Care hormoni influenteaza glicemia?
Este binecunoscut că insulina, un hormon secretat de pancreas, reglează glicemia, aducând-o la valori normale atunci când există hiperglicemie. Dar lucrurile nu sunt chiar atât de simple în corp. Există o mulțime de alți hormoni care influențează glicemia într-un sens sau altul . Cred că e util să cunoaștem cam cum reacționează corpul nostru la hormoni, pentru că sistemul hormonal controlează tot în corp . Eu am o deviză: dacă știu cum e normal , pot înțelege mai bine de ce organismul meu nu funcționează bine, atunci când se întâmplă asta.
Să înțelegem pancreasul !
Pancreasul are două funcții importante în corp, de fapt, nu importante, ci esențiale:
- o funcție exocrină
- o funcție endocrină
Funcția exocrină ( pe care nu o să o detaliez acum ) se referă la secreția de enzime pancreatice necesare pentru desfacerea moleculelor complexe de grăsimi, proteine și carbohidrați în molecule mai mici, care pot trece ( la nivelul intestinului ) în sânge și ajunge la celule , unde sunt folosite în diverse scopuri. Poate ați auzit de amilaza pancreatică , lipază, protează, tripsină și chimiotripsină. Puteți citi ceva mai mult în articolul meu de mai jos :

Când vine vorba despre diabet, vorbim despre o dereglare a funcției endocrine a pancreasului.
Pancreasul produce o serie de hormoni, dar nu o să detaliez despre toți. Pentru subiectul abordat sunt de importanță majoră insulina și glucagonul.
Acești doi hormoni acționează total opus : ce stimulează unul, inhibă altul.
Ce funcții are insulina ?
- scade glicemia după ce mâncăm , prin deschiderea celulelor astfel încât acestea să preia glucoza din sânge
- stimulează depunerea excesului de glucoză sub forma de rezerve de glicogen
- depune excesul de glucoză sub formă de grăsime = lipogeneză ( așa ajungem grași )
- stimulează creșterea și dezvoltarea mușchilor scheletici, dar și a țesuturilor grase
Ce funcții are glucagonul ? ( Am zis că acționează total opus insulinei, nu ?! )
- crește glicemia, când aceasta este sub valori normale, prin eliberarea glicogenului din ficat, dar și prin gluconeogeneză ( simplu spus, producerea de glucoză din grăsimi și proteine )
- intensifică arderea grăsimilor și producerea de corpi cetonici
- stimulează desfacerea proteinelor în aminoacizi și preluare acestor aminoacizi în ficat
În imaginea de mai jos se observă cum celulele care produc insulină sunt în strânsă conexiune cu cele care produc glucagon. De aici jocul ăsta, ca pe un balansoar , între insulină și glucagon.

În condiții normale, când mâncăm, crește secreția de insulină și scade cea de glucagon.
La persoanele cu diabet nu se mai întâmplă așa, ci crește și insulina, dar și glucagonul, ceea ce duce la o creștere suplimentară a glicemiei prin acțiunea glucagonului , care se supraadaugă hiperglicemiei induse de ingestia de carbohidrați de la masă.
Pentru cei mai curioși, voi aminti și alți hormoni care sunt implicați în reglarea glicemiei. De ce ?
- Pentru că îți poate folosi să știi cât de complex e corpul tău.
- Pentru că te poate ajuta să înțelegi cum acționează multitudinea de medicamente antidiabetice care există în ziua de azi.
- Pentru că îți va fi de ajutor, poate, să înțelegi cum acționează alimentele în corpul tău și cum cresc ele glicemia.
- Poate îți explică unele simptome pe care le ai.
GLP-1 ( glucagon like peptide 1 ) și GIP ( glucide dependendent insulinotropic polypeptide )
- Sunt secretate din intestin atunci când mâncăm.
- Semnalizează pancreasului că e nevoie de insulină, pentru că a venit marfă cu carbohidrați.
- Semnalizează , deasemenea, pancreasului să nu mai producă glucagon.
- Medicamentele care acționează ca aceste substanțe sunt numite analogi de GLP-1 . Exemple : Victoza, Byetta, Bydureon, Lixumia, Trulicity, Ozempic. In general se administrează ca injecții, o dată pe săptămână. Au ca efect și creșterea senzației de sațietate , ceea ce duce la scăderea ingestiei de alimente , cu scăderea secundară în greutate. Efect foarte dorit în caz de rezistență la insulină datorită obezității.
Amylin
- Este o substanță secretată de către pancreas, exact în momentul când se secretă și insulină.
- Are aceleași funcții ca și GLP-1.
- Există doar un singur medicament pe piața internațională , numit Symlin, care se administrează tot sub formă de injecții.
Persoanele cu diabet zaharat de tip 2 au producție scăzută de GIP, iar pancreasul lor nu mai răspunde așa bine la GLP-1. Asta explică de ce glucagonul nu scade la masă, așa cum ar trebui.
Adrenalina, cortisolul și hormonul de creștere
- Sunt numiți, alături de glucagon, hormoni de stress.
- Cresc glicemia.
- Adrenalina crește glicemia prin eliberarea de glucoză din glicogenul din ficat. Dar, produce și arderea de grăsime și producția de corpi cetonici ( ceea ce vrei când trăiești keto ). În schimb, fața întunecată e că stimulează și producția de glucoză din grăsimile arse.
- Cortisolul face ca grăsimea și mușchii să devină rezistenți la acțiunea insulinei și stimulează producția de glucoză în ficat prin gluconeogeneză. Ajută la arderea grăsimilor.
- Hormonul de creștere acționează ca și cortisolul. Prea mult hormon de creștere duce la rezistență la insulină ( la cei cu boala numită gigantism ).
- Ca să aveți o privire de ansamblu asupra complexității reglării glicemiei în corp : hormonul de creștere se secretă din hipofiză ( o glandă endocrină micuță, situată în creier, în spatele ochilor, care controlează toate celelalte glande endocrine ); glucagonul se secretă din pancreas , iar cortisolul și adrenalina din glandele suprarenale ( situate ca o căciuliță deasupra rinichilor).

După cum observați, nimic nu este așa de simplu cum ar părea la prima vedere. Suntem o mașinărie bine pusă la punct. Acum stii care sunt hormonii care influenteaza glicemia.
Ei, acum am mai bifat un subiect legat de diabet. Sper să vă fie de ajutor informația și să nu o considerați prea științifică. Am încercat să simplific lucrurile la maxim.