Citostaticele de la piata din colt

Ai auzit si tu de alimentele anticancer, nu? Nu sunt doar 2-3 , ci o multime. Dar stii cum te ajuta ele? Si care sunt cele mai puternice dintre ele ? Si cum actioneaza ele?

Hipocrate

Let food be thy medicine and let thy medicine be food

Hipocrate

Bolile noastre se afla, in parte , in farfuria noastra.Iar acest citat este plin de intelepciunea. Ce mancam ne poate imbolnavi sau ne poate ajuta organismul.

Toate articolele mele legate de cancer au la baza experienta mea proprie si un studiu continuu legat de modalitatile naturale de a aborda boala canceroasa.

Studiile epidemiologice-pro si contra

Aceste studii populationale, numite epidemiologice, sunt considerate ca sunt de neincredere. Deoarece se uita pe un grup populational mare si analizeaza doar un factor- cum ar fi dieta, dar nu tine cont de alti factori importanti : genetici, de rasa, de pozitia geografica, nivelul de poluare locala, bolile celor observati, etc. Dar, pot pune baza unor alte studii, mai de incredere. Asa a fost cazul relatiei fumat-cancer de plamani.

Cand vine vorba sa aflam ce inseamna consumul de fructe si legume/vegetale pentru unele boli, mai “domestice”, exista o multime de informatii. Dar, nu si cand vine vorba despre cancer.

De exemplu, o analiza a 26 de studii publicate intre 1982-1997, a concluzionat ca nu exista nici un beneficiu al consumului de fructe in reducerea riscului de cancer de san, in timp ce consumul de vegetale poate sa reduca riscul de cancer de san cu 25%.

Meta-analysis of studies on breast cancer risk and diet: the role of fruit and vegetable consumption and the intake of associated micronutrients

Iar cand vine vorba despre cancerul de prostata, exista asemenea studii care sustin ca un consum crescut de crucifere este asociat cu un rism mai redus de boala.

A prospective study of cruciferous vegetables and prostate cancer

Dar, exista alte multe studii care spun ca nu exista nici un fruct, verdeata, leguma , care sa te poata ajuta sa iti scazi riscul de cancer. Pentru ca natura nu poate fi patentata si nu produce sute de mii de miliarde asa cum produce industria medicamentelor, citostaticelor si terapiilor adjuvante in cancer.

Bacteriile intestinale si sanatatea ta- veriga slaba

In intestinul tau exista sute de trilioane de bacterii. Pe care trebuie sa le tii sanatoase si fericite.

Ele muncesc non-stop pentru ca tu sa ai un sistem imun eficient si sa combati inflamatia zilnica : https://www.yourgutfeelings.com/wp-content/uploads/2015/07/Diet-gut-microbiota-bacteria-and-Immune-Responses.pdf.

Tot ele te ajuta sa te detoxifici si sa metabolizezi, sa inactivezi si elimini potentialele chimicale cancerigene : The gut microbiota: a major player in the toxicity of environmental pollutants?

Daca aceste bacterii sunt sanatoase si fericite, asigura continuitatea peretelui intestinal, fara brese, gauri, prin care substantele toxice pot trece rapid in sange.

Antioticele nu omoara doar bacteriile rele, ci si pe aceste bacterii bune. Ca antibioticele nu au studii superioare din care sa fi invatat ce bacterii sunt bune, ce bacterii sunt periculoase.

Iar bacteriile bune au nevoie de mancare de calitate. Fibre, culturi bacteriene. Subiectul e foarte vast. Poti citi mai multe in articolele mele de mai jos :

Microbiomul = bacteriile tale intestinale si sanatatea ta

Microbiomul este constituit din toate bacteriile intestinale care populeaza intestinul tau. Unii il numesc microbiota. Sper să reușesc să vă captez atenția cu acest subiect. Sănătatea florei intestinale este strâns legată de sănătatea ta. Definitii O să întâlniți des termenul de microbiom  intestinal sau microbiotă  intestinala. Sau flora intestinala. Termenul se referă  la totalitatea bacteriilor…

E important consumul de fibre?

Vechea dilema: e important consumul de fibre pentru sanatate? Pareri diferite                                                                                        …

Leaky gut : sindromul de intestin permeabil

Ce este intestinul permeabil? Ca tot auzi de chestia asta. Si de ce nu e bine sa ai intestin permeabil? Si ce poti face sa tratezi aceasta conditie. Hai sa aflam impreuna cate ceva. Sindromul de intestin permeabil = leaky gut syndrome  este o noțiune care apare peste tot în ultimul timp. De ce ?…

De unde vine frica de sulfuri?

Pai, sa vedem, zise orbul.

Gazul mustard, mult folosit in al doilea razboi mondial, este o sulfura. Deci, sulfura nu e buna, zic unii, ca vine de la o arma de razboi, nu?

Dar, gazul mustard a dat nasterii ideii de citostatice. Cum?

Pai, s-a observat ca la cei expusi la gazul mustard exista o scadere a numarului de globule albe ( printre altele ), ceea ce poate fi foarte benefic in unele cancere de sange, tip limfom.

Asa ca, s-au facut niste studii secrete. Dar, destul de rapid, gazul mustard a inceput sa fie folosit ca si un citostatic in modele experimentale pe oameni. Deci, sulfura era un citostatic.

Daca vrei sa citesti toata istoria, cu tot cu linkuri catre diversele studii, poti sa arunci un ochi pe articolul de mai jos :

The birth of cancer chemotherapy: accident and research

Exista o serie de plante care contin sulfuri. Aceste sulfuri le ajuta sa se apere de pradatori, pentru ca plantele nu au dinti si ghiare, nu pot fugi si, fiind un mecanism de aparare, plantele produc sulfuri si atunci cand le smulgem din pamant. Ca si ele vor sa traiasca, dar noi le vrem, tocmai pentru aceste sulfuri.

Alimentele anticancer care contin sulfuri

Cele mai cunoscute sunt cruciferele :

  • brocoli
  • bok choy
  • conopida
  • kale
  • varza
  • frunzele de mustar
  • ridichile
  • gulie

Dar sulfuri exista si in nuci, usturoi, ceapa si diverse tipuri de carne , in oua si peste, in branzeturile fermentate.

Cand vine vorba de sulfurile din plante si cele din carne, exista, insa niste diferente.

Sulfurile din proteinele din carne sunt prezente in aminoacizii numiti metionina si cisteina.

De ce sunt sulfurile importante pentru sanatatea ta

Sulfurile continute in aminoacizii amintiti mai sus te ajuta :

  • in detoxifierea corpului – te ajuta sa elimini substante potential cancerigene si diversi polunati, chimicale
  • sunt importante in sanatatea mitocondriei, acolo unde exista ADN-ul tau, casuta ta unde se produce energie, dar, de unde apar si bolile
  • sunt implicate in sustinerea metabolismului tau
  • reprezinta caramizile si mortarul pentru sinteza de alte proteine
  • au importanta in buna functionare a enzimelor din corp
  • ajuta la integrarea acidului folic ( vitamina B 9 )

Asta se stie sigur, ca sulfurile cu origine animala, sunt extrem de importante in uzina corpului.

Dar, sulfurile cu origine din plante sunt relativ nou acceptate ca “arme chimice” anticancer.

Sulfurile din plante dau un gust intepator sau astringent.

Dintre cele mai bogate alimente in sulfuri, se detaseaza cruciferele si usturoiul.

Cruciferele

Sunt citostatice naturale bine cunoscute si studiate.

Semintele incoltite ( la tine acasa) sunt mai bogate in sulfuri decat legumele adulte.

Procesele de taiere, mestecare sau zdrobire a cruciferelor duc la eliberarea unei substante numita mirozinaza care, in contact cu o alta substanta din crucifere ( glucorafain,pentru cei curiosi ), favorizeaza aparitia sulforafanului. Asta e sulfura anticancer. Iar studii exista. Iata unul foarte recent, din 2023.

Sulforaphane: An emergent anti-cancer stem cell agent – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9909961/

Usturoiul

Da, stim cu totii ca usturoiul e foarte sanatos. Dar este si un aliment anticancer.

Contine allium si exista si alte vegetale allium-like : arpagic, praz, ceapa si ceapa verde.

Atunci cand taiem sau zdrobim usturoiul, se elibereaza o substanta care transforma sulfura din usturoi in allicin, o mica bomba anticancer care contine sulfuri.

Sulfurile din vegetalele de tip allicin sunt o arma puternica pe care aceste alimente anticancerigene o au in lupta cu daunatorii naturali ( fungi, insecte), fiind considerate insecticide si fungicide, cele mai vechi cunoscute.

The oldest fungicide and newest phytoalexin – a reappraisal of the fungitoxicity of elemental sulphur

Toxicitatea sulfurilor la oameni este o conditie foarte rara. Se poate manifesta prin iritatii ale pielii, tulburari gastrointestinale, iritarea cailor respiratorii, cu tuse.

Noi mancam foarte mult usturoi. Avem noroc sa il gasim gata zdrobit, doar sa il adaugam la mancare. Si punem cu lingura, de obicei.

Iata si 3 retete keto cu crucifere.

Reteta keto cu carne tocata si brocoli

I-am pus numele de reteta keto cu carne tocata si brocoli ca alta inspiratie nu am avut. Se prepara rapid si e super gustoasa. Poti sa te inspiri si din reteta de mai jos, tot keto: Carne tocata keto cu chimichurri si zoodles

Ce se intampla cand mancam alimente cu sulfuri

Acum stii ca sulfurile din vegetale reprezinta, de fapt, arma lor impotriva daunatorilor. Dar ce se intampla in corpul tau atunci cand sulfurile ajung in celule ? Efectele sunt incluse in ceea ce se numeste chemoprevention = folosirea de agenti naturali, sintetici sau biochimici pentru a pune in remisie cancerul, sau pentru a preveni progresia bolii canceroase catre forme invazive, metastatice.

Sulforafanul, despre care am vorbit mai sus, activeaza un proces numit Nrf2= nuclear erythroid 2-related factor 2.

Sulforaphane: translational research from laboratory bench to clinichttps://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24147970/

Nrf2 initiaza o cascada de reactii, exact ca un joc de domino, care duc la procese de chemopreventie :, activand procesele prin care corpul poate sa lupte cu stresul oxidativ. Oxidarea nu e buna pentru noi.

Priveste Nrf2 ca o alarma care suna in corpul tau pentru a trezi batalioanele de lupta si pentru a le trimite sa lupte cu dusmanii, radicalii liberi acizi rezultati din procesele de oxidare. Se stimuleaza raspunsul antioxidativ al copului tau.

Un exemplu practic e ca Nrf2 este activat ca un mecanism de aparare a pancreasului impotriva stresului oxidativ, ceea ce previne distrugerea celulelor pancreatice, cu efect de preventie a diabetului.

Fu, J. et al. Protective Role of Nuclear Factor E2-Related Factor 2 against Acute Oxidative Stress-Induced Pancreatic β -Cell Damage. Oxid. Med. Cell. Longev. 2015, 639191 (2015)

Sulforafanul semnalizeaza catre Nrf2 ca vine un pericol. Nrf2 activeaza toate mecanismele de detoxifiere si antioxidare. In plus, acest factor are capacitatea sa asigure epurarea substantelor cancerigene din corp, prin amestecarea lor cu apa si eliminarea lor.

De fapt, ai auzit si tu de antioxidanti, nu? Sulfurile ( si alte substante naturale din plante, legume, vegetale ) sunt antioxidanti pentru noi. Pentru ca, atunci cand intra in contact cu celulele noastre, duc la activarea mecanismelor antioxidative ale corpului tau.

In fiecare zi se produc celule canceroase in corpul nostru. De unde stiu ? Pai , am citit . Dar si gandit.

Exista niste analize de sange care se numesc markeri tumorali. Aceste analize au si valori normale, nu? Ceea ce inseamna ca sunt acceptate anumite valori normale pentru un numar limitat de celule canceroase care se produc zilnic in corpul tau.

Ce este cancerul ?

Ce este cancerul , la urma urmei ? Că nu este ceva extraterestru, nu ? Teoria metabolica a cancerului Noua teorie a genezei cancerului, Teoria metabolică a cancerului, susține că, indiferent de tipul de cancer , celulele canceroase au un metabolism defect , folosind fermentația ( efectul Warburg ) pentru a-și furniza energia necesară pentru…

Ce este celula canceroasa ?

Ce este celula canceroasa? Ce iti transmite aparitia unui cancer? Nimeni nu vrea să își audă medicul spunând : ” Ai cancer “. Totul sună ca o condamnare la moarte. Deja te vezi fără păr, vomitând, doar piele și os, în dureri , fără nici o vlagă, fără să mai poți mânca. Ți-i imaginezi pe…

Gandurile mele de final

Exista o piata vasta de suplimente. Dar, nu e controlata de vreo institutie. Ceea ce face ca sa nu stim ce cumparam. Nu intotdeauna ce e mai scump e si mai bun.

Ce am invatat eu in cei 5 ani de la diagnostic :

-daca iei suplimente cu extract de brocoli, trebuie obligatoriu sa aiba precizat ca exista si mirozinaza in produs, altfel nu poti obtine sulforafanul

-suplimentele cu extract de usturoi sunt cele care folosesc usturoi “imbatranit “

-cea mai mare cantitate de sulforafan o obtii din semintele incoltite

Acum stii mai multe despre alimentele anticancer. Cele pe care le gasesti mereu pe taraba. Dar, nu uita ! Cele mai curate dintre ele sunt bune pentru tine, cele crescute organic, da, alea care sunt mici si pipernicite. Nu uita asta cand iti alegi mancarea !

Te invit la film !

Comentariile sunt apreciate

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll to Top
%d bloggers like this: