Andropauza – menopauza masculina

Astazi despre andropauza si problemele asociate. Pentru ca si barbatii nostri sunt foarte importanti.

Când vine vorba de probleme hormonale legate de vârstă, există o prejudecată : aceste probleme sunt apanajul femeilor trecute de 40-45 ani. Bărbații nu cred că dă bine să se tot ” plângă” de diverse simptome. Nu este ” bărbătește”.

M-am gândit să scriu și despre problemele specifice masculine.

Știu că marea majoritate a celor care mă citesc sunt femei, dar știu sigur că sunt și bărbați. Și mai știu sigur că prietenele mele care citesc ce scriu eu pot povesti soților, prietenilor, fraților, rudelor, ceea ce  poate schimba stilul de viață și de gândire a cuiva de sex masculin. E cu bătaie lungă, dar se merită încercat, nu ?! Nu vreau să minimalizez problemele cititorilor mei. Mai ales că avem cu toții o cauză comună : să ne recăpătăm controlul asupra sănătății și calității vieții noastre.

Reprezentanții sexului masculin experimentează și ei modificări ale profilului hormonal , și mă refer , cu gândul la acest articol, la testosteron și un precursor al testosteronului numit DHEA ( dehidroepiandrosteron ).

Ce e testosteronul ?

Testosteronul  este un hormon anabolic . Anabolic vine de la anabolism ,  care este procesul prin care organismul acumulează și crește ( există și catabolism, care înseamnă procesele de descompunere a substanțelor complexe în molecule simple, cu producerea de energie ). Anabolismul consumă energie, precum și tu ai nevoie de energie când construiești ceva. Alți hormoni cu efect anabolic sunt :

  • estrogenul
  • insulina
  • hormonul de creștere

Testosteronul joacă roluri importante în metabolism , apetitul sexual și reproducere, în dezvoltarea masei musculare, în armonizarea stărilor emoționale, contribuind din plin în procesele cognitive și de memorie.

Dacă tu credeai că nu este mare scofală că îți scade testosteronul pe măsură ce îmbătrânești , te anunț că te-ai înșelat. Concentrațiile normale de testosteron au un rol extrem de important în menținerea unei greutăți corporale normale , precum și în reducerea riscului de boli degenerative cronice : osteoporoza, bolile cardiovasculare, diabet și anumite tipuri de cancere.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4154787/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2811355/

Cu ce te ajuta testosteronul ?

Efectele testosteronului in corp
Ce face testosteronul pentru tine

Ce este DHEA ?

Este un precursor al estrogenilor și testosteronului. Spre vârstă de 40 de ani, secreția de DHEA scade foarte mult. Deci, și cea de testosteron și estrogeni.

O diferență importantă între andropauză și menopauză este că , în cazul andropauzei , se produce o scădere constantă a producției de testosteron pe parcursul multor ani, în timp ce în cazul menopauzei, scăderea hormonilor sexuali se produce într-o perioadă scurtă de timp , de 3-5 ani.

Testosteronul este produs de testicule și glandele suprarenale ( care stau ca o căciuliță pe rinichi ). Și femeile produc testosteron ( de 15 ori mai puțin ) în ovare și suprarenale.

Cea mai înaltă concentrație de testosteron se atinge în jurul vârstei de 20 de ani. Se estimează că după vârsta de 30 de ani fiecare bărbat are o scădere a sintezei de testosteron de 1,5% pe an . Aceasta este considerată o scădere fiziologică. Se poate întâmpla ca secreția de testosteron să se prăbușească, pur și simplu, sub valori considerate normale.

https://academic.oup.com/biomedgerontology/article/57/2/M76/547924

Andropauza si problemele asociate

Simptomele scăderii testosteronului sunt extrem de variate. De asta e bine să îți controlezi și probele de sânge legate de testosteron când ai peste 40 de ani și începi să nu te simți foarte bine.

Lista de simptome e lungă :

  • poți dezvolta anemie ( am scris mai sus că testosteronul are rol în sinteza de globule roșii )
  • infertilitate
  • scade apetitul sexual și erecțiile spontane ( adică, fara medicamente )
  • apar probleme cu somnul și transpirații nocturne
  • scade forța musculară
  • podoaba capilară se rărește
  • ești obosit mai mereu, nervos, iritabil și trist, deprimat
  • te îngrași
  • începi să ai probleme cu memoria
  • scazi în înălțime

Poate că aici își are rădăcina așa numita ” criză de la 40 de ani ” ? 🤷‍♀️

Care este legătura între obezitate și unele tipuri de cancere la bărbați ? ( unele comune cu femeile ) 

Există o situație numită dominanță estrogenică.  Apare și la bărbați , și la femei. Este implicată în apariția unor forme de cancer de sân ( da, și bărbații pot dezvolta cancer de sân ), prostată sau intestin gros. 

În grăsimea noastră ( dar și în alte țesuturi  precum : glandele suprarenale, creier, testicule, ovare și placentă ) există o enzimă numită  aromatază.  Această enzimă transforma testosteronul și progesteronul în estrogeni.  Procesul se numește aromatizare .

La persoanele obeze , țesutul gras începe să producă , prin acest proces de aromatizare , cantități foarte mari de estrogeni care nu pot fi complet metabolizate . De aici numele de dominanță estrogenică. Și tot de aici riscul de 2 ori mai mare al unei persoane obeze să facă un cancer în cursul vieții față de o persoană cu greutate corporală normală . Iar dacă acea persoană obeza dezvoltă și diabet, riscul crește.

Acum înțelegi legătura cu keto și LCHF ? Da, datorită scăderii ponderale și eventuala remisie a diabetului induse de dietele amintite anterior se pot îmbunătăți parametrii hormonali , scăzându-se riscul pentru boli degenerative.  Plus alte efecte benefice despre care am scris multe articole.

Cum imi cresc testosteronul?

Un articol complex, in care descriu cam ce poti face sa iti stimulezi secretia de testosteron, fara reactii adverse si cu beneficii multiple pentru sanatate.

7 metode simple sa iti cresti testosteronul

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4271636/

Când nu te simți bine, când îți schimbi stilul de viață, ia contact cu medicul tău. Ai nevoie de o evaluare clinică și investigații pentru a afla ce nu funcționează cum trebuie.

Film pentru adulti 😂🤣🤣

Articol bonus

Ce beneficii are keto -Lacra si Victor
Avantajele pentru sanatate cu dieta ketogenica

Be keto Be happy !

Comentariile sunt apreciate

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Discover more from lacra.blog

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading

Scroll to Top