Alergiile sezoniere si dieta keto

Despre alergii si dieta keto intr-un scurt articol la cererea prietenilor.

În urma unui mic sondaj pe grupul meu Facebook ” Be keto Be happy ” am remarcat un interes real legat de subiectul alergiile sezoniere. Mulți din prietenii din grup au propus ca temă a unui articol acest subiect. Iată că încerc să vin în întâmpinarea dorințelor voastre.

Alergiile sezoniere   reprezintă un grup de simptome care apar în anumite perioade ale anului.

Cel mai frecvent, alergiile apar când diversele plante din mediul exterior eliberează spori sau polen.

O stare alergică înseamnă un sistem imun care nu funcționează corect.

Alergiile de primăvară și polenul

Polenii sunt reprezentați de particule foarte mici care sunt transportate de către vânt sau insecte cu scopul de a asigura înmulțirea plantelor , prin procesul numit polenizare.

Aceste particule foarte mici intră în contact cu diversele mucoase ale corpului nostru : ochi, nas, plămâni , și cu pielea.

Simptomele reacțiilor alergice declanșate de polen sunt multiple :

  • strănut
  • respirație grea ( astm alergic )
  • secreții apoase nazale
  • mâncărimi de piele
  • sinuzite
  • secreții lacrimale abundente, ochi roșii, injectați, mâncărimi de ochi
  • tuse
  • dureri de stomac
  • dureri in gât, mâncărimi în gât
  • oboseală, nervozitate, iritabilitate

În cazuri severe se poate ajunge la o situație gravă numită șoc anafilactic, care trebuie tratată de urgență la spital. În mod obișnuit, persoanele cunoscute cu predispoziție către șoc au la dispoziție seringi cu adrenalină  ( pe lângă alte medicamente antialergice ) pe care și le autoadministrează ca să nu ajungă în șoc.

Anecdotic o să vă povestesc despre un caz pe care l-am avut eu pe vremea când lucram în urgență în România.

Am preluat un pacient, care a venit pe picioarele lui , perfect  conștient și echilibrat, și care mi-a spus că a făcut șoc anafilactic. Eu i-am zis că șocul anafilactic e foarte grav și afectează major starea de bine a persoanei care dezvoltă această condiție. Pacientul mi-a spus că a făcut șoc și și-a făcut singur o doza de adrenalină și apoi a venit la urgență. Când i-am luat tensiunea, aceasta avea valoare de 7 ( 70 mm Hg ) , adică……foarte, foarte mică. Deci, avea dreptate ! Fusese în șoc ( încă era în șoc ) , iar adrenalina administrată  acasă l-a ajutat să nu moară și i-a dat timp să ajungă la urgență. L-am tratat ca pe un pacient în șoc. A plecat acasă bine, dar după mai multe ore.

Altă stare gravă este numită edemul Quinke. În această situație se instalează imposibilitatea de a respira datorită afectării laringelui. Acesta se ” umflă ” și blochează accesul aerului către plămâni. Tratamentul trebuie făcut de urgență, la spital.

Ce am vrut să subliniez ? Că alergiile pot fi stări foarte grave  care, uneori, necesită tratament de urgență, de multe ori intravenos și condus de către medici.

Spital

Alergiile de vară

Sunt , de obicei, declanșate de polenul a diverse ierburi. Au aceleași manifestări ca și cele de primăvară, deoarece au la bază același mecanism de producere.

Alergiile de toamnă 

Sunt specifice anumitor zone în care există copaci care polenizează mai târziu, prin toamnă.

Există și alergii la mediul intern , din încăperi . Aici se descriu ca factori declanșatori :

  • praful
  • ciupercile
  • acarienii
  • părul de animale
  • gândacii

Ce înseamnă că sistemul tău imunitar nu reacționează corect ?

Practic, este vorba de o coordonare defectuoasă a sistemului tău imun.

Există 2 provocări :

  1. fie sistemul imun este afectat încă din fragedă pruncie , ducând la un răspuns imun aberant și predispoziție către alergii încă din vremea copilăriei
  2. fie sistemul imun este atacat mai târziu, în viața adultă, ducând la o starea de hiperactivitate a sistemului imun

O cauză frecventă care stă la baza afectării sistemului imun este  alterarea florei bacteriene intestinale. 

Bacterii intestinale microbiom flora intestinala

Se consideră că aproximativ 80% din celulele participante în răspunsul imun își au originea la nivelul florei bacteriene intestinale.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3337124/?refcode=inbound&refcode=love

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1500832/

Mai multe despre intestinul ” bolnav ” poți citi în următorul meu articol :

https://lacra.blog/2019/09/15/leaky-gut-sindromul-de-intestin-permeabil/

Un sistem imun sănătos, care reacționează normal, ar trebui să poată diferenția între particulele nepericuloase pentru corp ( precum polenul, praful, particulele de ierburi, etc ) și agresiunile periculoase, care necesită apărarea corpului împotriva lor ( bacterii nesănătoase pentru organismul uman , virusuri și ciuperci patologice ).

Atunci când organismul nu poate coordona perfect o reacție imună , se declanșează un mecanism de hiperactivitate ( adică , răspunsul imun este exagerat ) cu apariția manifestărilor alergiilor sezoniere, sau a stării de autoimunitate ( adică, organismul tău luptă împotriva propriilor structuri ) și/ sau de inflamație cronică .

Factori de mediu care pot afecta negativ  răspunsul imun

Se spune că primești flora bacteriana intestinală a mamei tale atunci când te naști. Deci….se poate să pornești cu stângul dacă mama ta avea probleme.

Consumul de către mamă a unei alimentații inflamatorii, cu conținut foarte mare de carbohidrați, cu alimente modificate genetic, procesate și rafinate , poate duce la afectarea florei bacteriene  intestinale. Consumul de carne și produse lactate de la animale tratate cu hormoni și antibiotice reprezintă o bombă cu efect în timp.

Tratamentele antibiotice și alimentația artificială a bebelușilor , precum și folosirea a diverse formule de alimentație artificială cu conținut îndoielnic din punct de vedere nutrițional și inflamatorii, afectează în mod direct flora bacteriană intestinală a micuțului venit pe lume.

Se citează , de asemenea, ca factor de risc pentru imbalansul imunității și nașterea cezariană.

https://journals.lww.com/jpgn/fulltext/2015/07000/Chlorpyrifos_Exposure_During_Perinatal_Period.9.aspx

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3448089/

Bacterii intestinale microbiom

 Ce poate face o mămică în perioada sarcinii pentru a se asigura că micuțul urmaș nu va avea probleme cu imunitatea ? 

  • Adoptarea unei diete antiinflamatorii, fără produse procesate, rafinate, cu consumul de produse bio, ecologice este un prim pas.
  • Suplimentarea corectă cu vitamină D și vitamina K2
  • Consumul de prebiotice și probiotice naturale ( murături, alimente fermentate, fibre ) , precum și suplimentarea cu probiotice
  • Optimizarea raportului de acizi grași omega 6/ omega 3 prin consumul de pește ( sălbatic, nu crescut în ferme de pește ) , carne de la animale alimentate cu iarbă, eventual suplimente .
  • Evitarea totală a uleiurilor vegetale, inflamatorii.

 După naștere se recomandă alimentația naturală și n-am să disec acest subiect, deoarece avantajele alimentației naturale sunt bine cunoscute și documentate. 

Despre efectele antiinflamatorii ale dietei keto am scris nenumărate articole. Nu voi reveni. 

Când combați inflamația printr-un stil alimentar terapeutic, practic contribui la refacerea populației de bacterii intestinale bune. Dieta keto , ținută curat, asigură ameliorarea , până la dispariție , a inflamației la orice nivel, inclusiv intestinal, consumul de alimente bogate în omega 3 și antioxidanți .

Evitând glutenul, proteinele din produsele lactate și derivate, soia, porumbul, zahărul și uleiurile vegetale ( de rapiță, floarea soarelui, porumb și mai știu eu ce ) , eviți , practic, alimentele inflamatorii  și stimulezi vindecarea corpului și a intestinului .

Dieta trebuie să conțină vegetale bogate în clorofilă ( cu frunze verzi )   și bioflavonoide ( ceapă, lămâi, lime, fructe de pădure ) , precum și ierburi aromatice de tot felul .

Grăsimile sănătoase ( care ajută la vindecarea intestinului lezat și nu numai ) precum uleiul de cocos,untul și gheeul bio, măslinele și uleiul de măsline , avocado, carnea și peștele bio, ar trebui să facă parte din dieta ta antiinflamatorie .

Ce suplimente te pot ajuta să lupți împotriva inflamației și alergiilor ? 

Ai ghicit, da ! Prima e vitamina D. Fă băi de soare și suplimentează aportul.  Lipsa de vitamină D este asociată cu inflamația cronică și alergiile . Poți citi mai multe accesând linkul de mai jos :

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20670821

Suplimentele cu probiotice ( pe lângă probioticele naturale pe care le introduci în dieta ta ) au efecte pozitive asupra sănătății bacteriilor intestinale și pot reduce intensitatea simptomelor specifice alergiilor.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3784923/

Urzicile ar trebui să fie prietenele persoanelor cu alergii în sezonul primăverii ( că doar atunci există ). Există studii care au demonstrat că un consum alimentar de urzici ( frunze ) poate regla răspunsul exagerat al sistemului imun , inhibând eliberarea de substanțe specifice reacțiilor alergice , precum prostaglandinele și histamina.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19140159

Quercetinul se găsește în cantități mari în kale și ceapa roșie, dar și în alte fructe, legume, semințe și boabe. Este accesibil și ca supliment. De multe ori este găsit alături de bromelaină , o enzimă extrasă din ananas. Suplimentele cu aceste două substanțe ajută la modularea răspunsului imun, diminuarea inflamației și protejarea celulelor față de procesele de oxidare.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20887269

Top 20 alimente si ierburi care scad inflamatia

Poate vei gasi interesante si aceste articole:

Dieta keto , astmul si BPOC

Astazi ma opresc la subiectul : dieta keto astmul – BPOC ul. Pentru ca aceste 2 afectiuni sunt foarte frecvente. Despre astm Astmul este o afectiune pulmonara cauzata de diversi factori : De fapt, nu se stie cu exactitate , pe deplin, ce si cum. Dar, astmul e o afectiune care duce la o cascada…

Inflamatia si deficitele in minerale si vitamine

Inflamatia si lipsa de vitamine si minerale. Iar inflamatia sta la baza oricarei boli. Am tot dezbătut despre rezistența la insulină și inflamație. Am tot scris despre ce înseamnă macronutrienți și efectul lor asupra glicemiei, secreției de insulină,producerea de energie. Am început să dezbat despre diverse vitamine și minerale , acestea fiind clasate în categoria…

De ce apare inflamatia?

De ce apare inflamatia? Poate iti lipsesc ceva vitamine si minerale? Corpul este ca o uzină în care , dacă există tot ce trebuie, totul funcționează la parametrii maximali. Un singur deficit și ceva începe să ” scârție ” pe undeva. Și cum toate procesele fiziologice din organismul nostru sunt în strânsă interdependență, un deficit…

Sper că vei  găsi interesante aceste câteva idei pe care le-am dezbătut aici . Sper că îți vor fi și de ajutor.

Keto rămâne o dietă care poate ajuta la ameliorarea a multor probleme. De ce ? Pentru că e antiinflamatorie . Iar inflamația stă la baza oricărei boli.

Nu evitați contactul cu personalul medical niciodată, chiar dacă e vorba de un sfat legat de stilul de viață alimentar, de suplimente , dar mai ales, legat de tratamentele medicamentoase ale diverselor boli.

Be keto Be happy !

Comentariile sunt apreciate

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Discover more from lacra.blog

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading

Scroll to Top