Ce este anxietatea ? Un termen foarte folosit in zilele noastre.
Unele persoane spun ca anxietatea e cand te simti stresat inainte de un examen, sau o aparitie in public. Dar pentru alte persoane anxietatea este o conditie invalidanta, extrem de serioasa, un amestec complex de senzatii, trairi, sentimente si emotii.
Evident ca producatorii farmaceutici care produc medicamente au dezvoltat rapid o nisa cu medicamente antianxietate. Este o vaca de muls in timpurile noastre. Dar, medicamentele vin si cu o fata neagra, reactii adverse serioase.
Asadar ce anume provoaca agravarea anxietatii ? Ce alimente sa eviti ? Ce dieta sa adopti ca sa scazi stressul in creierul tau ?
Ce este anxietatea?
Anxietatea reprezinta teama sau ingrijorarea resimtita fata de ceva ce urmeaza sa se intample in viitor. Aici se pot inscrie o multime de situatii de viata : stres legat de familie, locul de munca, sanatate, situatii periculoase, de razboi, pandemii/epidemii, etc. Lista e foarte lunga.
Anxietatea este o stare normala pana intr-un punct. E normal sa te simti anxios inainte de un examen, interviu de angajare sau daca trebuie sa vorbesti in public. Dar, daca episoadele de anxietate sunt persistente, zilnice, ajung sa iti afecteze viata de zi cu zi, sociala, la scoala sau locul de munca, in familie, atunci anxietatea este patologica.
Cand se face referire la ce este anxietatea anormala, patologica, se vorbeste de o stare prelungita de anxietate, de cel putin 6 luni sau mai mult, care iti afecteaza negativ intrega viata.
Exista o multime de forme de manifestare a anxietatii :
- anxietate generalizata
- fobii de tot felul
- anxietate sociala

Spectrul manifestarilor este foarte larg : palpitatii, senzatie de sufocare, panica, transpiratii, dureri in piept, cosmaruri, etc.
Factori declansatori ai anxietatii
Dupa ce am vortbit despre ce este anxietatea, sa vedem si ce o poate declansa.
Evident ca aici se inscriu diversi triggeri precum : conflicte in familie sau la jobb, evenimente sociale , amintiri neplacute, dificultati financiare, crize de tot felul, personale sau la nivel de societate, traume psihoemotionale.
Poate ca o sa te uimeasca, dar dieta ta, precum si starea ta de sanatate/boli, pot agrava si intensifica anxietatea.

Oscilatii ale glicemiei
Daca mananci o dieta high carb, cu zahar rafinat si tot felul de produse procesate vei avea mereu oscilatii mari ale glicemiei. Mancatul dezorganizat contribuie mult la cresteri si scaderi ale glicemiei.
Cand mancam, se elibereaza insulina in sange pentru a aduce glicemia la valori considerate normale de catre intregul nostru sistem. Astfel apar varfuri de hiperglicemie alternand cu valori normale. Dar, cand traiesti high carb valorile normale pot fi interpretate de catre corp, creier, ca valori scazute (hipoglicemie functionala sau relativa) ceea ce reprezinta un trigger pentru anxietate.
Poti citi mai multe despre efectele hipoglicemiei functionale in articolul de mai jos:
https://balancewomenshealth.com/wp-content/uploads/2020/04/Relative-Hypoglycemia-as-a-Cause-of-Neuropsychiatric-Illness-1.pdf: Ce este anxietatea ? Ce alimente o provoaca ?Cum sa ameliorezi anxietatea ?O dieta low carb hiperproteica, cu un aport adecvat de fibre te poate ajuta sa lupti cu anxietatea. O astfel de dieta stabilizeaza glicemia, te ajuta sa ai o energie buna si creste capacitatea de concentrare :https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fnut.2022.894916/full
Tulburari la nivelul axului intestin-creier
Studii recente au evidentiat ca exista o cale separa de legatura, de comunicare, intre bacteriile intestinale (microbiom) si creier. Ai bacterii intestinale sanatoase, fericite, esti fericit si pozitiv. Plus ca esti si sanatos. La nivelul acestor bacterii se produc circa 80% din celulele implicate in raspunsul imun al corpului tau.
Poti citi mai multe despre microbiom in articolul meu: Microbiomul = bacteriile tale intestinale si sanatatea ta
Creierul si intestinul tau comunica prin intermediul a ceea ce cercetatorii au numit un ax.
O cale de comunicare este prin intermediul nervului vag , care incepe in trunchiul cerebral si ajunge la nivelul intestinului ,stimuland miscarile intestinale (motilitate intestinala ) si productia de serotonina. Vrei sa aflii mai multe despre serotonina? Te invit sa rasfoiesti articolul meu de mai jos !
Cealalta cale de comunicare dintre creier si intestin este prin intermediul microbiomului tau. Cand bacteriile bune din intestinul sunt inlocuite de bacterii nesanatoase ( cauzele le-am descris in articolul meu de mai sus legat de microbiom ) atunci apar o serie de tulburari cognitive si afectiuni , cum ar fi :
- anxietatea
- afectiuni obsesiv complusive
- tulburari de atentie
- autism
- Parkinson
- dementa
- Alzheimer
O analiza publicata in 2017 constata ca dismicrobismul intestinal (disbioza ) si inflamatia sunt factori declansatori ai anxietatii, depresiei si altor afectiuni psihiatrice. Administrarea de probiotice ajuta la restabilirea microbiomului si la ameliorarea acestor afectiuni.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31179435/
Tulburari ale sistemului glutamat-GABA
Neurotransmitatorii sunt substante chimice naturale produse in creierul nostru care ajuta la transmiterea de informatii la nivel cerebral, de efectul lor depinzand starea ta psihica si sanatatea creierului.
Exemple de neurotransmitatori :
- GABA= acidul gama aminobutiric
- glutamatul
- dopamina
- serotonina
- noradrenalina
Glutamatul si GABA sunt bine reprezentati in corpul nostru. Ei sunt responsabili pentru raspunsul nostru la factori care ne ameninta in vreun fel, fiind triggeri importanti ai starii de anxietate.
https://www.intechopen.com/chapters/17574: Ce este anxietatea ? Ce alimente o provoaca ?Cum sa ameliorezi anxietatea ?Glutamatul este principalul neurotransmitator care exercita efect de excitatie in corp. Si ma refer la excitatie neuropsihiatrica, mentala, in creier. In acest mod devine un trigger al anxietatii sau altor stari psihologice/psihiatrice.
GABA este un neurotransmitator de inhibitie care te ajuta sa iti ameliorezi anxietatea. Barbituricele ( tip fenobarbital ) si benzodiazepinele ( tip diazepam ) se prescriu in ideea ca pot creste productia de GABA. Problema e ca au reactii adverse nedorite cum ar fi dependenta, toleranta ( ai nevoie de doze din ce in ce mai mari pentru a obtine efectul dorit ), toxicitate.
Alimente care agraveaza anxietatea
Consumul unor alimente reprezinta factori declansatori sau de agravare a anxietatii.

Dupa cum poti observa, in lista sunt inclusele alimentele despre care deja stii ca sunt extrem de inflamatorii si canceroase.
Sa ne oprim un pic asupra aromelor artificiale, foarte periculoase , dar si folosite la scara larga in cam tot ce cumparam noi din magazine.
Aici sunt incluse : aspartamul, monosodiul de glutamat, colorantii artificiali, siropul de porumb, guma guar, benzoatul de sodiu, grasimile trans. Toate sunt dovedite ca inflamatorii, dar si ca triggeri ai anxietatii.
Excesul de cafeina se refera la consumul exagerat de bauturi energizante. Acestea contin si arome artificiale si conserbvanti despre care am amintit mai sus.
Metode naturale de a reduce anxietatea
Medicamentele recomandate impotriva anxietatii au o serie de reactii adverse extrem de importante, unele chiar periculoase. Iar folosirea lor se limiteaza la a trata un simptom, nu cauza simptomului.
O sa iti prezint cateva masuri pe care toti le avem la indemana pentru a ameliora anxietatea.
Abordarea unei diete antiinflamatorii
Obisnuiesc sa spun pacientilor mei si familiei ca boala sta in farfurie, in ce mancam.
Evident ca primul pas logic este sa evitam in totalitate alimentele amintite mai sus care sunt triggeri ai inflamatiei.
E bine sa te concentrezi pe o alimentatie cu ingrediente curate, bio. Gateste acasa totul, proaspat. Doar asa poti detine controlul total asupra ingredientelor.
Alimentele low carb sunt extrem de eficiente in lupta contra inflamatiei.
Aici se inscriu spanacul ( poti scapa de oxalati prin gatirea lui -citeste articolul De ce vrei sa eviti oxalatii ), toate frunzele verzi, varza , vegetale fara amidon, condimente de tot felul, cele mai potente fiind turmericul si ghimbirul. Alege fructe cat mai low carb, tip fructe de padure si lamaia. Adauga grasimi sanatoase din avocado, unt organic, ghee, ulei de cocos. Nu uita cat de important e un aport adecvat de proteine din carne curata.
Nu uita de pre si probiotice , cum ar fi muraturile low carb, varza murata, kefirul, kombucha.
Evita alergenii alimentari
Iar aici se inscriu o multime de posibili alergeni : glutenul, lactoza, proteinele din lactatele de vaca, alune si nuci , etc.
Elimina uleiurile vegetale din camara si dieta ta
Aici vorbesc despre :
- uleiul de porumb
- uleiul de floarea soarelui
- uleiul de rapita
- uleiul de soia
- uleiul de pamier
Aceste uleiuri au un continut crescut de de acizi omega 6, acizi care sunt foarte inflamatorii , determinand inflamatie cronica, dureri difuze, deci, anxietate.
Incearca sa dormi 8 ore pe noapte
Cat de important e somnul pentru corp? Foarte important.
In timpul somnului, un somn de calitate, odihnitor, corpul se vindeca. Are timp sa se vindece. Iar despre melatonina am tot vorbit. Si poti citi mai jos, daca vrei sa aprofundezi informatiile.



Ai grija de bacteriile tale intestinale
Adica, de microbiom. De acolo pornesc multe probleme.
Alege o alimentatie bogata in fibre, cu pre si probiotice.
Stiai ca varza aia murata pe care o ai pe balcon sau in camara e plina de probiotice? Si unde mai pui ca este si foarte low carb.
Sa nu uitam de kefir si iaurtul grecesc.
Nu uita de sport
Nu e nevoie sa alergi km pe zi. Incearca yoga, dans, plimbari in natura, cu catelul sau partenerul /partenera. Orice iti face tie placere e util.
Foloseste suplimente cu magneziu si GABA
Acum stii mai multe despre ce este anxietatea , ce o provoaca , ce o amelioreaza. Si cam ce stil de viata e potrivit pentru a scapa de anxietate.
Multa sanatate in toate de la Lacra !
Din ultimile mele postari poti alege :
- 7 metode simple sa iti cresti testosteronul
- Alergiile sezoniere si dieta keto
- Andropauza – menopauza masculina
- Cafeaua și autofagia
- Cafeaua, autofagia și postul prelungit
- Cancerul de san- factori de risc
- Cancerul din produsele cosmetice
- Care ulei este sanatos?- cum sa gatesti sanatos
- Ce alimente stimuleaza autofagia?
- Ce analize de sange iti arata ca suferi de inflamatie cronica ?