Cum e cu cafeaua, autofagia si postul prelungit ? Poate intrerupe cafeaua autofagia si rupe postul prelungit?
Da, iubim cafeaua ! Da, postim pentru autofagie !
Iubim atât de mult cafeaua încât am investit ceva bani într-o mașinărie care macină proaspăt cafeaua și ne bucura cu mirosul ei de fiecare dată când zicem: mai bem o cafea ?

Am mai dezbătut subiectul efectului cafelei asupra cetozei și autofagiei și în alt articol.
Cafeaua și autofagia
Ce efecte benefice are consumul de cafea ?
Acum am ales să mă bazez pe un studiu științific pe care l-am găsit după ce am început să mă întreb dacă nu cumva consum prea multa cafea , ceea ce ar putea să îmi afecteze negativ autofagia. Mă întrista gândul că ar trebui să renunț la cafea în timpul postului prelungit. Dar, ce nu face omul pentru sănătate ?!
Mai multe studii epidemiologice au demonstrat că un consum cronic de cafea ( cronic, adică în fiecare zi ) este asociat cu ameliorarea unor boli metabolice , precum și cu reducerea mortalității de orice fel de cauză.
Consumul de cafea este asociat cu reducerea riscului de cancer, boli de inimă și de plămâni, accidentului vascular cerebral, diabet și infecții, și se manifestă în mod similar atât la bărbați, cât și la femei.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20181814

Aceste efecte benefice descrise mai sus sunt dependente de doză , cu un platou care se atinge la 6 cești pe zi, și sunt independente de conținutul în cofeina. Adică, aceste avantaje asupra sănătății se observă indiferent dacă bei cafea cu cofeina sau decofeinizată.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23934579
Cafeaua si cancerul
Alte studii independente au demonstrat că există o legătură benefica între consumul de cafea și scăderea agresivității cancerului de endometru, de sân, de ficat, de colon și prostată. Accesați linkurile de mai jos pentru o documentare mai temeinică.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3288610/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24769862
Din nou, despre autofagie
Se vorbește mult in ultimul timp despre autofagie.
Autofagia este un proces prin care corpul își restructurează componentele îmbătrânite și defecte. Să ne înțelegem….corpul este superdeștept, nu va elimina nimic, doar va ” recicla “. Este privită ca un proces de regenerare celulară, reîntinerire a corpului, ceea ce înseamnă și îmbunătățirea parametrilor de sănătate. Procesele de autofagie sunt implicate și în ceea ce se numește hormeza, adică procesul de readaptare a celulelor la stress. Acest proces face ca celulele să devină mai rezistente la nivele de stress care, altfel, fără autofagie, ar fi dus la distrugerea și îmbolnăvirea celulelor.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19801973
Există, deasemenea, date științifice care indică faptul că autofagia poate ajuta în lupta cu cancerul.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20712403

În studiul la care fac referire ( și o să las linkul mai jos ) s-au folosit șoareci cărora li s-a administrat cafea cu cofeină și decofeinizată. Consumul de cafea cu cofeină a dus și la scădere în greutate, efect neobținut la șoarecii cărora li s-a administrat cafea decofeinizată.
Apoi, cercetătorii au măsurat chestii specifice autofagiei ( formarea de microorganite celulare numite autofagozomi, nu intru în amănunte ) și au concluzionat că :
1. Autofagia se intensifică după 4 ore de la administrarea de cafea, cu sau fără cofeină
2. Efectele de stimulare ale autofagiei după administrarea de cafea au fost bine exprimate după 24 de ore și au fost vizibile pe toată perioada studiului de 2 săptămâni.
Concluzia studiului : consumul cronic de cafea, inclusiv decofeinizată, induce autofagie.
Ia să mai trag o cafea ! Și să îmi continui postul liniștită.
Pentru cei care vor să citească mai mult pun la dispoziție linkul studiului .
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4111762/
Be Keto Be happy !
