Te mananca pielea in keto- afla de ce si ce inseamna keto rash, cum sa abordezi situatia

Te mananca pielea in keto- keto rash- de ce?

Te mananca pielea de cand ai inceput keto ? De ce?

Ce e keto rash? E periculos? De ce apare?

Ce inseamna keto rash?

                                                                                                                       

Rash înseamnă erupție cutanată. Adică, bube pe piele.

Keto rash înseamnă eruptia cutanată care apare în stadiile inițiale ale adaptării corpului la sistemul metabolic și energetic keto.

Cum a fost keto rash la noi?

Și eu, și Victor, ne-am trezit după vreo 2 luni de când începusem keto, cu mâncărimi de piele, nesistematizate, ba pe spate, ba pe picioare , ba pe mâini. Nu am avut nici o erupție cutanată și nu era chiar foarte supărător, dar, ne-am dat seama că trebuie să fie o cauză comună pentru amândoi, deoarece amândoi prezentam același simptom. M-am pus pe studiat, așa sunt eu, trebuie să înțeleg de ce.

Acum, mi-am adus aminte de acest simptom și m-am gândit să scriu un articol care să aducă lumină și să înlăture grija că ar fi vreo reacție severă la keto sau vreo boală ,  ceea ce ar duce la abandonarea dietei, un real păcat, din punctul meu de vedere.

Putine date medicale despre keto rash

Rashul din stadiile inițiale ale adaptării la keto este o inflamatie căruia i s-a pus numele de prurigo pigmentosa ( prurigo înseamnă mâncărime de piele ).

Este prezent în stadiile inițiale ale cetozei, dispare în timp, cu vindecare completă și a fost prima oară descris în Japonia, în 1971.

Într-un studiu publicat în 2017 , s-au făcut observații pe 136 de subiecți aflați în keto, concluzionând-se că 84,3% din subiecți au dezvoltat keto rash, cu predominanță la sexul feminin și la vârste tinere. Se desfășoară studii pentru a înțelege pe deplin cauza.

Keto rash-mancarimea de piele din primele saptamani cu dieta ketogenica
Te mananca pielea in keto-keto rash

Erupția cutanată este roșie sau maronie, uneori roz, depinzând de etapa eruptivă, cu cât mai de durată, cu atât mai închisă la culoare, este constituită din leziuni proeminente , care provoacă mâncărimi. Nu este periculoasă sub nici o formă și dispare în totalitate în timp. Poate fi confundată cu o eczemă sau o dermatită, deci, dacă mergeți la doctor nu uitați să îi spuneți că urmați keto, ca să poată să facă un diagnostic diferențial corect și să nu vă scrie rețetă cu cortizon unguent, sau, și mai grav, cortizon comprimate.

Localizările de predilecție ale leziunilor sunt : gât, spate, piept, umeri, torace, în general, axile și, mai puțin frecvent, față și extremități.

Noi nu am avut erupții, doar mâncărimi de piele, care au trecut cam în 2- 3 săptămâni, pe măsura ce corpul s-a adaptat la keto. Am fost bucuroși că ne-a mâncat pielea, știam că suntem în keto 😇.

Care ar fi cauzele ?

  1. Cetoza– corpul cetonic numit acetona , dar și ceilalți, se elimina și prin piele, ceea ce duce la o inflamație a micilor vase de sânge din piele.
  2. Postul prelungit– într-un studiu, 50% din pacienți au dezvoltat acest simptom în timpul unei perioade cu post.
  3. LCHF– poate prezenta relație de cauza -efect cu keto rash, mai ales dacă este destul de strict încât să ducă la o scadere rapida in greutate.
  4. Alergeni. Keto duce la arderea grăsimilor, care, in mod normal, înmagazinează toate substanțele chimice cu care are de-a face corpul, substanțe preluate din mediul extern. Când se ard grăsimile, se eliberează toxine și o reacție alergică poate explica rashul. Mai există și alergenii alimentari, să nu uităm asta.
  5. Deficitul de nutrienți. A exclude nutrienții denși  sau a mânca produse superprocesate, rafinate, cu valoare nutrițională zero , sunt alte cauze citate .

Ce poți face ca să nu fie foarte supărător ?

  • Poți alege să ieși puțin din cetoză, adică să mănânci un pic mai mulți carbohidrați. De exemplu, in loc de 20 g, treci pe 30-40 grame de carbohidrați neți pe zi. Totuși, necazul dispare în 2-3 săptămâni. Lasă timpul să curgă, dacă nu te supăra foarte tare. Tu alegi dacă faci compromisuri cu carbohidrații.

  • Încearcă să testezi dacă nu cumva e vorba și de o reacție alergică. Cele mai frecvente alimente keto care sunt alergizante sunt produsele din lapte de vacă ( chiar dacă nu ai fost alergic anterior ), ouăle, peștele, fructele de mare, nucile și alunele. Încearcă să elimini prin încercare alimentele din aceste grupe, timp de 2-3 săptămâni, și vezi ce se întâmplă.

  • Ia suplimente. Consultă doctorul înainte de a decide să ții keto. Ia analize de sânge. Vei avea surprize câte deficite o să descoperi după ce ani de zile ai mâncat mancare fara valoare nutritionala.

  • Încearcă să eviți medicamentele. Încearcă să te vindeci natural. Mâncarea este doctorul tău.

  • Poartă îmbrăcăminte lejeră, din țesături naturale, fără plastice.

  • Fă dușuri frecvente.
  • Dacă obișnuiești să te antrenezi din greu , iar mâncărimea de piele este foarte supărătoare, schimbă un pic programul de antrenament, ia-o mai lejer.De ce? Prin transpirație excesivă se elimină cantități mai mari de corpi cetonici, ceea ce duce la agravarea simptomelor.

O întrebare frecventă este : ” Dar, dacă ies din cetoză, ca să îmi ameliorez mâncărimea de piele și erupția, pot să mai intru încetoza din nou ?” . Răspunsul e DA. Dacă ai intrat o dată în cetoză, știi ce trebuie să faci ca să reintri în cetoză.

REVIN CU SFATUL SĂ VĂ CONSULTAȚI CU UN MEDIC/ NUTRITIONIST  ÎNAINTE SĂ ÎNCEPEȚI KETO. E NECESARĂ O REVIZIE GENERALĂ LA SÂNGE .

BE KETO BE HAPPY 😊!

O alta intrebare este: Este dieta ketogenica o dieta acida ? Te invit sa citesti articolul.

Bonus

Comentariile sunt apreciate

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Discover more from lacra.blog

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading

Scroll to Top