Ce este grasimea bruna si beneficiile ei

Grasimea bruna – de ce sa tremuri pentru ea ?

Ce este grasimea bruna? Si de ce toata lumea vorbeste despre beneficiile ei ? Si cum se produce?

Corpul produce 2 tipuri de grasime

                                                                                                                                Poate că ați auzit de nu știu ce grăsime brună pe care o avem în corp și că este de dorit să producem cantități cât mai mari din această grăsime. Și, pac , te întrebi : ce grăsime mai e și asta ? Că toți zic că  trebuie să scapi de grăsime și, na, acum, că e bine să produci grăsime ! 🤔🧐

Putem lămuri ușor lucrurile.

În corp există 2 tipuri de grăsimi :

  • Grăsimea albă, aceea care se depune și duce la obezitate.

  • Grăsimea brună, care conține particule extrem de mici de grăsime și mult mai multe mitocondrii ( căsuțele cu energie ale celulelor ) care , la rândul lor, conțin fier. De aici culoarea maronie a acestei grăsimi.  Grăsimea brună are mai multe vase de sânge decât cea albă , ceea ce înseamnă mai mult oxigen și substanțe nutritive .

Până acum câțiva ani se credea că grăsimea brună este prezentă doar la sugari și copiii mici. Și că dispare la adult.

Dar, prezența ei a fost pusă în evidență și la adulți odată cu efectuarea unor investigații radiologice ( PET ) la pacienții cu cancer.

Ce functii are grasimea bruna?

Principala funcție a grăsimii brune este cea de reglare a temperaturii corpului, în special prin ” tremuratul de frig ” ( frison ).

Un frison nu apare doar când ai febră. Ci înseamnă și contracții involuntare ale mușchilor care sunt declanșate de o temperatură joasă a mediului înconjurător. Frisonul este un mecanism prin care corpul își asigură producerea de căldură.

Studiile radiologice avansate au putut demonstra că și noi, adulții, încă mai avem grăsime brună. Asta este foarte bine.

Unde este localizata grasimea bruna?

Această grăsime brună este distribuită în special în partea superioară a cutiei toracice și la nivelul gâtului. Alte depozite de grăsime brună s-au putut evidenția după ce corpul a fost expus la frig, ceea ce se traduce : tremură și vei produce grăsime brună și bună !

Ei, dar de ce ai vrea tu să ieși din zona ta de confort termic și să vrei să te expui la temperaturi joase ca så tremuri și să produci grăsime brună.

Ce este grasimea bruna si de ce sa tremuri pentru ea?

1. Grăsimea brună poate ajuta la scăderea în greutate și reglarea colesterolului din sânge

Acest tip de grăsime preia caloriile din grăsimea alba, vinovată de obezitate , și le arde.

Câteva studii au concluzionat : există beneficii substanțiale aduse de expunerea corpului uman la frig ( 5-10 grade ). Expunerea la  temperaturi joase duce la activarea grăsimii brune cu ameliorarea hipercolesterolemiei ( colesterol mare ) și asigurarea unei protecții împotriva aterosclerozei ( îngroșarea pereților vaselor de sânge ).

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4366535/

2. Activarea grăsimii brune îmbunătățește sensibilitatea la insulină

Adică, tradus invers, scade rezistența la insulină și ameliorează  glicemia.

https://diabetes.diabetesjournals.org/content/63/12/4089.short

Ce este grasimea bruna?
Un dus rece te ajuta sa produci grasime bruna

3. Stimularea activității grăsimii brune poate avea un efect pozitiv asupra sănătății oaselor

Tremură pentru oase mai puternice și mai sănătoase !

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22890364

4. Tremuri și trăiești mai mult 

Activarea grăsimii brune crește concentrația unor substanțe numite adiponectine, care sunt în relație cu longevitatea. În același timp, scad concentrațiile unor substanțe cunoscute ca indicatori ai inflamației, care înseamnă îmbătrânire ( cum ar fi, proteina C reactivă ).

https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1111/j.1447-0594.2006.00304.x

Longevitate
Grasimea bruna si longevitatea

5. Tremuri ca să obții aceleași beneficii ca în urma unor antrenamente fizice intense

Expunerea la frig/ temperaturi joase duce la creșterea concentrațiilor unei substanțe numite irosim. 

Această substanță se asociază cu îmbunătățirea sensibilității la insulină, creșterea calității și cantității celulelor osoase, este implicată în creșterea masei de țesut muscular, ajută la scăderea în greutate prin transformarea grăsimii albe în grăsime brună . Toate aceste efecte pozitive se pot obține și prin exerciții fizice . Dar, poate într-o zi ai chef să tremuri, nu să tragi de fiare.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26374841

Sportul si grasimea bruna

Hei, unde ați fugit cu toții ???? A! Faceți un duș rece ???? Ok ! La cât mai multă grăsime brună pe voi !

Primul meu contact cu apa rece….da, am luptat un pic. Acum am crescut perioada de expunere la apă rece la 90 secunde. Și e în creștere continuă. E chiar revigorant . Și parcă și văd cum celulele de grăsime brună se formează în timp ce eu dârdâi 🤣🤣🤣🤣.

Poate ca iti suna interesant si :

Inflamatia si deficitele in minerale si vitamine

Inflamatia si lipsa de vitamine si minerale. Iar inflamatia sta la baza oricarei boli. Am tot dezbătut despre rezistența la insulină și inflamație. Am tot scris despre ce înseamnă macronutrienți și efectul lor asupra glicemiei, secreției de insulină,producerea de energie. Am început să dezbat despre diverse vitamine și minerale , acestea fiind clasate în categoria…

Cancerul de san- factori de risc

Cancerul de san – factori de risc. O trecere in revista a conditiilor care reprezinta un risc pemntru aparitia cancerului cel mai frecvent la femei. Statistica alarmanta 2,3 milioane de femei au primit diagnosticul de cancer in anul 2020. Deci, doar intr-un singur an au fost inregistrate 2,3 milioane de cazuri noi de cancer. La…

Cum stii ca ai deficit de zinc ?

Am lipsa de zinc? Cum pot sa banui asta? În prezent, în contextul pandemiei cu virusul corona 2019, se vorbește mult că deficitul de zinc poate fi un cofactor care te poate predispune la dezvoltarea unor forme grave de infecție. Stilul de viață alimentar tip vestic ( cantități mari de carbohidrați rafinați, grăsimi trans, extrem…

Be keto Be happy !

Comentariile sunt apreciate

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll to Top
%d