsime și negrăsime ) e posibil să primească o doză letală de opioid, care poate duce la inhibarea respirației și deces ( așa mor cei care își administrează o supradoză de droguri, prin stop respirator ).

O altă aplicație a utilizării acestui parametru este în recomandarea necesarului de proteină pentru o persoană.

Putin despre noi, din nou

Când am început keto nu m-am uitat la câte grame de grăsimi sau proteine mâncam  pe zi . Am respectat strict doar cei 20 g carbohidrați recomandați pentru keto.

Ulterior, după ce am scăzut foarte mult în greutate, am ajuns să mă uit și la proteine. Și mi-am apreciat aportul calculând la greutatea mea totală ideală ( deci, nu am calculat corect , pentru că am luat în calcul și masa de țesut gras ). Așadar, am consumat mai multă proteină decât aveam nevoie.

Din proteine se poate sintetiza glucoză în corp ( procesul se numește gluconeogeneză ), ceea ce frânează scăderea în greutate și afectează starea de cetoză nutrițională. Am ajuns să intru în platou, apoi am și crescut în greutate ( dar nu din cauza proteinei, ci a unui cumul de factori ) . Când e vorba despre organismul uman nu pot fi cauze strict separate pentru modificări în corp. Nu suntem alcătuiți din bucățele care funcționează separat, independent, ci suntem o întreagă uzină, cu multiple mecanisme de funcționare.

Corpul este un mecanism complex
Corpul este un mecanism complex

De ce m-am ingrasat cu keto si post intermitent

Formule de calcul

Există formule matematice care pot fi folosite pentru calcularea masei de țesut negras.

Formula Boer :

  • bărbați : masa de țesut negras= ( 0,407 x greutatea în kg ) + ( 0,267 x înălțimea în cm )- 19,2
  • la femei : masa de țesut gras= ( 0, 252 x greutatea în kg ) + ( 0,473 x înălțimea în cm ) – 48,3

Complicat, nu ? Dar se poate folosi . Mai este o formulă, a lui Hume ( o poți găsi pe net , în caz că ești interesat ).

Există numeroase alte metode care pot evalua masa de țesut negras .

  • Densitatea corpului : se evaluează cu ajutorul unei ecuații și ia în calcul câtă apă, grăsime, proteine,minerale ai în corp, precum și densitatea fiecăruia în parte. Deci, nu o poți face acasă.
  • DEXA este mult cunsocută. Este o evaluare radiologică folosită mai ales pentru diagnosticarea osteoporozei. Este considerată ” standardul de aur ” în rândul investigațiilor care apreciază compoziția corpului. Deci, dacă o poți face, este cea mai fiabilă metodă posibilă.
  • Pletismografia și analiza impedanței bioelectrice sunt iar de domeniul științific.
  • Indicatorul de volum al corpului folosește o mașinărie.
  • Măsurarea pliului cutanat, în zone diferite ale corpului, cu șublerul = caliper se poate face acasă .
Caliper pliu cutanat
  • Aprecierea masei de țesut gras  cu ajutorul ecografiei este o altă metodă, dar nu la îndemână în condiții normale.
  • Măsurarea circumferinței abdominale, cuplată cu alte măsurători, este , iar , o chestie care nu se face acasă.
  • Cântarele analitice ale compoziției corporale pot fi cumpărate de pe internet sau din magazine de profil ( aștept și eu unul să vină cu poșta ). Au prețuri rezonabile. Au la baza măsurarea prin biorezonanță magnetică.

Așadar, poate că vei găsi interesant să afli ce greutate ar trebui să iei în calcul când îți apreciezi necesarul proteic ( despre care voi vorbi în alt articol ) , mai ales când ai atins un platou sau dacă ai început să te antrenezi mai mult.

Noi am folosit și șublerul = caliper , iar pentru tehnica măsurătorilor ( care se fac în puncte diferite la bărbați și la femei ) ne-am inspirat din video următor ( am considerat că tipul explică și demonstrează foarte bine tehnica ):

De ce e importanta proteina ?

De ce e importanta proteina
De ce e importanta proteina pentru sanatatea ta?

Poti sa fii slab, dar gras?

Comentariile sunt apreciate

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Discover more from lacra.blog

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading

Scroll to Top