Ce inseamna glicemie normala Despre glicemia normala si glicogen

Despre glicemia normala si glicogen

Ce inseamna glicemie normala?

Ca să poți înțelege cum să abordezi un diabet, este nevoie să înțelegi cum funcționează corpul în condiții normale. Corpul nu  știe că are diabet, el funcționează așa cum este obișnuit să o facă, ca și cum există insulină atunci când e nevoie de ea. Tu, în schimb, îți poți adapta cunoștințele la situația creată. Asta înseamnă să ai cunoștințe despre starea de normalitate.

Ce e glucoza?

Glucoza ( numită și zahăr, deși e parțial adevărat, dar o să lăsăm lucrurile așa, nu o să le complicam ) este o sursă de energie pentru corp.

Corpul ” adoră ” glucoza, deoarece nu trebuie să depună prea mari eforturi ca să o metabolizeze. Și, în plus, odată cu consumul de glucoză vine și o explozie de energie pozitivă și de stare de bine ( care este de foarte scurtă durată, ulterior tu devii obosit, nervos, deconcentrat , așa că  iar mănânci , ca să te simți bine ; am descris, pe scurt, cum devii dependent de zahăr ).

Sunt dependent de zahar
Cercul vicios către boli grave

Glucoza este unica sursă de energie pentru unele celule ( care nu pot folosi ca sursă de energie nici grăsimile, nici corpii cetonici ):

  • Globulele roșii ( importante pentru transportul oxigenului în toate celulele corpului )
  • Anumite celule din creier, zona centrală a rinichilor și ochi

Glucoza este transportată către celule , dar are nevoie de insulină ca să pătrundă în celule ( unde va fi arsă, ca să producă energie necesară supraviețuirii corpului ). Insulina acționează că o cheie care deschide celulele , permițând intrarea glucozei în celule. Fără insulină, glucoza rămâne în sânge, se acumulează, ceea ce duce la creșterea glicemiei.

Insulina deschide celulele pentru glucoza
Insulina deschide celulele pentru glucoza

Glucoza este metabolizată în furnalul celulei ( mitocondrie ) producându-se :

  • apă ( pe care o urinăm )
  • dioxid de carbon ( pe care îl expirăm în aerul atmosferic )
  • energie ( sursă pentru funcționarea normală a corpului )

Principala sursă de glucoză sunt carbohidrații din alimentele prezente în farfuria ta. Că e lactoză, că e amidon, că e vorba de cartofi sau cereale, de fructe sau verdețuri , din orișice aliment , toate sunt transformate în glucoză în corp. Adică, zahăr.

Există carbohidrați cu acțiune rapidă ( zahăr, dulciuri, bomboane, sucuri îndulcite cu zahar, piure de cartofi, etc ) care duc la o creștere rapidă a glicemiei după ingestia lor. Carbohidrații cu acțiune mai lentă ( alimentele bogate în fibre ) au ca efect o creștere mai lentă a glicemiei.

Corpul are la dispoziție un mecanism prin care își poate produce glucoză, dacă rezervele s-au terminat și nu mai există aport de carbohidrați pe perioade lungi de timp ( de exemplu, stilul de viață carnivor ) din alte surse decât carbohidrați, adică proteine și grăsimi. Procesul se numește gluconeogeneză  și are loc în ficat .

Excesul de glucoză ( adică peste cantitățile necesare pentru metabolismul bazal și peste capacitatea corpului de a înmagazina glucoză sub formă de rezerve= glicogen ) se transformă în grăsime ( am descris la modul cel mai simplu cum devenim obezi ).

Ce inseamna glicemie normala?

Privind așa, la modul simplu, o persoană adultă are cam 5 litri de sânge și o glicemie de 80 mg / dl ( 5 mmol/ l ). Asta ar echivala cam cu o linguriță și jumătate de zahăr.

Dacă alergi un pic, cam 10 minute, consumi toată glucoza asta . Dar glicemia ta nu va atinge nivelul zero, astfel încât tu să fii mort.

Dacă bei o sticla de 1 litru de suc cu zahăr , care conține cam 60 lingurițe de zahăr, glicemia va crește major în 10-15 minute. Dar, nu vei ajunge să ai o glicemie extrem de mare .

De ce nu poți ajunge la glicemie zero și nici la glicemii cu valorii astronomice ? Pentru că organismul depune o parte din zahăr sub forma de rezerve , numite glicogen. Excesul e transformat în grăsime. 

Când nu mai există aport de carbohidrați, corpul apelează la rezerve.

Putem pune deoparte puțin peste jumătate de kg de zahăr ( ca rezervă ): 500 g de glicogen în mușchi și 100 g de glicogen în ficat.

Aceste rezerve sunt folosite în mod diferit.

  • glicogenul din mușchi este folosit doar dacă faci efort fizic  și atunci, doar de către mușchii pe care îi folosești în efortul fizic ( deci, glicogenul muscular nu contribuie la menținerea glicemiei când tu nu mai ai aport de carbohidrați )
  • glicogenul din ficat este desfăcut în molecule de glucoză atunci când nu mai există carbohidrați în alimentația ta ( e o rezervă care poate asigura glicemia timp de 36-48 de ore, apoi intervine gluconeogeneza ; dacă te antrenezi, poți consuma glicogenul din ficat în 1-2 ore )

Glicogenul poate lega apă într-o cantitate de 5 ori mai mare decât propria sa greutate ( a glicogenului ) . Deci, dacă am putea înmagazina 5 kg de zahăr , am primi ca bonus cam 25 kg apă. Yupiiii !

Cam așa stă situația în condiții normale, când nu există diabet,când  totul funcționează cum trebuie.

Vom ajunge să vorbim și despre cum e situația în diabet.

Statistica diabet ce este diabetul
Ce este diabetul ? Statistica diabet

Comentariile sunt apreciate

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll to Top
%d bloggers like this: